Arnitzalm med nyt tag

Efter en afstikker til Bognæs (forrige indlæg) vender jeg tilbage til Østrig.

Ganske som der er noget fundamentalt naturligt over Bognæs, er der det over Virgental i Osttirol. At gå en tur op til Arnitzalm er en god illustration af, hvorfor det er så dejligt at tage på ferie netop i denne dal. For at komme derop må man, som turist, anstrenge sig og begive sig ud på en vandretur. Vejen er nærmest lige ud, det vil sige lige opad. Der er ikke mange sving på turen. Man går, holder pause, vender sig og ser på omgivelserne og hvor man kom fra – og efter små 3 timer (for folk omkring 70 år) og en stigning på 700 højdemeter er man fremme ved et meget oprindeligt sted, hvor man kan få sig en portion suppe eller noget andet at spise og lidt at drikke til. Når jeg i øvrigt skriver om denne alm er det fordi jeg ikke nåede det sidste år og fordi den har fået nyt tag.

Først og fremmest vil jeg bede dig se på kortet herunder. Arnitzalm ses hvor der er et kniv-og-gaffel-symbol. Længere nede ses et P. Her kan man parkere på Guggenberg Parkplatz. Og så går man ad den lige vej.

Arnitz Alm, Virgental

På den modsatte side af Virgental, nederst på kortet, finder man Zedlach. Og til højre Mitteldorf. Billedet herunder er taget fra Zedlach – med zoom – og ser man godt efter ses Arnitzalm bag nogle træer. Dette billede er fra 2013. De følgende er fra sidste år.

Arnitz Alm

Når man går fra parkeringspladsen får man lejlighed til at se ind i Virgental. Herunder ses først Mitteldorf, så Virgen og fjernest Obermauern.

Virgental

På et tidspunkt får man øje på Arnitzalm, man passerer den, går over vandløbet og det sidste stykke op til almen.

Arnitz Alm, Virgental

Beboerne kører herop i bil, som det kan ses. Jeg blev ikke klar over, at der var kommet nyt tag på det ene hus, da jeg tog billedet, men det ses tydeligt på huset til venstre.

Arnitz Alm, Virgental

At tagene er lavet af træ ses her.

Arnitz Alm, Virgental

Da vi sad og spiste opdagede jeg det nye tag. Det ser ud som herunder. Tre lag brædder forskudt.

Arnitz Alm, Virgental

Her er de kombineret med tagrenden, der hverken er af zink eller plastik, men af træ. De solide holdere er selvfølgelig også af træ.

Arnitz Alm, Virgental

Herunder er det samme hjørne fra en lidt anden vinkel.

Arnitz Alm, Virgental

Medens vi sad der kom traktoren med noget. Det viste sig at være en ny tagrende. Jeg fik at vide at taget er lavet at lærk. Og at sådan et tag holder i 50-60 år.

Arnitz Alm, Virgental

Nærbillederne af tagkonsruktionen er taget på balkonen til højre, hvor vi sad.

Arnitz Alm, Virgental

Så gik vi nedad igen, som man jo gør, når man holder ferie som os. Lige efter almen så det sådan ud.

Arnitz Alm, Virgental

Og lidt senere sådan. Den lille by på den modsatte side er Zedlach, som kunne ses på kortet.

Arnitz Alm, Virgental

Efter et par timer nåede vi til bilen. Det havde atter været en storslået vandredag.

Virgen

Da vi kom tilbage til Virgen kunne vi se der var optræk til torden og regn hvor vi lige havde været. Således blev det atter illustreret at det hander om at komme op og ud om morgenen. Så er man måske hjemme i tørvejr.

Tags:
Forrige post

En vis lille dreng

Næste post

Bognæs rundt

Comments

 1. Svar

  Det er fantastisk smukke billeder! Spændende at se et tag og en tagrende, der er lavet af træ. Osttirol går vist i blodet. Sådan har jeg haft det med Norge, hvor der er områder, der kan minde en del om landskabet, du viser her.

   • Jørgen
   • 17. november 2013
   Svar

   Tak. Jeg kan sagtens forstå at Norge er gået dig i blodet. Virgental er i den grad et dejligt sted.

  • Ellen
  • 16. november 2013
  Svar

  Spændende at se, hvordan de nok så kendte tage er konstrueret. Tre lag træ! Og tagrender af træ … imponerende. Som dine billeder også er. Jeg kan godt mærke, at jeg savner Østrig lidt – det er 17 år siden, vi var der sidst, så vidt jeg husker. Det er for længe, hvilket du vist kun kan give mig ret i 🙂

   • Jørgen
   • 17. november 2013
   Svar

   Ja, billederne af taget er meget illustrativt. Det er selvfølgelig godt at savne et sted. Så må man afsted. Jeg synes nu snarere man skal glæde sig over at man tager dertil hvor man nu tager og ikke ærgre sig over hvor man ikke tager hen.

  • Eric
  • 16. november 2013
  Svar

  Hvor er der smukt. Som lavlænding fascineres man altid af bjerge.

   • Jørgen
   • 17. november 2013
   Svar

   Det er guds pauseværk, lavet af englene. Bjerge er gode at komme til med mellemrum.

  • Inge
  • 16. november 2013
  Svar

  Meget flotte billeder fra Østrig, imponerende tagrender, sikke et arbejde at lave den slags.

   • Jørgen
   • 17. november 2013
   Svar

   Tak. Mon ikke tagrender nu og stunder fræses på maskine.

  • Pia
  • 17. november 2013
  Svar

  Jeg mååte altså lige spørge blikkenslageren (Allan) om han havde set eller hørt om tagrender i træ. Det havde han ikke. De træ lag brædder på taget så vi på Færøerne.
  En smuk, lang og vel også en smule anstrengende bjergvandring, men som er det hele værd. Et hvil på toppen, hvor man kan nyde udsigten til fulde i alle retninger og få fyldt lidt i maven inden nedturen er ikke at foragte.

   • Jørgen
   • 17. november 2013
   Svar

   Så lærte blikkenslageren noget nyt. Det kræver da lidt kræfter at komme derop, men princippet er at holde mange små pauser og sørge for overensstemmelse mellem skridt og åndedræt. Så går det stadig. Det er fint at nå frem.

 2. Svar

  Hvor er det smukt! Det skal jeg da se en gang i mit liv, afsted afsted 🙂

   • Jørgen
   • 17. november 2013
   Svar

   Det er det. Hvornår cykler du?

 3. Svar

  Skønne billeder! Jeg kommer sådan til at savne at vandre, når jeg læser dine indlæg om Østrig. Jeg havde et par rigtig gode vandrevenner i det allersydligste Tysklan; de blev desværre skilt og så gik der kuk i vores vanskaber – øv, så nu kommer jeg aldrig ud at vandre mere.

  1. Svar

   Tak. Trist at du ikke kan vandre i Sydtyskland. Du må gå dig en tur gennem Valbyparken som erstatning!

 4. Pingback: Arnitzalm i Virgental 2014 | Kort og godt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *