Der var engang …

Der var engang det var muligt at sende et brev til Kongen for 20 øre. Selv med frimærket sat omvendt på.

Brevet er sendt fra Roskilde en vinteraften i 1941, den 2. februar kl. 20.00. 
Brev til Kongen

Jeg tror kuverten er fra min fars gemmer, men hvordan den er havnet der har jeg ingen ide om.

Kuverten er en smule sær. Det ser ud til, at en adresse er visket ud. Det er sikkert derfor blækket er løbet ud, men det lader sig fint gøre at konstatere, at modtageren er Hs Majestæt Kongen, Amalienborg Slot pr. København K.

Hvorfor det er bemærket, at portoen er betalt, er mindre klart, men det har måske at gøre med, at det er en genbrugskuvert.

Fodposten

Brevet er næppe leveret med den Kongelige Fod-Post, idet billedet af denne er fra første halvdel af det 19. århundrede.

Hvornår har du sidst skrevet et håndskrevet brev og sendt det? Jeg synes det er meget længe siden, hvilket er en smule vemodigt at tænke på.

Tags: , ,
Forrige post

Porto 2017

Næste post

Indtjening via internettet i 10 år

Comments

 1. Svar

  Den slags relikvier er så skønne. Dem skal man passe på.

  Uha ’41… der sad afsenderen hjemme bag mørklægningsgardinerne og skrev det fine brev til kongen med pen og blæk.

  Det er minimum ti år siden, jeg har sendt et rigtigt brev på papir, med frimærke osv. Det er for langsom og for dyrt.

   • Jørgen
   • 8. december 2017
   Svar

   Det er de nemlig, og de bør opbevares godt.

   Ja, det er var i den mørke tid i mere end en forstand, at brevet blevet skreveet og sendt.

   Det er lidt trist at vi ikke håndskriver breve mere. Jeg synes jeg har hørt om nogle der fastholde at det gør man. Uagtet pris og tempo.

  • Eric
  • 8. december 2017
  Svar

  Det er et morsomt og tankevækkende relikvie, du har i dine gemmer.
  Håndskrevne breve er ren nostalgi i dag, medmindre vi indregner de få postkort, nogle endnu sender fra ferien (hvor portoen er meget lavere end i DK).
  Som Hanne skriver, er det for langsomt og dyrt. Jeg fatter fx ikke, hvorfor det går hurtigere at bestille noget hos fx Amazon og få det sendt fra udlandet, end at sende et brev fra Aalborg til Nørresundby.

   • Jørgen
   • 8. december 2017
   Svar

   Hvis jeg igen skulle begynde at samle frimærker, hvilket jeg nu ikke har planer om, skulle det være kuverter – de er ofte interessante at se på.
   Enig i at det går for langsomt med breve i kongeriget, men pakker kommer nu hurtigt. Underligt det er sådan. Fodposen mellem Aalborg og Nørresundby bør genindføres, evt. en cykelpost med elcykel.

 2. Svar

  Hvor sjovt at have sådan et brev/en kuvert fra fordums tid.
  Det er nu ikke så underligt endda, at pakker er hurtigere end breve, for PostDanmark har konkurrence på pakkepost, men monopol på breve og postkort.
  Jeg pudser lige glorien for at prale med, at jeg sender rigtige breve tre gange om året, nemlig når hhv. Charlotte, Anna og Aubrey har fødselsdag. Jeg sender også pakker til dem, men det er separat fra brevene.

   • Jørgen
   • 9. december 2017
   Svar

   Det er det.
   Selv om posten er pakkefikseret, kunne man vel som en service gøre det bedre med udbringning af breve.
   Det må være en fornøjelse at sende breve nogle gange, jeg tænker på det af og til, men kommer så fra det. Faktisk ville det være en god ide at skrive et brev til børnebørnene med mellemrum.

 3. Svar

  Et håndskrevet brev har jeg ikke skrevet og sendt i umindelige tider.
  Forleden bemærkede jeg, at jeg helt generelt er ved at komme ud af rutine i forhold til at skrive en lidt længere besked med almindelig kuglepen, og en grafolog ville sikkert have erklæret sedlen skrevet af et 8-årigt udviklingshæmmet barn.
  I fremtiden (lige om lidt) forsvinder dette at kunne skrive håndskrift og bliver en hobby i stil med strikning og pileflet.
  -Og det sker der næppe noget ved. Den gamle bronzealderbonde har sikkert også siddet og jamret sig over ungdommen, som end ikke kunne hugge sig en flinteøkse, hvis nu metalimporten skulle svigte i en periode.

  Postede breve forsvinder helt. Man kan ikke have biler til at køre land og rige rundt med noget, som kan sendes elektronisk.

   • Jørgen
   • 9. december 2017
   Svar

   Jeg fornemmer fint dette med at skrive længere notitser med kuglepens. Det går ikke så let som tidligere. Du har da nok ret i at håndskrift forsvinder og man vil ikke kunne læse håndskrifter. Det har man så sikkert programmer til.
   Jeg synes din pointe er fint – der er altid nogle der er bagud.

 4. Svar

  Det må være flere årtier siden, jeg har håndskrevet et brev.Hvis email ikke er en mulighed, kan man vel telefonere. Jeg har i alt fald svært ved at forestille mig, at et håndskrevet brev ville være eneste mulighed, men jeg tror, at jeg i påkommemde tilfælde ville gøre mig megen umage; det ville være en oplevelse i sig selv. Det ville så bliive i såkaldt skråskrift for det andet har jeg aldrig brudt mig om og derfor ikke lagt mig efter. I nødsfald kan man jo altid bruge blokbogstaver – ligesom de (undertiden) gode, gamle romere.

  I forgårs var der en bekendt, der fortalte mig, at det havde kostet hende 25 – femogtyve – kroner at sende et julekort til Sverige!

   • Jørgen
   • 9. december 2017
   Svar

   Der er ikke et faktisk behov for håndskrevne meddelelser mere – der er, som du påpeger, mange andre muligheder. Det er sikkert nødvendigt at gøre sig umage, hvis budskabet skal afkodes.
   Det er pokkers dyrt at sende breve til udlandet. Alldeles urimeligt dyrt.

  • Pia
  • 10. december 2017
  Svar

  Der er sjovt at have sådan et brev og breve er en sjældenhed i dag, men landposten kommer dog stadig og lægger breve på mit skrivebord (dog aldrig om mandagen) og mærkeligt nok, er det især fra de kommunale arbejdspladser, som ikke kan eller må sende på mail eller e-boks. Der er virkelig et underligt system, på mange måder, som jeg ikke forstår mig på.
  Privar har jeg netop i dag håndskrevet de årlige julebreve, som med tiden er reduceret gevaldigt, og ikke erstattet af noget andet.

   • Jørgen
   • 13. december 2017
   Svar

   Det synes jeg også.
   Det lyder lidt oldnordisk, det system du beskriver, men det er vel fint nok at få besøg af landposten, mandag undtaget.
   Jeg kunne godt lide at skrive med fyldepen engang, men det sker sjældent nu. Godt du stadig skriver håndskevne julehilsener. Måtte det blive moderne igen, når man engang er træt af de sociale mediers tidsrøverier.

  • conny
  • 11. december 2017
  Svar

  Mon kongen har returneret brev og kuvert i sit takkebrev?
  Så sent som i dag skrev jeg et julekort i hånden – men det var yderst kortfattet, faktisk bare et følgebrev til en kollega ovre i Jylland. Jeg håber, han kan læse min noget rustne håndskrift, for som de øvrige kommentatorer også har skrevet, så øver man sig ikke så meget længere på at skrive i hånden.

   • Jørgen
   • 13. december 2017
   Svar

   Det er et godt spørgsmål. Aner ikke hvorfor det er havnet hos min fa i sin tid.
   Det er ikke så godt når håndskriften ruster, men det er vel det der sker.

 5. Svar

  Jeg sendte et håndskrevet brev i Tirsdags!

  Mindst én gang om året skriver jeg et brev i hånden og sender det til min lærer fra gymnasietiden, Thøfner, som gerne vil have håndskrevne breve.

  Det tager længere tid end at skrive på computer, og jeg kan mærke, at musklerne stritter imod efter en linie. Jeg er nødt til at holde pauser. Der kommer nogle krampeagtige ryk!

  Men jeg holder fast ved det, og ved så mange lejligheder som muligt skriver jeg i hånden.

   • Jørgen
   • 16. december 2017
   Svar

   Hvor herligt. Altså at du skriver i hånden og ikke at musklerne arter sig modvilligt.
   Kunne være man skulle skrive et brev i hånden og ønske læserne god jul med en scannet udgave af det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *