I forbifarten 14 – humlens bagside

I TV hørte jeg, at en interviewer talte om “den anden side af humlen”.

Straks medførte dette en forstyrrelse, som gjorde at jeg mistede tråden.

Måske mentes “den anden side af medaljen” eller medaljens bagside, men at blande humle ind i det, var godt nok en nyhed.

Det er humlen ved det hele, forekommer at være en kendt talemåde. Det er der humlen ligger begravet, er vist en brugt, men forkert talemåde. Det er hunden der ligger begravet et sted. 

Har du hørt humle anvendt på den nævnte måde?

/Jørgen

 

Forrige post

Tråde på marken

Næste post

I forbifarten 13 – ledvogter savnes

Comments

 1. Svar

  Jeg har heldigvis ikke hørt -endnu- hørt humle-ordet anvendt i de nævnte fejlanvendelser; men det skal nok komme.

  Nogle af fejlanvendelserne skyldes sikkert manglende viden om baggrunden for talemåden. Humlen: Den afgørende ingrediens for øllets smag.
  -Men hvem kan brygge i vore dage?

  Jeg bruger ofte vendingen: “Som at købe den sidste trepattede ko af en husmand.” når det har været svært at få en handel igennem.
  En dag fik jeg spørgsmålet fra en ung kvinde: “Kan en ko fødes med kun tre patter?”.
  Hun anede ikke, at en trepattet ko er en ko med fire patter, som ikke længere giver mælk fra den ene mælkekirtel og derved er et dyr man normalt hellere end gerne vil af med og er lykkelig for at finde en køber til.

  Grundliggende bondeviden; men ukendt verden for unge af i dag.

   • Jørgen
   • 10. marts 2017
   Svar

   Dit eksempel er meget godt til belysning af, at man gør klogt i at finde baggrunden for vendinger man bruger, men det er nok ikke almindeligt. De anvendes automatisk og undertiden på besynderlig fejlagtig vis. Når man ikke kan regne ud at det er en talemåde, må man stille et konkret spørgsmål, som den unge kvinde gjorde. Måske havde hun hørt om talidomidbørn.

  • Eric
  • 10. marts 2017
  Svar

  Ja, der rodes meget med såvel talemåder som stavning. Det er kun et spørgsmål om tid, f’ør “møtrik” bliver synonym for kvindelist.

   • Jørgen
   • 10. marts 2017
   Svar

   Ja, der rodes. Jeg må huske det festlige synonym for kvindelist, skulle det en dag lykkes mig at skrive et indlæg om betoning i dansk.

 2. Svar

  Den har jeg ikke hørt før, men metaformix og/eller helt misforståede talemåder bliver mere og mere udbredt, som både du, Eric og Farmer er inde på.
  De fleste kommer jeg bare til at grine af, men hvis de får lov at blive hængende, vil de kunne forårsage megen grublen, når fremtidens sprogforskere skal forsøge at gennemskue oprindelsen til de særdeles ulogiske talemåder.

   • Jørgen
   • 10. marts 2017
   Svar

   Ja, det bliver ikke sjovt for sprogforskere om et par hundrede år, når de skal finde ud af, hvad hvad kommer af. Heldigvis har de vores blogge at støtte sig til, al den stund de vist gemmes af en eller anden myndighed med ret til samme.

 3. Svar

  Der er så mange talemåder, der forvanskes, og det er faktisk synd, for de er jo en del af den sproglige kulturbaggrund.

  Den med den trepattede ko har jeg tidligere hørt, men aldrig kendt betydningen af.

   • Jørgen
   • 10. marts 2017
   Svar

   Du har så ganske ret. Der er et stort arbejde for skolelærere at gøre her, hvis de ellers kender talemåderne.
   Jeg havde vist aldrig hørt om koen, men den er ganske fin.

 4. Svar

  Nej, jeg har hørt humle brugt som essensen af et essay eller en rapport. Det blandes ofte sammen med andre udtryk. Det er her, hunden ligger begravet! bliver til “det er her, humlen ligger begravet” og den slags.

   • Jørgen
   • 12. marts 2017
   Svar

   Ja, der sker mangt og meget mærkeligt med vores sprogbrug, men måske har det altid været sådan.

 5. Svar

  Jeg vde ikke om det altid har været sådan. Jeg tror at de talemåder, man havde på landet, blev brugt flittigt og nye påfund slog igennem hele tiden, og at man på den måde fik sig en sund latter – fordi man forstod udtrykkene.

  Nu bliver de brugt fordi folk har hørt dem uden at forstå – ved ikke hvad humle er, og har aldrig prøvet at begrave en hund og så lugtede den alligevel (og nogen kunne ikke finde ud af hvor lugten kom fra).

  • Jørgen
  • 14. marts 2017
  Svar

  Jeg tror du har ret, men problemet nu om stunder er at det tilsyneladende er interessant om man har forstået udtrykket rigtigt. Flere kunne med fordel komme i tvivl.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *