Det er velkendt at der bliver flere og flere pensionister i Danmark og at det bliver hårdt for arbejdsstyrken at hamle op med kravene om produktivitet.
Når der ryddes op, kommer de særeste ting for dagen. Således også en artikel fra Kristeligt Dagblad fra 14. marts. Heraf fremgår det at der er stor forskel på europæernes pensionsalder. I Tyskland er den 67 åt, men grækerne kan – uvist af hvilken grund – trække sig tilbage og nyde pensionsttilværelsen allerede som 50 – 55 årige.
Som Anne E.Jensen citeres for at sige: Den går bare ikke.
Det lyder som en af årtiets mest realistiske politiske ytringer.
Må det være tilladt at håbe på at vore sydlige venner tager et nødvendigt og velsagtens drastisk ansvar i den kommende tid.
Bl.a. fordi arbejdsstyrken i Europa allerede fra 2012 begynder at mindskes.
50-55 er måske nok lige tidligt nok. Dér er vi helt enige. 🙂
Til gengæld må jeg så også sige, at min egen plan er, at overgå til freelance ferierejser hvor der guides i vinområder når jeg har rundet de 60. De sidste 7 år vil jeg gerne bruge på egne projekter. Til den tid har jeg så også været 25 år i samme virksomhed – hvis jeg bliver hængende så længe…
Det hele afhænger nemlig af hvordan og hvorhen virksomheden udvikler sig, for hvis passionen forsvinder – som jeg dog mest dyrker i fritiden – så er det på høje tid at skifte kurs. Men så længe glæden er der, så holder jeg fast.
Men jeg foretrækker selvfinansierede pensionsordninger, og disse kan træde til allerede ved de 62 – uanset efterløn og tilbagetrækningsalder generelt. Ét af beløbene udbetales i 10 år hvorimod resten udbetales resten af livet.
I øvrigt savner jeg at politikerne tager stilling til mænds gennemsnitlige levetid. Med et snit på kun lidt over 72 er der ikke meget sjov ved at blive ved til de 70. Jeg vil gerne nyde tilværelsen sammen med konen når børnene er fløjet fra reden – og jeg er parat til at betale for denne “luksus”. 😉
Henrik – det bliver jo ikke så lidt spændende at se hvorledes det hele udvikler sig. Og hvorledes man forvalter sine ressourcer og muligheder til den tid.
Jeg har ikke tænkt meget over mænds gennemsnitlige levealder, måske fordi jeg nu har overlevet min fars dødsalder og min mor er snart 93 år. Men det er jo ikke lige til at vide, hvad der sker.
Jeg synes det lyder som en god tanke den du formulerer om vinrejser – det forekommer vigtigt at indrette arbejdslivet på en sådan måde, at det kan overkommes. Og en lempelig nedtrapning er næppe det værste man kan forestille sig. Så må politikerne i øvrigt tage stilling til, hvad de synes man må og ikke må, sådan overordnet set.