Dansk vin

Jeg har vist kun smagt dansk vin en enkelt gang eller to. En enkelt flaske blev købt i Irma for en del år siden. Det var den sidste der var tilbage, og det var ingen fornøjelse. Måske havde den stået alt for længe i butikken. I alle tilfælde var der ingen sammenhæng mellem pris og kvalitet. Ganske vist skal dansk vin være dyr, produktionsbetingelserne taget i betragtning.

Danmark har været et vinland siden 2000 i den forstand, at der må produceres og kommercielt sælges vin. Der er følgelig vinbønder i Danmark.

Forleden faldt jeg over en stor bog på biblioteket. Den måtte med hjem.

Bogen hedder kort og godt DANSK VIN. Den er af Jacob Klitgaard og fotografierne er taget af Christian Pedersen. Forlaget er Foodmind ApS. Et udgivelsesår har jeg ikke fået øje på. Forlaget har oplyst, at den er udkommet i april 2015.

Der fortælles om dansk vins historie, udviklingen til nu, det særlige danske klimas betydning for vinproduktion, druesorter, vinkategorier osv. Det er spændende læsning. Der er lagt mest vægt på omtale af druevin, men i øjeblikket er der en god udvikling i produktionen af dansk frugtvin, som også er omtalt.

Herefter følger en række portrætter af danske vinbønder og deres vingårde. Det forekommer ganske klart, at man må holde øje med skilte til danske vingårde, når man færdes. Man kunne jo få sig god oplevelse.

I Danmark produceres mange forskellige vine på en del druesorter. De skal naturligvis være egnede til klimaet og druerne skal kunne modne under vore betingelser. Det gør de hvide bedre end de blå druer. Det handler om at frugt modnet under vore forhold indeholder mere syre end end frugt modnet i syden. Det giver friskhed, gør det, og det er godt. Smag blot på de danske æbler i år og du vil vide, hvad jeg taler om.

Kan du lide dansk frugt eller skal det være syreafbrændte sydfrugter? Kan du lide nordligt dyrket vin eller skal det være solskoldede alkoholbomber?

Tags:
Forrige post

Stereokinese

Næste post

I forbifarten 10 – pengene er snart løbet op

Comments

 1. Svar

  Dansk vin får mig altid til at tænke på “Signalkanonen og andre skrøner” af Jørn Riel, det er en morsom samling noveller hvor det bl.a. fortælles, at en greve Knuth har slået sig ned i Nordøstgrønland for at dyrke vin. Det går som man kan forvente.

   • Jørgen
   • 6. oktober 2015
   Svar

   Det er godt med associationer, men i dette tilfælde tænker jeg nu det vil være en ide at finde en ny association.

   1. Svar

    Ny association: Modsætningen til solskoldede alkoholbomber, iskolde frugtagtig vin. Interessant.

    Jeg holder meget af Jørn Riels “skrøner”. De er meget opmuntrende.

     • Jørgen
     • 8. oktober 2015
     Svar

     God association!

  • Eric
  • 6. oktober 2015
  Svar

  Ja, dansk vin har været i interessant fremgang de senere år, men prisen er vist pebret, hvis man kan finde en flaske.
  Jeg har en meget tolerant smag, og har ikke spor imod solskoldede alkoholbomber 🙂

   • Jørgen
   • 6. oktober 2015
   Svar

   Det er nok rigtigt at prisen er høj, men det skulle ikke være umuligt at finde vin. Tolerant smag er glimrende, og sådan har jeg det også, men en klassik Bordeaux og tør Riesling fra gode producenter foretrækkes nu for alle de oversøiske vine, der er ens fra år til år. Heldigvis handler vin om variation og ikke om at man kun synes om den og den vin.

 2. Svar

  Ja til det første og nej til det andet. Jeg spiser kun æbler fra de nordiske lande, fordi de har en smag, jeg kan lide. Det har viinen til gengæld ikke – der foretrækker jeg helt bestemt de “solskoldede alkoholbomber” 🙂
  Jeg synes ikke vores klima egner sig til vindyrkning, men der kunne sikkert brygges noget fantastisk æblevin – eller måske oven i købet calvados – uhmmm.

   • Jørgen
   • 6. oktober 2015
   Svar

   Enig i det med æbler, men jeg må indrømme at jeg godt kan lide frisk hvidvin. Smag og behag er heldigvis forskellig.
   En tur til Fejø vil sikkert kunne være interessant mht calvados, se http://www.fejocalva.dk/shop/

  • Pia
  • 7. oktober 2015
  Svar

  Jeg har besøgt danske vingårde, som vi har nogle stykker af hernede. Der har jeg smagt forskellige slags rød- og hvidvne. Rødvinene er ikke noget jeg vil bruge penge på, de smager mig ikke. Til gengæld laver de nogle rigtige gode hvidvine, for slet ikke at tale om birkevin, som næppe går under betegnelse frugter. Hernede laver de også noget fremragende kirsebærvin, som man slet ikke kan sammenligne med den kirsebærvin vi alle kender. Denne her skal nemlig drikkes til et måltid mad, men vinen er rasende dyr.

   • Jørgen
   • 7. oktober 2015
   Svar

   Dejligt at høre fra en kender af dansk vin!

  • Jan
  • 7. oktober 2015
  Svar

  Jeg har også smagt nogle danske vine og er ikke imponeret. Nogen af dem er da okay, men heller ikke mere og nogen andre er intetsigende. Jeg er kun imponeret af deres høje priser 😉

  Som sagt, priserne er urimeligt høje (i forhold til importerede “normal-vine) og måske ligger noget af forklaringen af den høje pris i, at det er lidt eksotisk med danske vine.

  (i øvrigt har jeg – hos mig – prøvet at svare på hvorfor nogen fugle trækker om natten)

   • Jørgen
   • 8. oktober 2015
   Svar

   Dansk vin er velsagtens stadig i sin vorden og det bliver da lidt spændende at se hvor det lander. Når Sydfrankrig engang bliver for varmt til god vinfremstilling kan det være det er særdeles godt her.
   Jeg læser lige om nattræk.

 3. Svar

  Jeg gør det ikke så meget i dansk vin, da den som regel er ganske dyr. Men da vi var i sommerhus i Trend for et par år tilbage, besøgte vi Glenholm vingård oppe ved Limfjorden. Det var en totaloplevelse, og alle de vine, vi smagte, smagte fortræffeligt. Vi købte kun en enkelt med hjem, som vist smagte anderledes i hjemlige omgivelser.

   • Jørgen
   • 19. oktober 2015
   Svar

   Dejligt at høre, dog ikke det sidste, som vist i øvrigt er et velkendt fænomen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *