Det kan let gå galt – 1

Her følger 4 eksempler på, at det meget let kan gå galt, når man ytrer sig. Omtænksomheden synes i alle 4 tilfælde at have været mangelfuld eller fraværende.

I går var så hellig en dag, at butikker, der har åbent alle dage, holdt lukkede. Det var ikke blot en af mange bededage, men selveste Store Bededage, komprimeringen af alt for mange hellig- og bededage i forne tider. At den også forveksles med grundlovsdag er også set.

Forleden kunne man i en avis læse, at der “Grundlovsdag den 12. maj 2017 afholdes loppemarked …”. At grundlovsdag siden 1849 har været 5. juni, og at Store Bededag i umindelige tider har været fredagen før 4. søndag efter påskedag, må have været annoncøren ubekendt.

Vi var ude i går (at være ude og være borte var to udtryk for det samme da jeg var barn, nemlig at være på besøg), og eftersom butikker i vidt omfang har åbent alle dage, ville vi gøre et par indkøb før besøget. Den første butik var lukket, men mon ikke Fakta på Møllehusvej havde åbent.

Med meget store bogstaver tilkendegav butikken: åben alle dage 8 – 22.

Der var ikke meget at tage fejl af, men, nej, Store Bededag var ikke en af alle dage.

Vi var følgelig i god tid, og i løbet af de ca. 10 minutter vi ventede ved butikken, kom der mellem 10 og 15 andre biler med folk, der skulle gøre indkøb i Fakta. Den gik bare ikke.

Men pyt, sådan vildledning er vel ikke strafbar.

En eller anden må have misforstået, at åbning af en kunstudstilling kaldes fernisering, thi Roskilde Avis kunne i april berette følgende om et løbende arrangement:

20/4 – 5/6: 10-15: Roskilde Rådhus, Rådhusbuen 1. Fernisering af kunstner i Roskilde Kommunes Kunstforening.

Stakkels kunstner, der dagligt i 1½ måned må stille op til 5 daglige timers indsmøring i fernis.

Eftersom det er ganske rimeligt ikke at have særlig grund til tillid til PostNord, er det forståeligt at lokalaviser tilkendegiver andre muligheder for at læse lokalstoffet. Således kan man uge efter uge se følgende i en af lokalaviserne:

Udebliver lokalavisen?
Post Danmark distribuerer avisen. “Har du ikke modtaget din lokalavis med posten senest fredag kan du læse avisen på www.sn.dk/heden allerede tirsdag”.

Sådan er der så meget.

Tags:
Forrige post

Det kan let gå galt – 2. Om vanens magt

Næste post
Haven i maj (3)
Naturen

Jordboende bier eller andre insekter

Comments

  1. Svar

    Hahaha – skønne eksempler. Især nød jeg det med ferniseringen, men at forveksle Grundlovsdag og St. Bededag synes jeg er tegn på en særdeles mangelfuld opdragelse 🙂
    Jeg husker også, at vi engang sagde, at “vi skal bort i aften”. En underlig måde at sige det på, faktisk, som minder lidt for meget om det at ‘gå bort’. Det gør ikke spor, at det udtryk er forsvundet.

      • Jørgen
      • 13. maj 2017
      Svar

      Jo, ferniseringen var i en klasse for sig.
      Det er lidt mærkværdigt at man dengang skulle bort.

  2. Svar

    Gosh den med grundlovsdag og stor bededag, det uhyggeligt at folk mangler den viden, pinligt faktisk.
    Tror dog ikke at mange ved hvorfor det kaldes fernisering, men en a ranger af udstillinger burde i det mindste vide at det kun er åbningen der kaldes det i forbindelse med en udstilling.

      • Jørgen
      • 13. maj 2017
      Svar

      Det er ikke så godt at blande de to dage.
      Det kan meget vel være at årsagen til at det kaldes fernisering er gået i glemmebogen, men det er alligevel en besynderlig måde at omtale fænomenet på.

  3. Svar

    Ha, tak for skønne eksempler. Jeg så et ægtepar, som fandt indkøbsvogn og blomster fra burene udenfor den lokale Fakta. de havde ikke opdaget at der var lukket. Jeg stoppede ikke bilen for at informere dem, det burde jeg måske have gjort, for det var da synd, at de skulle fylde hele vognen med blomster, inden de opdagede miseren.

      • Jørgen
      • 13. maj 2017
      Svar

      Velbekomme. Det var da endnu værre i den Fakta du kom fordi, når man havde ladet blomsterne stå til fri afbenyttelse. Der er sikkert annonceret om lukningen et eller andet sted, så ryggen er fri, men vi har jo snart lært at der altid er åbent.

  4. Svar

    Det er da godt nok besynderligt at forveksle St. Bededag med Grundlovsdag. Jeg synes på en eller anden måde, at dette er børnelærdom. Suk.

      • Jørgen
      • 13. maj 2017
      Svar

      Vi sukker i kor.

  5. Svar

    Jeg kan ikke huske, hvornår jeg fik forklaret Store Bededag, jeg gik ikke op i helligdage, andet end at vi nød at der var dage om foråret, hvor vi havde fri og kunne gå i parken og lege eller sejle med modelskibe i kanalerne. Selv om det var forbudt.

    Der var engang en skolekammerat, som spurgte mig “Tror du virkelig at andre unge lærer det samme som vi lærer i Gymnasiet?” – somme tider er det fristende at føle sig som “vi, de udvalgte, som ved noget mere”, men jeg tror mere på at der er tale om social arv og miljø-bestemte forskelle.

    Min families kendskab til sprog har helt sikkert spillet en stor rolle, da jeg voksede op og sugede til mig fra højre og venstre.

      • Jørgen
      • 19. maj 2017
      Svar

      Jeg er sådan set helt enig med i dig i det med frelsthed kontra social arv osv., og jeg accepterer gerne fejl, men det gør ikke noget man kommer i tvivl om hvorvidt det man gør er i orden, og det forekommer ikke så moderne at gøre det. Har man altid ment at Grundlovsdag er det samme som Bededag, er der naturligvis ikke meget at komme i tvivl om. Så ville det være rart at en behjertet sjæl på avisen gjorde et eller andet, men ingen ser vel annoncerne igennem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *