I forbifarten 13 – ledvogter savnes

I weekenden var togene på Lille Syd erstattet af togbusser. Dette havde to årsager. Dels skulle en bro over jernbanen et eller andet sted rives ned, og dels skulle det nye signalsystem, som Lille Syd vist nok skal være prøveklud for inden det skal fungere i det ganske land, afprøves.
Det blev i søndags til et gensyn med de gamle tog, der kørte i næsten 40 år på strækningen. Frem og tilbage kørte de og man afprøvede og afprøvede.

Da jeg efter weekenden gik tur, så jeg lange bilkøer på begge sider af jernbanen. Bommen gik ikke op, og et par teknikere var ved at løse problemet. Det fik de gjort efter en rum tid.

Et par dage efter lagde jeg mærke til, at bommen ikke gik op efter toget fra Roskilde var kørt forbi. Det afventer toget fra Næstved her, idet jernbanen er enkeltsporet. Det tog kørte mod Roskilde inden trafikken på vejen kunne komme videre. Sådan var det ikke med det gamle system, men det bliver vel også rettet. 

Det minder sådan set om det endnu ældre bomreguleringssystem, som indebar at bommen gik ned kort efter toget havde forladt Havdrup station. Op gik bommen først efter 4½ minut. Ambulancer under udrykning slukkede for hornet når de måtte vente på toget i så lang tid.

Endnu tidligere havde man en manuelt betjent bom. Hvornår den blev afskaffet ved jeg nu ikke, men ledvogteren boede i et letvogterhus og sørgede for at toget kunne passere ved at sænke bommen.

Måske er der brug for en ledvogter igen. Eller i det mindste et system der fungerer. Lad os håbe det er tilfældet inden hele landet skal trækkes (man er jo ikke nødvendigvis særlig optimistisk når nyt skal indføres i Kongeriget) med det.

God rejse.

Tags: , , ,
Forrige post

I forbifarten 14 – humlens bagside

Næste post
Edmund Petersen
Diverse

Kender du Edmund Petersen?

Comments

  1. Svar

    Åhhh, hvor det lyder træls! Jeg var SÅ irriteret, da vi boede i Havdrup, netop fordi bommen gik ned umiddelbart efter toget havde forladt hhv. din by og Ll. Skensved. Det tog en evighed, inden man kunne køre igen.
    Hvis man nåede at dreje fra i tide, kunne det snildt betale sig at køre ned ad Skolevej, ind på en parallelvej og tilbage til Hovedgaden gennem viadukten og så tilbage ad Hovedgaden til Brugsen, som jo ligger lige på den anden side af banen!

      • Jørgen
      • 9. marts 2017
      Svar

      Vi må se hvad der sker. Ventetiderne ved bommen har ellers været korte nogen tid, men nu mødes togene her. Det kan være det bliver fint.

  2. Svar

    Du har vist ret: En god gammeldags ledvogter kunne være et fremskridt. Den nuværende situation lyder ikke videre smart.

      • Jørgen
      • 9. marts 2017
      Svar

      Det var selvfølgelig ment lidt spydigt, og lad os håber der kommer fin orden på tog- og bomdrift.

  3. Svar

    Jeg har hørt om dette nye signalsystem, og jeg er ret glad for at man afprøver det, selv om det går ud over trafikken hos jer! Stakkels jer! Men måske får man afværget en katastrofe ved at prøve det før det går igang?

    Dette indlæg får mig til at tænke én gang til over situationen for Lokalbanens baneføring her, fra Helsinge til Tisvildeleje, som jeg kender bedst, men med et sideblik til hhv. Gribskov og Hillerød.

    Den gamle og nye “landevej” fra Vejby er ført over skinnerne i broer af den gamle Vejby-Tibirke kommune eller sogneråd. Der er en “overskæring” ved Tisvilde; tidligere var der én ved Ørby og en anden ved en gård i retning af Helsinge. Men de kunne lukkes og er uden betydning nu – de var ikke så forfærdeligt trafikerede; for 4-5 beboelser betyder de dog en massiv omvej på 4 km. hvis man kører bil, der er åbent for cykler. (Jeg må forkorte – det-her bliver for langt …)

    De mest trafikerede overskæringer blev imidlertid aldrig til broer – alternativt forandret til viadukter. Banen skærer igennem den mest befærdede landevej (amtsvej eller klasse 1) og byens hovedgade. Jeg har aldrig tænkt over det før, men det er muligt at ændre det meget let det ene sted; og det andet sted fungerer bomsystemet perfekt, så man venter sjældent mere end et minut.

    Mit spørgsmål er: Hvorfor havde man råd til to broer i Vejby dengang i 30’erne, men ikke i Helsinge? Og hvorfor sætter man ikke en konkurrence igang for en løsning i Helsinge? Priser på skiftespor, cementbroer og vejbelægninger er meget høje, – men skaber dog arbejde – men de har været lige så høje før i tiden, har de ikke? Mon det er sådanne ting “trafikforskere” arbejder med?

    Der findes trafik-forskning (indenfor samfunds-forskning) på RUC og i Aalborg, ikke sandt? Skulle man skrive og spørge?

      • Jørgen
      • 9. marts 2017
      Svar

      Jeg går naturligvis også ind for afprøvning af nye systemer, men der er jo ofte rigeligt mange problemer med nyt elektroniske systemer. Det ville være dejligt at undgå. Vi har i øvrigt lært os at køre (i bil) på tidspunkter hvor toget ikke kommer, men af og til smutter det.
      Jeg kan ikke svare på dine glimrende spørgsmål, men det kunne da være interessant at se på hvorfor der kun kom en halv løsning dengang, og med trafikmængden nu ville over- eller underføringer sandelig være en god ide.

  4. Svar

    Enig med Stegemüller: En rigtig ledvogter med kaffeudskænkning og borde og bænke til medbragt mad ville være dejligt at genindføre, aftrædelsesstilling for skinnearbejdere eller godsarbejdere, måske.

      • Jørgen
      • 9. marts 2017
      Svar

      Hørt – ledvogterhusene ligger vel ved alle overskæringer den dag i dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *