Elben og Lauenburg

På vej mod Harzen i juni 2018, gjorde vi ophold for en enkelt nat i Lauenburg. Vist nok mest for at tage Elben nærmere i øjesyn her.

Det var varmt da vi kørte mod Lauenburg. 31 grader viste temometeret. Det skulle siden vise sig, at det var endog særdeles varmt at gå en tur i byen, og næsten ikke til at færdes langs Elben. Man kunne finde lidt skygge af husene, men solen brændte ubønhørligt på promenaden. Valget var let. Tilbage til skyggen og tilbage hotellet.

Her følger et par indtryk.

Vi boede på hotel Bellevue. Herover ses udsigten fra den øverste terrasse, hvor vi siden sad under et træ og spiste.

I gaden der løber parallelt med Elben er mange gamle huse. På de to herover kan man se hejseværket, der gjorde det let at bringe proviant m.v. op på øverste etage.

Der var mange smøger ned til floden. Banneret, der ses mellem husene, kommer jeg tilbage til. Det drejer sig om højvandet i 2013.

Her er flere huse, men særligt må man bemærke de flotte roser, der åbenbart gror fortrinligt her.

Som nævnt var det meget varmt at gå langs floden. Det anes på dette billede at en del varme sendes ud af muren til højre, der i øvrigt illustrerer, at det er nødvendigt at tage hensyn til højvande når man bor så tæt på en stor flod, som man gør her.

I juni 2013 var der meget vand i Elben. Jeg mener at have læst, at vandstanden var 9,61 meter højere end sædvanligt. Det plejer at være ca. 5 meter når det er mere almindeligt. På billedet ses hvor højt vandet stod.

Dette billede har jeg taget lige under angivelsen af vandstanden. 

På den modsatte side har en lille sandbanke dannet sig. Den bruges til solbadning (godt det ikke var mig), og man kan helt til venstre se en person ude i vandet.

Medens vi sad og spiste, sejlede en lastpram forbi.

Dagen efter kørte vi videre mod Harzen. Det var stadig varmt, men temperaturen blev lidt lavere da vi kom lidt højere op. Det var dejligt.

Tags: ,
Forrige post

Hvornår er det “i julen”?

Næste post

Livet som kunde 4–at være døende i hjemmeplejen

Comments

    • Ellen
    • 13. november 2018
    Svar

    Skøn by. Men også for varmt til mig. Men med sådan en terrasseudsigt har det heller ikke været så tosset at blive bundet til værelset.
    Det var da skræmmende, så højt vandet kunne komme op – det har ikke været sjovt at bo der i 2013.

      • Jørgen
      • 14. november 2018
      Svar

      Ja, især hvis temperaturen havde været lidt lavere.
      Det har givet vis ikke været sjovt at bo tæt på floderne i juni 2013. Dels var der meget smeltevand og dels mængder af regn – på samme tid.

  1. Svar

    Hvor er det smukke billeder fra den charmerende by. Sikke en stor forskel ved ebbe og flod – jeg gad egentlig vide, hvad den er her i Danmark. Og rystende med de næsten 10 meter!

      • Jørgen
      • 14. november 2018
      Svar

      Ja, byen er et besøg værd.
      Vandmængden havde nu ikke at gøre med ebbe og flod, men var en følge af alt for meget smeltevand og nedbør på samme tid. Det var slemt mange steder i Europa på det tidspunkt.

    • Eric
    • 14. november 2018
    Svar

    Igen smukke gamle huse. Jeg har også set højvandsmærker (indmurede) i Rom (nær Pantheon) og Prag, og de sidder skræmmende højt oppe!

      • Jørgen
      • 14. november 2018
      Svar

      Der er jo næppe noget nyt i at floder går over deres bredder, men du har jo ret i at det er skræmmende højt.
      Jeg kommeri øvrigt til at tænke på højvandssøjlen i Ribe. Den illustrerer meget godt naturens kraft.

    • Pia
    • 14. november 2018
    Svar

    Varmen var ulidelig alle steder hvor man befandt sig, men det er nogle flotte billeder af en idyllisk by du viser. Høje vandstande bliver fremtiden, spå de kloge, men det har vi ikke mærket det fjerneste til i år. For lidt og for meget…

      • Jørgen
      • 14. november 2018
      Svar

      Det var den – og husene havde det varmt.
      Vi må se hvilke variationer fremtden bringer.

  2. Svar

    Hvor er det smukt! Sikken et flot brolæggerarbejde – og den stejle mur ned mod vandet, den er også fantastisk. Når man ved, hvordan vejr og vind tærer på sådanne anlæg, og hvor mange fælder der er, når man skal lave sådan noget så det holder, så ryger øjenbrynene helt op i panden af beundring for de smukke gadepartier.
    Wow.
    Det var et godt udflugtsmål for mig engang til sommer.

      • Jørgen
      • 17. november 2018
      Svar

      Du har fået øje på mange detaljer – og skulle turen gå til Lauenburg til sommer, håber jeg det bliver knapt så varmt om da vi var der.

  3. Svar

    Muren ud mod floden illustrerer godt problemstillingen. Floderne presses sammen og får ikke lov at brede sig ud, som det ville være tilfældet uden menneskelig indgriben.
    Derved får man øget vandstand ud over det naturlige.

    Var Lauenburg ikke dansk et års tid kort efter Napoleonskrigene inden vi pantsatte og tabte det igen?

      • Jørgen
      • 17. november 2018
      Svar

      Det gør den, og det er naturligvis rigtigt at indgreb i naturens gang kan have oversvømmende konsekvenser, som det også er set ved fx Rhinen.

      Jo, Lauenburg blev dansk i vist 1815, men vedblev at være det noget længere, til 1864.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *