Flere fluer og frustrationshunger

ABC Scandinavia er nu nået til F. Det skal handle om fluer i forskellige udgaver og frustrationshunger. Det kunne lige så godt have været fælles forståelse, fælles projekter, fællesskab, forstokkethed, folkeskole, færdigheder, fnidder og fnadder…

Men det handler om fluer. Dagens flue er uløseligt knyttet til Robert Storm Petersen, eller blot Storm P. Han tegnede og tekstede i sin tid utallige fluer og gjorde mange herlige, tegnede opfindelser. Han var humorist og satiremager. Han mente vist ikke selv han var morsom, det var de iagttagede, der var det.

Jeg har altid godt kunnet lide følgende flue, hvor to ældre herrer sidder på en bænk og taler:

– Nu har vi endelig fået fred.
– Ja, så mangler vi bare ro.

En anden flue er:

– Jeg er Student fra Sorø.
– Og jeg er Urmager fra Viborg!

To musikere er på vej til arbejde, og den ene siger:

– Li’som jeg sad og øvede mig på Bojarernes Indtog, saa kom hele Familien Sørensen.

Hvis du vil have flere eksempler, kan Storm P googles, herefter billeder.

Fra Storm P-fluer til flyvende fluer

Det kan ske, der sidder en flue bag et billede på denne tid af året, men fluerne herunder er udendørsfluer. Billedet af den første flue, Have-Dyndfluen (Eristalis horticola), er taget med tele. Den stod svirrende stille i luften, og det lykkes at stille nogenlunde skarp på den. Billedet forekommer at være morsomt, hvis man ser på dens abelignende ansigt.

IMG_7473

Her er Have-Dyndfluen (Eristalis horticola) stillesiddende på et blad.

IMG_7472

Naturligvis må der også en mere almindelig flue med i samlingen, den er herunder.

IMG_7461

Frustrationshunger

For mange år siden lavede jeg et kursus eller en temadag på en døgninstitution. Jeg bemærkede, at i alle pauser gik en særegen mekanisme i gang. Alle mulige uløste problemstillinger, gamle beslutninger, der var løbet ud i sandet og hvad man skulle huske hinanden på for at det hele fungerede, kom på bordet og vedblev at være opmærksomhedskrævende så længe pausen eller frokosten varede.

Det slog mig at frustration måtte være en meget væsentlig ingrediens i hverdagen på arbejdspladsen, og jeg ramte afgjort plet da jeg skrev “frustrationshunger” på tavlen. Det var lige hvad det var. Et behov for frustration.

Vi kan hungre efter opmærksomhed. Nogle har stor fornøjelse af dårlig samvittighed. Det er ikke vanskeligt at tilfredsstille den hunger. På tilsvarende vis kan frustrationshungeren let komme på banen, måske endda særlig let i december. Juleaften, når alle deltagerne i familiens julespil ikke gør som man bør, julegaverne man giver og modtager er forkerte – der er store muligheder. Men resten af året kan naturligvis også bruges.

Her er linket til andre deltageres indlæg i bogstavlegen om F.

Forrige post

Kongens Nytorv København

Næste post

Rystende information om handelsskoleelever

Comments

 1. Svar

  Storm P.’s tegninger blev stadig brugt i Berlingske Tidende i min tidligste barndom, og de var uforståelige for et barn der ikke fik det hele forklaret, ligesom så mange andre historier og tegneserier var. Jeg begyndte at sætte pris på dem, da jeg så vagabond-vittigheder, som viste en vis kritisk sans overfor “det etablerede system”. Jeg har lige søgt (Google) på Robert Storm Petersen og fandt en artikel på en.wikipedia.org! Så han er også kendt “i udlandet”.

  http://www.tegneseriemuseet.dk/bio/art_storm_p.htm siger bl.a. at Storm P.’s barokke humor er af samme type som “Knold og Tot”:

  […] indyil (indtil) 1940’erne, hvor De tre små mænd og Nummermanden stoppede. Men man må erkende, at perioden 1913-23 så absolut er den bedste og mest originale. Da var serien fuld af overraskende og barokke indfald og præget af en total mangel på respekt overfor alt, der smager af lov og orden uden dog at nå de samme anarkistiske højder, som en anden af datidens tegneseriesuccesser, den amerikanske Knold og Tot.

  Imponerende, at du har kunnet “fange” en flue med kamera! Flotte billeder, skal jeg love for.
  Dit sidste emne, Frustrationshunger (nyt ord igen) er jeg lidt mere skeptisk overfor. Jeg tror at et menneskes søgen efter løsning af problemer kan give sig udtryk som dårligt formulerede protester, og det gode ved udtrykket “frustrationshunger” på en tavle er, tror jeg, at man får opmærksomheden rettet imod tone, interaktion etc. – men det ved du meget mere om, og det kunne være sjovt at høre mere. Jeg kan ikke bruge det direkte, men har naturligvis også i min tid som aktiv kursusholder mødt mennesker, som lod deres frustrationer få frit løb på irrelevante tidspunkter og måder.

  1. Svar

   Tak for de mange informationer om Storm P.
   Frustrationshunger er hjemmelavet. Jeg har ikke hørt andre bruge ordet. Det knytter sig til at jeg i sin tid beskæftigede mig med Transaktionsanalyse. Et begreb har var stroke, på dansk klap. Vi har et medført behov for disse ubetingede og betingede klap, først i form af fysisk kontakt, siden på anden vis. Nogle talte i den forbindelse om strokehunger. Er der ikke tilstrækkeligt med positive klap eller strokes at få, vil vi anstrenge os for at få negative. Ingen klap er ikke en mulighed. Lidt i det lys tror jeg forestillingen om frustrationshunger skal ses, måske som en form for lidt rigelig optagethed af mangler, begrænsninger og fravær af tilstrækkelig positivitet.

 2. Svar

  Skal si du må være en god fotograf som har klart å ta bilde av en Flue i Flukt! -Margit-

  • Inge
  • 10. december 2010
  Svar

  Fint F valg, jeg kan bedre lide Storm P.’s fluer end de svirrende og af slagsen.. 🙂

 3. Svar

  Sikke dejlige billeder du har taget! Og en skøn idé at bruge F på denne måde. Vi kommer på forunderlig vis vidt omkring i ABC-legen 🙂

 4. Svar

  Storm P’ s fluer er jo stadig (og til alle tider) utroligt rammende og skønne og de fleste af os genkender helt sikkert mange af dem fra hverdagslivet.
  Frustrationshunger kender jeg, desværre, lidt for meget til efter mange års arbejde på forskellige døgninstitutioner, som desværre førte til at jeg ikke længere orker alt det fnidder og fnadder der bruges så uhyggeligt meget tid på sådan et sted.
  For undertegede blev resultatet at jeg nu laver noget helt helt andet, men det er er ganske anden historie.
  Tak for et godt indlæg 🙂

 5. Svar

  Tak, Jørgen, det var en nyttigt svar-kommentar 🙂

 6. Svar

  Jag har aldrig upplevt så fina flugor, som dina. Den övre bilden är otrolig, jag ser ju hur vingarna går.
  Trevlig helg!

  • rejen
  • 10. december 2010
  Svar

  Fine Fluebilleder du kunne vist godt blive Fluefanger…Synes også at Storm P er herlig…;-D

 7. Svar

  Rigtig godt valg. 🙂

  Ha’ en dejlig aften og god weekend. 🙂

 8. Svar

  Jeg elsker Storm P’s vidunderlige fluer. De har ind imellem inspireret til mine rimerier.
  Frustrationshunger – Et ankeigangsættende bidrag – Tak for det.

 9. Svar

  ups, der smuttede et t, som du må sætte foran ankeigangsættende ;-C

  • Ellen
  • 10. december 2010
  Svar

  Det var et dejligt indlæg med nogle forrygende billeder – hatten af for dem.
  Ordene om frustrationshunger var – som Rimkogeren også mener – meget tankevækkende; lige som din kommentar om, at man har behov for respons, og hellere en negativ end slet ingen. Det er lidt skræmmende…

  • Mette
  • 10. december 2010
  Svar

  Jeg bruder mig ikke om insekter men i Storm P’s version er de jo dejlige.

 10. Svar

  Veldig stilige fluebilder! Spesielt kult å ta bilde av en flue i fart. Jeg antar du brukte noen forsøk på å få den klar. 🙂

 11. Svar

  Hadde ikke Storm P noen utrolig praktiske løsninger på daglige utfordringer? Mener jeg så en tegning en gang av en innretning som skulle fungere som fyrtøy?

 12. Svar

  Jeg kan godt like den første type flue, de flyvende overlater jeg til edderkoppene.
  Bra skrevet om frustrasjon!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *