Ærbødigst og ædel råddenskab

ABC-Scandinavia er nu nået til Æ.

Der er mange muligheder med æ. Der kunne skrives om ævl (som når ligeledes skrives lige ledes og i sit es skrives i sites), men det skal nu handle om ærbødigst, et ord der vist er gået ganske af mode. Underdanigheden, der er indbygget i ærbødigst skal illustreres ved et brev.

Ikke et ganske almindeligt brev, men et der er taget fra en vejledning i den ædle kunst at skrive breve. Brevet er nr. 104 i samme vejledning, en bog min kones oldefar, Ole Peter Andersen fik da han boede i Ring i 1870. Samme Ole Peter er i øvrigt bedre kendt som Høstmanden, titlen på et billede L. A. Ring har malet af sin bror.

Brev nr. 104 er en skomagers erindringsbrev (dvs. rykkerskrivelse). Det ser således ud

IMG_2508

og lyder:

Høiædle og Velbaarne Hr. Kammerjunker (i 2011 er kammerjunkere forresten tilbehør til koldskål!)

Saa lykkelig jeg hidtil har følt mig ved at være beæret med Deres Høivelbaarenheds Tilfredshed, saa befinder jeg mig dog nu i den største Uro, da jeg i længere tid ikke har set noget Beviis på, at jeg endnu besidder Deres gunstige Velvillie.
Jeg tør smigre mig med, at jeg har gjort Alt for at tilfredsstille Deres Høiædle Velbaarenhed; så meget større er nu min Forlegenhed, da jeg seer mig nødt til at bede om Berigtigelse af min for et halvt Aar siden overrakte Regning.
Deres Høivelbaarenhed ville behage at være overbevisst om, at kun den meest trængende Nødvendighed aftvinger mig disse Linier, hvorhos De tillader, at jeg ogsaa fremdeles med den største Høiagtelse forbliver
Deres Velbaarenheds
ærbødige
Ernst Ledermann.

At sprog og omgangsformer er ændrede er herved bemærket.

Når vi nu er ved æ kunne man også skrive om ædedolke, men lad det blive en smule om ædel råddenskab. Dette særlige vin-fænomen opstår når druer angribes af en bestemt skimmelsvamp, Botrytis cinerea. Angreb af netop denne svamp bevirker en særlige aroma i vin fremstillet af meget modne og angrebne druer. I Frankrig hedder den ædle råddenskab pourriture noble og i Tyskland Edelfäule.

Jeg husker ikke om vinen bag følgende etiket var med eller uden ædel råddenskab, men formentlig med jvf. årgangen.

Escherndorfer Lump 1976

Her er linket til andre deltageres ædle tanker med Æ.

Ærbødigst
Jørgen

Forrige post

Alice From The Danish Kidney Association

Næste post

Køge Å

Comments

 1. Pingback: ABC Scandinavia med Æ « Kort og godt

 2. Svar

  Det är mycket intressant att läsa såna gamla brev. Tack och lov att det är andra tider nu. Lite hövlighet är inte fel, men denna underdånighet är helt främmande för oss moderna människor. Det är väl egentligen bara kungligheter som man fortfarande är lite underdånig inför, men jag har hört att en del i Sverige även har börjat dua kungen.

  1. Svar

   Enig, det er fint tiderne er anderledes, men faktisk er det ikke længe siden det var sådan. Min mor på 93 kan sagtens huske hvordan det var at være herskab og tjenestefolk. Dronningen her vil ikke gerne tiltales du, men mange siger vist nok du til kronprinsen.

 3. Svar

  Flot som du her kom rundt omkring Æ… sikke et sprog man brugte dengang..:-)
  Ærbødigst og med højagtelse ønsker jeg Dem en skøn weekend. 🙂

 4. Svar

  Flott innlegg! Og takker ærbødigst for kommentaren da la igjen hos meg :o)

 5. Svar

  Fint innlegg på Æ. Dere har litt flere ord å velge mellom på dansk enn norsk. 🙂

 6. Svar

  Jamen altså, Deres Høivejbaarenhed dog – jeg er overbeviist om, at det er en stor Ære at være blevet indført i Deres historiske Efterladenskaber.
  … Og De havde helt Ret – det morede os at se Indlægget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *