Folketallet for 105 år siden

Dette indlæg skulle have handlet om skilsmisser og gæld. Grunden er at problemstillingen med skilsmisser og gæld har sit juridiske grundlag fra bestemmelser vedtaget i 1874. Det må imidlertid vente.

1874. Det er længe siden, men der er naturligvis en lige linje langt tilbage i tiden som er grundlaget for nutidens love.

Det fik mig til at tage fat i Chr. V. danske lov fra 1683. Ikke for at finde noget om skilsmisser, men bare sådan for at fornemme vægtigheden af fortiden.

Det viste sig, at der i bogen lå et gammelt avisudklip. Det handlede om befolkningstallet 1. februar 1906. Og da det jo netop i dag er 105 år siden, forekom det at være lidt sjovere at skrive det jeg skriver end det tænkte.

Der er ingen grund til at gengive alle tallene her. De kan læses nedenstående. Jeg nævner blot at for 105 år siden udgjorde hele landets befolkning 1,257,765 mænd og 1,331,154 kvinder. Tilsammen var det 2,588,919 mennesker.

Mon ikke der menes af han- og hunkøn? Det må antages at børn er talt med. Der er sket lidt siden med befolkningens antal.

Folketal

Det var måske ikke helt let at læse teksten, eller…?

Forrige post

Copenhagen Harbour

Næste post

February Theme Day is Fountains

Comments

 1. Svar

  Det vil med andre ord sige, at for godt 100 år siden var vi (stort set) kun det halve af, hvad vi er i dag. Nå… det følger vel resten af jordens befolkningstilvækstbillede, men det var interessant at se det sort på gult. Kun 421000 i alt på Sjælland udenfor Kbh… ikke mange.
  Bogstaverne var ikke svære at læse…
  Sjov formulering med ‘mennesker’, og, som du er inde på, må børnene være indeholdt i kvinderne og mændene – tankegangen minder mig dog lidt om Gustav Wieds Knagsted-figur 😉

  1. Svar

   Jeg kunne ikke stå for at lave en scanning af det gamle udklip – og det er da også meget sjovt at få perspektiveret udviklingen af og til. Jeg tror i øvrigt min mormor og morfar havde været gift et årstid, og min far blev født året efter.
   Vi må vel indrømme at sproget ændrer sig…og bogstavernes udseende. De var måske heller ikke så krøllede som de undertiden er, de bogstaver.

 2. Svar

  -Og hvis befolkingstilvæksten procentuelt var fortsat som i perioden 1901-06, ville vi, hvis jeg ellers har regnet rigtigt, have været godt og vel 8,7 mill. danskere i dag.

  Så lidt mådehold er der dog blevet udvist.

   • Jørgen Carlsen
   • 9. februar 2011
   Svar

   Ja, så langt tænkte jeg ikke, men det er måske meget godt – eller havde det været lettere at klare den aktuelle og kommende situationen med den store antal ældre/gamle og lille andel unge/yngre?

 3. Svar

  Nej. Befolkningstilvækst som løsning de problemer et forholdsvis stort antal ældre eventuelt kan give, er som at tro inflation giver velstand.
  På kort sigt ok, på langt sigt som at skyde sig selv i foden.

  Færre mennesker som opfører sig mere fornuftigt. Det må være målet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *