Forbigående synshandicap 2

Som kort fortalt i forrige indlæg løb jeg ind i et forbigående synshandciap. Her er en lille uddybning – som forhåbentlig kan medføre øget brug af beskyttelsesbriller ved visse typer havearbejde.

Forrige onsdag fjernede jeg selvsåede ikke-ligusterplanter fra en hæk da jeg pludselig mærkede et slag mod venstre øje. Jeg havde mine almindelige briller på, men en lille gren kom ind bag og ramte øjet med en vis kraft.

Torsdag var jeg ikke særligt generet af det, men kunne mærke et ubehag. Fredag var det værre og den praktiserende læge – aktuelt kaldet familielægen – konstaterede en lille rift og igangsatte behandling med salve.

Begge øjne løb i vand og efterhånden opdagede jeg at venstre øje stort set ikke kunne bruges til at se med. Mandag så en øjenlæge på øjet.

Han kunne godt forstå det var sådan, idet hornhinden var let bølgeformet eller noget i den stil. Øjet skulle smøres endnu mere.

Det blev gjort og efterhånden holdt øjnene op med at løbe i vand og synet på venstre øje blev lidt bedre – nu sås i det mindste et uskrapt dobbeltbillede.

Efterhånden svandt dobbeltbilledet og tilbage er nu et let uskarpt billede.

Øjenlægen har igen set på øjet, i dag, og forklarer – hvilket er glædeligt – at det må forventes at være normalt i løbet af en uge eller to.

Det var noget af en omgang.

Jeg har anskaffet et par beskyttelsesbriller – og må lære at bruge dem.

Hvidkål

List mere morsomt er det følgende billede. For nogen tid siden måtte en stump hvidkål kasseres. I kompostbeholderen gav den sig til at sende skud op – det der ville være blev til blomster så frø kunne høstes. Det er da et meget fint lille stykke natur, ikke sandt?

Hvidkål

Forresten – man kan sagtens tage på af at spise hvidkål. Ca. 7 kg kål om dagen skulle være tilstrækkeligt til en lille vægtforøgelse.

Forrige post

Klippeskred blokerer Felbertauernstrasse i Østtyrol

Næste post

Forbigående synshandicap

Comments

 1. Svar

  Jeg ville godt nok også have været noget nervøs, hvis det havde været mit øje, det var gået ud over. Tænk, at så lidt kan få så langvarige følger. “Af skade bliver man klog” 🙂

  Sagtens og sagtens – tror du, at du kunne klemme 7 kg hvidkål ned i løbet af en dag? 😀

   • Jørgen
   • 21. maj 2013
   Svar

   Ja, jeg må jo sige omtanke er en god ide, når man laver havearbejde. Øjet er stærkt sårbart. Nej jeg kan naturligvis ikke klemme så meget hvidkål ned, men det er også blot sagt for at påpege man tager på, hvis flere kalorier indtages end man forbrænder.

 2. Svar

  Av skal der 7 kilo til at tage på? Så må det være noget andet, der gør at jeg bliver tungere og tungere! Men iøvrigt er det lykkedes mig at bremse tendensen lidt 😉

  Jeg synes hvidkåls-skuddet er fornemt og jeg kan se at jeg savner at gå i en have eller mark, hvor man dyrker de almindelige grøntsager, som vi kan købe i butikkerne. Jeg ved dårligt nok, hvordan de ser ud!

  Men nu til øje-problemet: Min søn har lige fået noget halm i øjet og det er åbenbart lige så slemt. Man skal virkelig passe på. Betændelse i hornhinden kan vistnok medføre at den bliver uklar.

   • Jørgen
   • 21. maj 2013
   Svar

   Hvidkål i mindre mængder ville fremme tabe-sig-processen fordi der er få kalorier i kålen. Men du er jo netop inde på fænomenet med forbrænding og kalorieindtag selv. Os med tilbøjelighed til at tage lidt på lidt efter lidt har brug for bevidsthed om indtaget og forbrændingen. Man skal støvsuge vældig længe for at forbrænde en marsbar.
   Jeg kunne heller ikke stå for den smukke udvikling af hvidlåkshovedet.
   Håber din søns øje har det bedre.

 3. Svar

  Fantastisk flot hvidkål, du har foreviget. Naturen er spændende.

   • Jørgen
   • 21. maj 2013
   Svar

   tak – og nemlig.

  • Pia
  • 20. maj 2013
  Svar

  Det lyder ikke godt. Øjne er noget sårbart noget. Du kan du sikkert få “glæde” af meget længe.
  Din hvidkål er et flot kunstværk. Jeg holder meget af hvidkål, men kan ikke spise 7 kg om dagen. I øvrigt er jeg slet ikke interesseret i at tage på 😉

   • Jørgen
   • 21. maj 2013
   Svar

   Jeg har stadig en lille smule “glæde” af øjet og ser frem til at det er helt bedret i løbet af nogle uger. Kan godt forstå du ikke er interesseret i at tage på!

 4. Svar

  Ej, hvor uheldigt, men hvem pokker tænker da i sikkerhedsbrilletanker, når man bare skulle, hvad du skulle? Hvis uheldet har besluttet sig til at være ude, kan man vist ikke stille meget op, tror jeg.
  Din hvidkål er et naturskabt kunstværk; intet mindre – og jeg er ikke bekymret for at blive hvidkålsfed …

   • Jørgen
   • 21. maj 2013
   Svar

   Jeg ordnede bare lidt i en hæk og var ikke opmærksom på, at jeg ved at hive et sted aktiverede bevægelse et andet sted.
   Jeg er også glad for at jeg snuppede kålen op af kompostbeholderen og tog billedet.

 5. Svar

  Det var meget uheldigt, men for pokker hvor kan man hurtigt komme til skade.
  Jeg forebygger den slags skader ved at undlade havearbejde.. 🙂

  1. Svar

   Her går det ikke helt at undlade havearbejde, men at være lidt varsom er nu en god ide.

 6. Svar

  Hvis du planter hvidkålshovedet, vil det efter kort tid give fine gule blomster til din have.
  Jeg havde engang en plan om at lave et lille havebed med rød- og hvidkål i blomst. Det er dekorative planter i 2. vækstsæson, så det er egentlig lidt synd at vi spiser dem alle efter første sæson på jorden.

   • Jørgen
   • 22. maj 2013
   Svar

   Det gjorde jeg faktisk, men det så ud som om det gik til, måske manglede den del af kålen der skulle danne rødder. Enig i at man burde lade kål af forskellig slags stå – også for at være lidt god ved kålsommerfuglene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *