Der har den seneste tid været en vis råben om et naturligt giftstof i kanel, som, hvis man får for meget af det, kan medføre leverskade. Bagerne har ment at grænseværdierne er et angreb på deres kanelsnegle, som, hvis forskrifterne skal holdes, ikke smager som kanelsnegle skal smage.
Fødevarestyrelsen har netop afholdt et møde med bagerne herom og skriver på hjemmesiden:
Stikprøveanalyser foretaget af Fødevarestyrelsen viste tidligere på året at halvdelen af de besøgte bagere ikke havde problemer med at overholde reglerne for indhold af kumarin i kanelholdigt bagværk.
Mon de bagere der har holdt reglerne har oplevet nedgang i omsætningen af den grund?
Debatten og en lille artikel i Berlingske i går om naturlige giftstoffer, jvf. Fødevarestyrelsen, har fået erindringen af et problem med en bitter squash frem i hukommelsen.
Hvis du ser en kartoffel, der er mere eller mindre grøn, kasserer du den vel. Det gøres fordi det producerede giftstof kan medføre ubehag. Det er velsagtens almindeligt kendt.
Hvis du bruger en squash, smager du da på et lille stykke af den inden den bruges? Kasseres den hvis den smager bittert? Det bør den.
For nogle år siden anede vi ikke her i huset, at man altid skal smage på en squash og smide den ud, hvis den smager bittert eller metallisk. Med mindre man altså gerne løber risikoen for mavesmerter, opkast og diarré.
På en ferie spiste vi en ret med squash. Min kone syntes den smagte bittert og ubehageligt. Dagene efter havde hun det dårligt og squashen blev medinddraget som mulig kilde til dårligdommen. På et senere tidspunkt gav det pludselig meget mening, da vi fandt ud af at bitre squahs skal smides ud. Siden er enhver squash prøvesmagt.
Der er meget mere information at hente ved at følge linket om de naturlige giftstoffer.
Det var dog interessant! Jeg anede ikke det med Squashen, så jeg må hellere studere de naturlige giftstoffer lidt nærmere.
Det er en god ide at gøre det.
Tænk jeg vidste heller ikke det om squashen. Fra nu af vil jeg altid prøve at smage en lille bid, før jeg bruger den. Mange tak for din orientering.
En lille bid afslører hurtigt om der er noget i vejen. Spiser man bitre squash kommer reaktionen på giften ret hurtigt, det gør den nok ikke, hvis man gafler for meget kanel. Velbekomme.
Jeg var ikke klar over, at bitre squahs skal smides ud – dejligt at blive klogere! Bitre mandler er også farlige, men der sætter smagen nok en grænse for, hvor mange man kunne finde på at spise.
Glæder mig at flere nu ved dette. Du har sikkert ret i det med bitre mandler, men forøvrigt fremgår det også af linket at man skal være varsom med for store mængder champignon. Over godt og vel et par kilo anbefales ikke.
Mandler og bog (Bøgens frugter) indeholder en svag mængde blåsyre, som faktisk er med til at give en, for mange, positiv smagsoplevelse med disse to nøddetyper.
De fleste giftstoffer i friske velsmagende og ubearbejdede naturprodukter optræder i så små mængder, at man blot kan spise løs.
Gad vide hvor mange registrerede sygdomstilfælde, der over årene er henført til umådeholdent indtag af kanelholdige produkter?
Jeg tænker ved mig selv, om der virkelig ikke er større problemer at løse.
Omkring mennesker indtag af gifte ser jeg et langt større problem i tobak. Dér kunne de mange mange analysekroner og stikprøveudtagningsomkostninger sikkert have reddet flere liv.
Så vidt jeg hørte er der ikke registreret sygdomstilfælde på grund af kanelmisbrug og jeg er ikke spor uenig i, at der må være større problemer at løse, fx tobaksrelaterede. Omvendt synes jeg nu det er meget godt at vide at man skal prøvesmage squash, hvis man gerne vil undgå dage med ubehag.
Tidligere på året, da vi var på Pometet, stiftede jeg bekendskab med denne viden. og også at det var direkte farligt at dyrke pyntegræskar i nærheden af squash, fordi de er i familie og det giftige pyntegræskar overfører stofferne til squashen. Jeg må indrømme, at jeg aldrig har smagt på squashen før den tilberedes.
Godt at høre, at informationen gives. Jeg var ikke klar over det med pyntegræskar, men sådanne gør vi nu heller ikke i her.
Jeg blev engang syg af en ret med auberginer. I 20-30 år efter kunne jeg ikke spise auberginer uden at få kvalme! Den naturlige smagssans fungerede, bortset fra at det jo nok ikke var auberginen, men bakterier i retten, som havde givet mig en influenza-agtig mavepine! 🙂
Kroppen er klog og husker glimrende hvad den har været udsat for. Jeg forstår fint din reaktion.