Arbejdsevne og træthed

For et par dage siden havde TV2 Lorry et tankevækkende indslag om forandring af arbejdsevnen opstået efter en skade.

Emnet var ikke så meget fokuseret herpå, som på den omstændighed at dagshøjskolerne i Københavnsområdet har det trangt – og det skyldes at alt skal gå meget hurtigere end godt er, i hvert fald er det tilsyneladende meningen at folk skal ud at arbejde i en fart – jo, men en gang imellem er det nu en god ide at bruge lidt mere tid herpå end regeringen synes.

Hvad handlede det da om, indslaget i TV?

Det handlede om, at en kvinde, hvis navn jeg ikke husker, men som var teaterinstruktør, ikke længere kunne være det fordi hun var kommet til skade ved at slå hovedet på et åbenstående vindue. Uheldet havde den konsekvens at der fulgte mange forandringer med, som indebar at hun ikke kunne arbejde som vanligt mere. Og hun var træt og blev udtrættet meget hurtigt.

Sådan var tilstanden (og sikkert meget mere besværet end jeg her skriver). Hendes problem var at hun ikke kunne acceptere at det var sådan og slet ikke kunne finde måder at håndtere tilstanden og situationen på. det var vanskeligt i forhold til børnene, der krævede deres mor.

Hun blev henvist til et forløb på en Daghøjskole. Til hendes store fortrydelse – man har vel sine fordomme.

Det skulle imidlertid vise sig at være en meget god ide med det forløb. Grunden var, at der var tid nok til at en god proces kunne etableres. Hun kunne arbejde sig igennem forandringen og acceptere den virkelighed der var hendes. Og finde metoder at håndtere tilværelsen med.

Det der viste sig særligt vigtigt var at erkendelsen af trætheden som virkelighed medførte at hun kunne give sig lov til at have den – og håndtere den ved passende redskaber. Disse passende redskaber viste sig at være pauser. Pauser der var nødvendige for at hun kunne fungere – hvilket hun ikke kunne uden. Og børnene kunne forstå, at 10 minutter i timen var hvad mor havde brug for – så gik det.

Hun havde i øvrigt mistet evnen til at læse, men var ved at uddanne sig til mediator (konfliktmægler) ved hjælp af lydbøger.

Måtte de ansvarlige forstå, at det i nogle tilfælde er nødvendigt med tid nok. Det kan føre til at arbejde kan udføres. For lidt tid kan tilsvarende føre til førtidspension.

Forrige post

Nødlandingen forløb glat

Næste post

Fodbold og lidt at drikke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *