Asparges udsat for råbefjernsyn

Af aldeles uransagelige grunde kom jeg forleden for skade at kaste et blik på et morgentv-program. Hvorfor i alverden skal det foregå så forskrækkeligt forstyrret?

Der tales i Aspargeset mere eller mindre opskruet, unaturligt tempo, der kommunikationsmæssigt forstyrrer muligheden for at få udbytte af det man forsøger at formidle. At være engageret er godt, men at være påtaget engageret er ikke godt. Påtaget engageret svarer til, hvad man kunne kalde overgearet engageret og det er absolut uvenligt ment.

Det gik op for mig, at man beskæftigede sig med den prægtige grøntsag asparges. Det eneste jeg fandt ud af var, at man ikke behøver at skære det nederste stykke af, man kan bare knække foden af.

Det er trist og skammeligt at det er så moderne at tale påtaget engageret og kunstigt, især når det altså medfører at asparges udsættes for råbefjernsyn. Grøntsagen fortjener bedre. Det gør seerne også.

Tags: , ,
Forrige post

En balkon i Virgental

Næste post

Sporarbejde i Kristi Himmelfart og andre steder

Comments

 1. Svar

  Hehe – “råbefjernsyn” – godt ord, for det er lige hvad det er sommetider. Men nok ikke så meget på DR; TV2 plus dem, jeg kalder skodkanalerne er langt mere hysteriske, og jeg ser dem aldrig. Heller ikke før vi flyttede og kun kan se DRs programmer.
  Jeg har knækket asparges i mange år. Det er umuligt at se, hvor man skal skære, men hvis man knækker forsigtigt, vil man helt automatisk få knækket hele det seje stykke af.

   • Jørgen
   • 10. maj 2015
   Svar

   Udtrykket råbefjernsyn har jeg lært mine børnebørn. Det foregår også på nogle af de kanaler de foretrækker at se. Jeg håber det mærkværdige fænomen gårover igen, da det er ganske utåleligt. Jeg er enig i at der er mange der taler ordentligt, men jeg finde også at for mange alene ved stemmeføringen ikke evner at formidle det væsentlige, nemlig deres budskab. Og det er mærkeligt.
   Godt jeg trods alt fik lært at asparges knækkes.

 2. Svar

  Jeg ser af samme grund ikke den type fjernsyn, hvis jeg kan undgå det.
  Jeg holder mig til at optage gode film, når de engang i mellem dukker op.
  Har lige genset den tyske “Lore” i aftes. Så den i sin tid i biografen.

   • Jørgen
   • 10. maj 2015
   Svar

   Det kan jeg fint forstå, da det heller ikke er umagen værd.

  • Pia
  • 10. maj 2015
  Svar

  Jeg har ikke hørt eller set det omtalte program, men jeg ved at aspagrges er en rigtig dejlig spise. Jeg knækker dem også. Det er jo meget forskelligt hvor højt oppe det uspiselige sidder. Knækket klarer det automatisk.

   • Jørgen
   • 10. maj 2015
   Svar

   Fint jeg fik lært at grønne asparges knækkes.

 3. Svar

  Tænk! det var det ord jeg har ledt efter længe: Overgearet! Jeg har brugt nød-ord som fx. hop-op-og-ned-yuppie-stil hvilket er for langt og besværligt, et udtryk som har konnotation af nedgørelse og ikke kun iagttagelse.
  Nej jeg bryder mig bestemt heller ikke om den form for “friskfyrs-TV”.

  Jeg har set lidt af Lore, som Farmer nævner. Jeg fik fortalt slutningen af en svoger, og det kan jeg godt se giver lidt mening, men jeg er ikke meget for de dokumentarer, som viser nøden lige efter fredsslutningen – hvad havde de dog troet, alle de tyskere, som vendte det blinde øje til siden 1933?

   • Jørgen
   • 11. maj 2015
   Svar

   Dejligt at have bidraget til du har fundet ordet. Overgearet er hvad der handler om.
   Jeg har ikke set den omtalte film.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *