Må det være tilladt at opfordre TV2-ledelsen til at udarbejde en A4-side med sprogfejl, som ledelsen ønsker at undgå medarbejderne benytter.
Når siden er udarbejdet, må kravet til både de talende og skrivende medarbejdere være, at de dagligt læser på teksten til de kan den i søvne.
Man kan passende begynde med, at man ikke flager på halvt – hverken skriftligt eller mundtligt.
Det kan undre mig, at man overhovedet kan forestille sig eN halvT stang …
Også mig.
Nå nu fangede jeg den. For først tænkte jeg hvad hedder det så? Men det var jo t’et det var galt med og ikke formuleringen at flage på halv. jeg er vist lidt langsom i aften 🙂
Netop, der er ikke t i flage på halv (stang).
Nu forlanger du altså urimeligheder 😀
Spøg til side. Det er meget, meget sørgeligt som den danske journaliststand hænger i bremsen hvad angår stavning og anvendelse af ord…..og formuleringer i al almindelighed.
Det er hele vejen rundt i såvel den skrevne og trykte presse som i den digitale inkl. TV.
Men kan det trøste dig, at det også gælder den almindelige befolkning ? Det kan det sikkert ikke 😉 . På mit arbejde opdagede jeg gennem især de 10 sidste år, at almindelige mennesker havde mange fejl. Ikke bare slå-fejl, men direkte fejl og det hvad enten det var på PC eller som håndskrift. Dertil kom så også formuleringsfejl.
Jeg har set ansøgninger (om job) fra folk med studenter-eksamen og højere uddannelser, hvor jeg har tænkt, at deres niveau var som en ung folkeskoleelev.
Og det bliver bare værre og værre og det tror jeg vi må lære at leve med.
Jeg synes ikke man skal forlange urimeligheder, selv ikke af pressen, og der er naturligvis ingen grund til at antage det bliver meget bedre i fremtiden, stave- og taleniveauet altså. Det kræver en betydelig holdningsændring fra at det kan være lige gyldigt (i to ord) om man staver rigtigt eller forkert.
Der må selvsagt gerne være fejl. Det er blot ikke nødvendigt at blive ved med at gentage de samme, og eftersom det sker blandt de professionelle TV-folk antyder det jo et ledelsesmæssigt svigt. Hvorfor i alverden stiller ledelsen ikke det krav, at medarbejderne ved, at man flager på halv stang og at man ikke ligger bolden for fødderne af modstanderne osv. Gid ledelserne ville udøve ledelse på dette felt!
Godt set Jørgen!
Jeg synes, det er et alvorligt problem at de toneangivende medier (DR og TV2) ikke kan finde ud af at formulere sig hverken på skrift eller i tale. Når de ikke kan det, hvordan kan de så forvente at normal-befolkningen kan det?
Jeg læser meget på Facebook, og jeg græmmes. Det er som om ingen som helst kan stave mere. Det er et stort problem.
Jo tak.
Jeg finder det slattent i middelsvær grad, at det er sådan, idet det ganske enkelt ikke behøver at være sådan, men det forudsætter at ledelserne ændrer deres beslutninger om, at det er ligegyldigt til at det ikke er det.
Det kan være man forstår hvad deres menes stavefejlene til trods, men den dag man ikke gør det, er det et alvorligt, for ikke at sige særdeles alvorligt problem.
Med hensyn til sprogfejl er jeg klar over at selv gode sprogstærke journalister kan komme ud i sætninger, hvor man ændrer undervejs og kommer til at sige noget, hvor første del ikke matcher resten; hvis der er tid, retter man, ellers må man give op og “lade det stå i luften”. De bedste journalister og radioværter kan tænke dobbelt, tænke sætningen og sige den undervejs lidt forsinket. Men prøv at sige til en sprognørd, at sproget bliver mere forståeligt af at man tænker sig om! Der er jo nogen som mener det er en dødssynd at kritisere talesproget i al dets rigdom og fejlbarlighed.
Naturligvis skal der være plads til fejl, og det er indlysende at fejl optræder.Jeg synes blot det er dårligt at nationens tv-stationer synes det er i orden at de ansatte ikke ved at at man flager på halv i betydningen halv stang. Det kan vel ikke være så vanskeligt at lære det.
Lad endelig sproget blomstre, men begræns de urimelige forstyrrelser.
Jamen jo. Selvfølgelig har du ret og især når det er skrevet sprog på en TV station, eller en avis, som er normdannende.
Jeg tror, at de fleste danskere (incl.mig selv) kan komme i tvivl om brugen af -t endelsen, som grammatisk kan være intetkøns-markering eller adjektivisering. Der er så mange fejl med bøjning og adjektivisering, så måske smitter det af? Når man vil være ordentlig, så tilføjer man -t fordi det lyder mere formelt?
Jeg er desværre ikke en ørn til at finde exempler. Et tænkt eksempel: Hans løbetempo var hurtig (der mangler -t) og måske har han i skolen fået at vide “hurtigt!” – og så kommer dagen med flaget på halv … øh lærer, mon jeg ikke hellere må sætte et -t på?
Det lyder plausibelt, og du er jo en meget venlig mand, der gerne vil finde forklaringer.
Jeg mener i og for sig bare at ledelserne skulle tage fat på dette og da gerne på den enkle måde at udfærdige et A4-ark med “sprogfejl vi ikke laver”. Så ville man ikke se den med flaget. Omvendt må vi jo også erkende, at når bjørnetjeneste kan betyde det modsatte og skamrose også kan (hvem kan forklare hvorledes skam er positivt?), så må man gå ud fra at retsstavningen vedr. flage på halv om 100 år hedder halvt. Men det finder vi jo ikke ud af.
Halvt om halvt volapyk.
Det var da altid noget, at journalisten ikke var halt.
Stavning betyder noget!
Der er forskel på franskbrødsender og franskbrødsænder. (Plejede jeg at sige, da jeg havde med unge mennesker at gøre.)
-Og så kæmper jeg videre mod brugen af “Både… men”. Det vil ingen ende tage. Selv Weekendavisen lader vrøvlefejlen smutte igennem.
Mange fejl opstår, fordi man forvilder sig ud i meterlange sætninger, som man ikke kan styre.
Det er vist helt volapyk. Stavning og udtale betyder noget. Fint eksempel. Jeg er også begyndt at høre både … men, hvilken formulering jo også er polavyk. Ja, fejl opstår fordi man ikke kender baggrunden for det man siger og fordi det bliver langt og indviklet.
Av, den gør altså lidt ondt. Og jeg synes godt, at de, der skriver, må tænke sig lidt om, før de skriver. Seerne kan nok vente den anelse længere med nyheden.
Og så vil jeg ønske dig god jul – det er usikkert, hvor meget jeg når til tasterne før jul.
Den er lidt dum.
Problemet er sikkert at man ikke kommer i tvivl.
Også god jul til dig.