Endelig er jeg færdig med indlæg om sommerferien. Nu må jeg se om jeg husker nogle af de mulige indlæg jeg har tænkt på undervejs.
Bocuse – velkendt stjernekok – fortalte engang, hvad han spiste, når han en hel aften havde lavet den mad, der gjorde ham berømt.
I en smørklat spejlede han et æg. Når det var færdig reduceredes en spiseskefuld vineddike en smule på panden og blev hældt over ægget. Enkelt, ikke simpel.
Tilsvarende enkel (og stadig ikke simpel) er følgende opskrift som vi har benyttet en del gange i de sidste måneder:
En portion æbler uden kernehus af sorten James Grieve steges møre i olivenolie. Intet tilsættes.
Det smager dejligt til hvad man nu synes.
Stegte æbler er godt 🙂 Vi bruger det ikke sjældent som tilbehør, men tilsætter nogle tørrede tranebær – sødme og syre i fin balance.
Netop James Grieve giver i sig selv en fin syre-sødme-balance, så ingen tranebær her. Måske er det en idenår vi skal til at bruge Belle de Boskop.
Paul Bocuses mad er jeg ret begejstret for.
Vi bruger også meget æbler – jeg steger gerne et skivet løg sammen med æblerne – er især godt til alle former for svinekød, men kan sagtens bruges til en hakkebøf.
Forstår sagtens det med løg, men netop de anvendte æbler passer ikke så godt til løg. Det er jo spiseæbler.
Jeg har også stegt æbler de tidligere år, ikke så meget i år. Men jeg forbinder mest æbler i madlavning med dessertæbler: Kernehuset skæres ud med en kartoffelskræller (eller en kniv med egnet blad) og deri hældes puddersukker og smør, de bages i 20 min. og serveres med vanillecreme (eller creme fraiche).
Spejlægget med inddampet vinaigre var ny for mig 🙂
Jeg har aldrig tidligere smagt stegte æbler, men jeg vil nu prøve det. Min Netto har masser af dejlige økologiske æbler fra Fejø. De må da være gode til formålet?
God ide. Velbekomme.