5 fjernsynsudsendelser

Forleden kunne jeg se et par fjernsysudsendelser ud af øjenkrogen. Ofte sidder jeg så jeg kun kan høre TV, men en anden placering gav en anden mulighed. De 4 første udsendelser er fra 27. januar, den sidste fra den 28. januar.

Forførelse via markedsføring

Af en eller anden grund var det ZDF (Tyskland), der var fremme på skærmen. Her kunne man se en udsendelse, der kaldes WISO. I den udsendelse stillede man, i anledning af at vinterudsalget, Winterschlussverkauf (det der på dansk og tysk også kaldes sale) begyndte, det gode spørgmål: Hvordan forføres du når der er udsalg?

Som bekendt er det moderne med rabatter på 70%, hvilket måske er en del af forførelsen.

Jeg hæftede mig ved to eksperimenter. I det ene tilfælde havde en mand, der solgte viskestykker, taget opstilling med et bord og et prisskilt, hvoraf fremgik en pris på 0,99€. Salget gik mildt sagt trægt, men lidt blev det til. Så ændrede han lidt på opstillingen og brugte to borde og to skilte. På det ene stod Prisbombe (eller lignende). Prisen var stadig 0,99€, men der stod også 1,89€ med kryds over. På det andet skilt stod “Kun i dag”. Salget 5-dobledes. Forførelsen havde effekt.

Så var der et afsnit om, hvilket betydning fornemmelsen af et produkt i hånden havde, fx værkstøj og kasser. Det havde betydning, hvilket også blev vist ved følgende forsøg: Den samme juice blev skæket i et hvidt, blødt plastikkrus og i et hårdt gennemsigtigt. Hvilken juice smager bedst? I alle tilfælde valgtes juicen i det gennemsigtige glas, som var bedre at holde på end det andet. Tankevækkende.

Hvis du selv vil se, kan du se lidt om forførelsen her. Det foregår i minutterne 24 – 35.

Rørdrum

På den tyske station ARD hedder en serie i øjeblikket Wildes Deutschland. Hvis man er interesseret i at se billeder af en rørdrum, der øjensynligt angribes af en rovfugl, er muligheden fra minut 34 på, Wildes Deutschland – Die Lausitz. Det var kun et par minutter og det angives, at det er første gang fuglens forsvar mod angreb vises. Det er ret spændende.

Så fulgte 2 udsender på DR2.

Brug af ressourcer og restitution

DR2 viser i øjeblikket en serie, der beskæftiger sig med de negative konsekvenser af det mangt og meget vi tager for givet. Udsendelserne kaldes Sådan er det bare, og jeg så afsnit 3.

Vi arbejder og sådan er det bare. I udsendelsen så man to kvinder, en fuldtidsarbejdende gymnasielærer og en hjemmegående antropolog. Den sidste havde 4 børn. Der blev foretaget en stress-måling på de to kvinder, idet man ville vide hvorledes ressourcerne forbruges sammenholdt med den nødvendige restituering. Gymnasielæreren overbrugte sine ressourcer i den forstand, at hun ikke restituerede tilstrækkeligt. Antropologen gjorde ikke.

I længden går det ikke at bruge flere ressourcer end man kan nå at genopbygge. Det medfører negative konsekvenser – og jeg må sige jeg er kommet til at tænke på det meget store antal mennesker jeg har mødt som havde brugt flere ressourcer end de havde. Ofte med førtidspension som konsekvens.

Smertestillende piller

Herefter fulgte en udsendelse, Danmark på piller 1, om vores uhyrlige (over)forbrug af smertestillende medicin. Der var eksempler på afhængighed, på at pillerne giver hovedpine – og på at alt for mange unge gymnasieelever tager alt for mange piller. For at behandle stress. Hvilket ikke kan behandles med hovedpinepiller.

Det blev formuleret at en meget væsenlig opgave i de kommende 20 år er at få dette overforbrug reduceret.

Se selv udsendelsen, hvis du ikke så den, klik på linket herover.

Finanskrisen og samfundssind

Den 28.1. faldt jeg over en udsendelse, Wall Street indefra, som var en noget barsk historie om finanskrisen og grådighed. Charles Ferguson har lavet dokumentaren, der hedder Inside job på originalsproget.

Det var ikke let at forstå, men jeg bemærkede det mærkværdige i at en finansingeniør skal tjene 100 gange mere end en ingeniør, der bygger broer. Og det mærkværdige i at amerikanerne ikke synes man skal regulere området. Måske er det fordi der er 5 lobbyister til at “betjene” hver enkelt politiker.

Konklusionen var indlysende klar: De omhandlede finansielle virksomheder havde vendt samfundet ryggen. Og i den grad generet mennesker.

Tags: , , ,
Forrige post

Hejre på is

Næste post

Tandlægeregninger med vokseværk

Comments

 1. Svar

  Jeg så den med ressourcerne og tænkte, at lidt for mange kvinder desværre er lidt for ambitiøse mht. hvor perfekt hjemmet skal se ud. De kræver simpelthen for meget af sig selv.
  ‘Forførelsen’ lyder spændende, men vi har set det hele før, har vi ikke? Den med juicen har jeg set med rødvin – smagen fornemmes også anderledes.
  Den med pillerne ville jeg gerne have set. Jeg synes det er i orden at tage en smertestillende tablet, når man har smerter; især fordi man så formentlig ikke får endnu flere smerter af at kompensere for den første, men at et overforbrug opstår, fordi man tager smertestillende tabletter for at hjælpe på stress, virker grotesk i mine øjne, tyder på uvidenhed fra de unges side og på forsømmelighed fra forældrenes side.

   • Jørgen
   • 3. februar 2014
   Svar

   Det ambitiøse skal formentlig kombineres med upræcise forventninger, som en af årsagerne til for meget stress.
   Vi har sikkert set det hele før, men det var meget sjovt at se. Jeg har jo selv lavet det udmærkede eksperiment med om man kan kende forskel på hvid og rød vin man ikke kunne se. Det lykkes forsøgspersonen at tage 100% fejl.
   Det med pillerne ser ud til at være et meget uheldigt skråplan – og det tyder på mangelfuld robusthed. Selvfølgelig er det godt at kunne afhjælpe smerter, men alt med måde.

 2. Svar

  Jeg har ikke set udsendelserne, du fortæller om, men det lyder meget interessant og utroligt tankevækkende! Tak fordi du linker til dem. Udsendelsn om brug af ressourcer og restitution vil jeg kaste mig over som den første.

   • Jørgen
   • 3. februar 2014
   Svar

   Velbekomme og god fornøjelse.

  • Eric
  • 31. januar 2014
  Svar

  Jeg ser meget lidt fjernsyn og så ingen af de nævnte udsendelser; men det får mig til at tænke på, at dengang DR havde monopol, var “fjernsynet” ofte samtaleemnet på arbejdspladserne dagen efter. Det er ikke tilfældet mere, fordi folk ser alt muligt forskelligt.

   • Jørgen
   • 3. februar 2014
   Svar

   Det gær jeg egentlig heller ikke, men der var en stime. Hvad taler man så om på arbejdspladserne? Der sker forandringer.

  • Pia
  • 2. februar 2014
  Svar

  Jeg har ikke set disse udsendekser fo nylig, men noget om overforbrug af medicin for længe siden. Smertestillende eller medicin i det hele taget, fylder ikke op i vores skabe, det er langt fra hver måned der forsvinder en enkelt hovedpinetablet fra glasset.
  Jeg ved reklamer virker, men det er vigtigt at de bliver leveret på den rigtige måde, og det afhænger af hvilken vare det er, og hvilke slags kunder der er potentielet. Det gør en stor forskel. Der hvor jeg har været, er der arbejdet meget med reklamer.
  Det er rigtigt vigtigt at fordele ressourcerne.. Det fører intet godt med sig at tømme lageret helt, man kan hurtigt få brug for at finde lidt overskud, når det virkelige liv kræver lidt rigeligt af os.

   • Jørgen
   • 3. februar 2014
   Svar

   Det er bedre at gå en tur end at tage en tablet, synes jeg. Der går også mere end en måned mellem behov for et par hovedpinetabletter.
   Reklamer virker og vi gennemskuer det ikke altid. Nogle er dog sådan at de medfører fravalg af produktet.
   Jeg tror det er umådeligt vigtigt at vi genoplader eller restituerer – ellers går det galt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *