Dorfertal

Dorfertal ligger ikke i Virgenal som jo er den dal i Østtyrol, der er udgangspunktet for de fleste af vore ferier i Østrig. Dorfertal ligger ved Kals am Grossglockner. Det er også i Østtyrol. Det er en god dal at gå en tur i. Den er let at gå i fordi stigningen er yderst moderat.

Vi havde været i Virgental mange gange før vi blev klar over at Dorfertal fandtes. Det kom sig af at et par hollændere, der også boede på Habererhof, havde lagt vældig hårdt ud dagen efter de var kommet og derfor havde brug for en mere moderat tur. De nævnte Dorfertal – og vi har været der en del gange siden. Også med vort ældste barnebarn, der husker netop den tur som noget særligt.

Lad mig kort omtale, hvad man kan gøre i dalen.

Fra parkeringspladsen før dalen, går man nogle hundrede meter og drejer til venstre. Snart sker der noget og man kommer hurtigt til Dabaklamm. Det er smuk natur. Efter en lille time finder man Bergeralm. Her kan man spise m.v. og gå tilbage. Eller man kan gå videre en time til til man kommer til Kalser Tauernhaus. Stigningen er ca. 100 meter. Det er til at overkomme. Her kan man gøre ophold, spise og drikke – og gå tilbage eller fortsætte.

Efter yderligere en time – og 200 meters stigning – kan man finde Dorfersee. Den mangler vi stadig at nå til. Forklaring følger.

Dette indlæg er også fra min januarliste – og jeg skylder Jan at forklare, hvorfor det er umagen værd at tage til Østtyrol på ferie. Det gøres i dette indlæg og i et følgende om Arnitz Alm.

Hvis man vil opleve Dorfortal, må man yde en indsats. Man kan ganske vist få lidt lettelser ved at køre på el-cykel, som vi så et par gøre, men de måtte også selv yde den ekstra indsats at gå da de ikke kunne cykle længere.

Når man vælger at gå ind i Dorfertal, befinder man sig i naturen, der kan være overvældende, og man kan gå og gå og mærke at man bare er hvor man er. Man er fri for verdens larm. Og ved hjælp af blot det at ville kan man gå så langt man vil og se forskellen på den natur man møder og mærke man bruger kroppen. Det er bare det der er umagen værd. Det kan man naturligvis gøre mange steder, men det hjælper, når der er så smuk natur at færdes i.

Tidligere havde vi været ved Kalser Tauernhaus, men vi ville gerne se søen. Vi nåede den ikke. Det så hele tiden så ud som den nu måtte komme. Det gjorde den ikke. Og på et tidspunkt besluttede vi at vende om. Det var fint. Fordi det som sådan ikke var vigtigt at nå til søen, men være hvor vi var og leve i det nu. Og det er umagen værd.

Vi gik 5 timer. Det var fint – og om aftenen stod skridttælleren på 25000. Erfaringen blev den, at vi næste gang holder en solid pause ved Kalser Tauernhaus. Så når vi søen. Og gør vi det ikke, går det nok.

Herunder følger et par billeder fra turen i 2014. Jeg har ikke fotograferet de to alme, men pyt. De kan ses nederst her.

Dorfertal005

Man kommer hurtigt til Dabaklamm, og stien man går på ses tydeligt til højre. Der er en kørevej gennem klippen. Biler må kun køre i den ene og anden retning på bestemte tidspunkter.

Dorfertal006

Klammen er ikke lang og man kommer snart til at gå tæt på vandløbet.

Dorfertal009

Når man går den smalle sti, bliver man lidt våd. Vandet drypper simpelthen på en.

Dorfertal010

Det varer ikke længe før man har en fin udsigt langt ind i dalen – og i en rum tid går man på en almindelig bred kørevej. Vi gik bag en skoleklasse på udflugt.

Dorfertal012

Da vi efter et par timer havde passeret de to alme, skiftede dalen karakter. Der kom en strækning med fyrretræer og ved mange af dem stod en klump alperoser og blomstrede.

Dorfertal013

Det ses nogenlunde tydeligt på dette billede.

Dorfertal014

Kort efter skiftede landskabet igen. Der kom flere store klippestykker og stien gik gennem et sumpet område. Heldigvis kunne man gå på stenene.

Dorfertal015

Sådan fortsatte det. Stien var markeret fint, som det ses til venstre.

Dorfertal016

Det blev mere og mere stenet – og kort herefter vendte vi om. Nu vides det imidlertid at Dorfersee ligger før buen man kan se i det fjerne. Langt var der vist ikke, men vi synes vi traf en god beslutning om at vende, idet vi trods alt skulle tilbage.

Dorfertal019

Da vi vendte om var det dette landskab vi så – og det er jo ikke værst.

Dorfertal020

Vandet her kommer fra Dorfersee.

Dorfertal022

Dette billede er i retning mod søen – jeg har nok alligevel ærgret mig en smule over ikke at være fortsat.

Dorfertal024

Vi satte os på en sten og spiste – med udsigten til alperoserne.

Dorfertal029

Heldigvis var der en lille bro over vandet.

Dorfertal030

Det gik raskt tilbage. Lige før vi nåede Dabaklamm og skulle gå på den smalle sti på klippesiden, mødte vi en drift køer.

Dorfertal031

Heldigvis var de kommet forbi den smalle passage, hvor man kunne se de havde gået.

Det var en god dag – og en fortrinlig måde at tilbringe en feriedag på. Og helt klart en illustration af at det er umagen værd at gå sig en tur på de kanter, hvis man kan.

Tags: , ,
Forrige post

Haveselskabets have ved Frederiksberg Runddel

Næste post

En balkon i Virgental

Comments

 1. Svar

  Jeg giver dig fuldstændig ret – men jeg har nu heller aldrig været uenig – i, at det er værd at besøge Østrig. Jeg håber også, at vi når at gense det.

   • Jørgen
   • 14. maj 2015
   Svar

   I skal jo snart forsøgejer med en tur gennem en del af Tyskland. En dag til på samme måde, så er man vel i Østrig. Og, ja, jeg er i alle tilfælde glade for at vi har lært Østrigs natur at kende.

 2. Svar

  Jeg har været i Østrig et par gange, men det var byerne, der var i fokus. Der er det også lettere at komme rundt, men jeg kunne nu godt tænke mig en tur til en af dine dale – også, selv om jeg nok aldrig kommer til at kunne gå ret langt ad gangen. Jeg har googlet efter steder at bo og synes, det er imponerende, at man faktisk har ægte enkeltværelser en del steder, så man ikke bliver flået, fordi man kommer alene – eller i alt fald gerne vil have sine nætter for sig selv.

   • Jørgen
   • 14. maj 2015
   Svar

   Byerne giver muligheder, der naturligvis er anderledes end i egentlige vandreområder.
   Jeg tænker du kunne have fornøjelse af at bo et sted med en svævebane, fx i Matrei in Osttirol eller måske i Lienz, som er hovedbyen i Osttirol.
   Vi vil siden tage til fx Saalbach med bus. Det er også en mulighed. Østrig er ikke så dyrt et rejseland.

 3. Svar

  Skønne billeder af den fantastiske natur!

  25.000 skridt var da ellers ikke så lidt. Hvad bliver det i kilometer? 20 ca.?

   • Jørgen
   • 14. maj 2015
   Svar

   Tak.
   Vi har naturligvis også gået nogle skridt før og efter v gik i Dorfertal, men det er da rigtig det er et stk. vej, ve nok knapt 20 km.

 4. Svar

  Det er et ordentligt stykke vej, anstrengende hvis man ikke er ung og sprælsk! – men hvor er det dog smukt og sikken en varieret tur. Jeg har et par gange gået af en alpesti af den “rigtig gamle slags” og man kan ikke andet end blive fascineret!

   • Jørgen
   • 14. maj 2015
   Svar

   Det er et stykke vej, en faktisk er det ikke anstrengende. Det var mere psykisk betonet, at vi besluttede at vende om, fordi vi ikke havde sørget godt nok for pause og energiopladning. Dalen er let at gå i, hvis man er i form.
   De smalle alpestier er fornøjelige at gå ad. Jeg kan stadig godt lide det.

 5. Svar

  Dorfertal kan jeg finde på mit Alpekort men ikke Virgental, om end jeg kan finde en by ved navn Virgen.
  Jeg er sikker på at I nok skal nå at se søen.

   • Jørgen
   • 14. maj 2015
   Svar

   Virgental begynder ved Matrei in Osttirol, fortsætter til Virgen, videre til Prägraten og ender ved Parkplatz Ströden. Se evt. på Google maps. I næste indlæg er der billeder fra dalen på langsom jeg så må sige.
   Vi når sikkert søen engang.

  • Jan
  • 15. maj 2015
  Svar

  Ja men så takker jeg for begrundelsen for at vandre i Østrig. Der ER flot, men jeg kan også forstå, at den ovenfor beskrevne tur, er en af de lettere….og det er så lige mig, hvis det skulle være 😉

  Det er rigtigt flotte landskabsbilleder og rigtig flotte landskaber I vandrer i. Men personligt foretrækker jeg mere åbne vidder, som i mellem- og Nordskandinavien. Man kan sikkert opleve det samme i Alperne, men den her fornemmelse, af at se en fjeldtop i det fjerne og den efter flere timers vandring ikke er kommet nærmere, fordi den er 50 km væk, det er helt specielt at opleve.

  Glæder mig til at læse forsættelsen 🙂

   • Jørgen
   • 17. maj 2015
   Svar

   Velbekomme. Det er rigtigt at turen i Dorfertal hører til i den lette ende. Du har da ret i at man kan føle sig lukket lidt inde i sådan en snæver dal, men andre gange kan man nu komme steder hvor man har en fortrinlig udsigt vidt omkring.

  • Pia
  • 16. maj 2015
  Svar

  Tak for en dejlig tur.
  Der er rigtig mange vandremuligheder i smukke bjerglandskaber. Vi har selv vandret i Bad Gastein og omkring Virgen og Flachau. Vi havde det hele for os selv… Sådan føltes det i hvert fald. Områderne er jo enorme. Vi kan godt lide at man kan ‘gå rundt’ så man ikke behøver at gå samme tur ud og hjem. Det er bare ikke altid en mulighed.
  Gad vide om man fortsatte sin tur lige så ofte, hvis man på forhånd viste at målet alligevel ikke ligge lige bag den næste bakketop. Vi er mange, mange gange blevet snydt af landskaber, men vi fortsætter oftest,

  Dejligt at du har fået “informer mig om nye kommentarer” på din blog.

   • Jørgen
   • 17. maj 2015
   Svar

   Velbekomme. Jeg forstår fint dette med at gå rundt, men det kan nu ikke altid lade sig gøre. Når vi stopper op af og til, har det måske noget med alderen at gøre. Vi er os helt bevidste at vi kunne vældig meget mere for 20 år siden, men da var vi jo også kun 50 år og havde flere kræfter.
   Jeg har aktiveret Jetpack, hvilket åbenbart give mulighed for at få besked via e-mail.

 6. Svar

  Ja, jeg nyder jo simmentalerkøerne endnu en gang. Det er virkelig en toformålsrace med den gode kødsætning.
  Sært og glædeligt, at de ikke er udkonkurreret af sortbrogede, som ellers dominerer andre steder.

   • Jørgen
   • 18. maj 2015
   Svar

   De hører sig ligesom til i Østrig, de simmentalerkøer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *