Foretrukne måder at spilde tiden på

Har du en foretrukken måde at spilde tiden på? Måske endda flere. Spørgsmålet kræver en forklaring, som jeg skal forsøge at give. Om du så vil synes det er en tosset måde at anskue fænomenet på eller om en aha-oplevelse opstod, må jo vise sig.

I går mødte jeg en af beboerne i nærheden og spurgte om han mente spejderne ville have en stor tavle jeg ikke længere bruger. Det ville spejderne gerne og vi aftalte han kunne komme og hente den. Om en times tid.

En sådan aftale indebærer at jeg er opmærksom på om han kommer før timen er gået, men det sker sjældent. Når timen er gået, går en besynderlig mekanisme i gang. Jeg bliver lettere anspændt og retter bevidstheden mod lyde, der indikerer at noget vil ske. Jeg kan ikke længere foretage mig noget fornuftigt, men er i en tilstand af venten.

Den gode mand kom 20 minutter efter timen var gået, og det er naturligvis indenfor det tidsrum en times tid er. Så det er der ikke noget problem i. Det er min reaktion der er problemet.

Dette fænomen er særdeles velkendt for mig. Og det er netop det, der er min foretrukne måde at spilde tiden på. Åbenbart. Sådan har det været uhyre længe.

I øvrigt vidste jeg, at posten skulle komme med en pakke i løbet af dagen, men det medførte ikke samme anspændthed, idet jeg jo blot ville kunne hente pakken på postkontoret, hvis jeg ikke var hjemme når posten kom. Andre gange kan der nu også opstå anspændthed i denne ventesituation.

Jeg har ikke mange eksempler på foretrukne måder at spilde tiden på, men jeg har talt med en, der mente at det var at tjekke nyheder alt for ofte.

Når jeg bruger begrebet foretrukne, kan det måske forstås i lyset af det fænomen, der kaldes favoritfølelser. Favoritfølelser er ens tillærte, foretrukne følelser, som opstår når livet bliver lidt hårdt eller der kommer pres på. Surhed kan være en favoritfølelse. Gevinsten herved er at følelserne medvirker til at bekræfte at gamle, ubevidste beslutninger stadig gælder.

Jeg har med andre ord en foretrukken måde at spilde tid på. Ved at vente og blive anspændt på en sådan måde at handlingslammelse næsten er en konsekvens. Jeg tror det er en meget gammel historie med rødder tilbage til barndommen og forstærket rigeligt undervejs. Og has på den har jeg aldrig helt fået, omend jeg på nogle punkter har lært mig at tage det roligt.

Har du en foretrukken måde at spilde tiden på, som indebærer det beskrevne negative aspekt?

PS. Dette er endnu et af de emner, der blev nævnt på listen over emner tidligere på året.

Tags:
Forrige post

Befrielsesaftenen den 4. maj 1945 som min moster oplevede den

Næste post

At gøre i år

Comments

 1. Svar

  Den er svær, Jørgen. Ikke mindst fordi jeg skulle læse indlægget to gange for helt at forstå, hvad du mener, men den er stadig svær. Først og fremmest kræver det vist en del selverkendelse “Det er min reaktion der er problemet.”
  De færreste vil nok ikke umiddelbart se egne reaktioner som problemer, kunne jeg forestille mig.
  Jeg har tænkt over det, men kan ikke komme på en favoritfølelse – måske lige bortset fra utålmodighed, men kommer det ind under kategorien? Jeg har virkelig forsøgt at lære at undertrykke den utålmodighed, og det lykkes skam også tit … 😉
  Hvem eller hvad definerer “at spilde tiden”?
  Hvis jeg skal lave ingenting, strikker jeg. Hvis jeg skal vente på nogen, strikker eller læser jeg, hvis jeg ikke kan foretage mig noget andet i ventetiden. Er det at spilde tiden, eller er det bare en overspringshandling, når man sætter sig til at læse en bog eller strikke, hvis man i virkeligheden burde vaske gulvene?
  Jeg må nok blive dig svar skyldig, men det var så sandelig et særdeles tankevækkende indlæg!

   • Jørgen
   • 29. april 2015
   Svar

   ja, det er egen reaktion, der er problemet. Utålmodighed kan godt være en favoritfølelse. Der er sikkert en gevinst forbundet med den. Dejligt det tykkes at afvise utålmodigheden.
   Jeg dynes jeg spilder tiden når jeg hopper på den krog jeg sætter op for mig selv, denne underlige irrationelle reaktion på en smule ventetid, hvor tiden intet kan anvendes til. Andet end at vente. Og det er jo tåbeligt.
   Jeg kan sagtens lave ingenting og det er ikke det jeg mener med at spilde tiden. Det kan være god rekreation. Det er ikke overspringshandlinger at strikke eller læse, hvis man venter. Det er god udnyttelse af tiden. Jeg kunne læse avis til timen var gået, men ikke de næste 20 minutter. Burde er et vatord, der bruges at fornøje sig med dårlig samvittighed, men man burde jo ikke vaske gulv, når man har besluttet sig for at strikke. Det kan man gøre en anden gang. Eller omvendt.

  • Inge
  • 29. april 2015
  Svar

  Hmmm nej det tror jeg ikke jeg har, hvis jeg skal vente på et eller andet, vil jeg nok gribe en bog eller en iPad og læse et eller andet, og så forsvinder tiden som dug for solen uden at jeg opdager hvor lang tid der egentlig er gået.

   • Jørgen
   • 29. april 2015
   Svar

   Det er fint, hvis du ikke har foretrukne måder at spilde tiden på. Jeg kunne ønske mig at have det på din måde, når jeg venter. Det lykkes desværre ikke altid.

  • Eric
  • 29. april 2015
  Svar

  Jeg har det meget på samme måde. Jeg bryder mig ikke om løse aftaler og hader mangel på præcision. Når jeg er i en tilstand af venten, som du beskriver, kan jeg heller ikke foretage mig noget fornuftigt, medmindre det kan afbrydes på et øjeblik, og jeg griber mig i at kigge på klokken igen og igen.

   • Jørgen
   • 29. april 2015
   Svar

   Endelig en lidelsesfælle. Jeg lærte engang at se bort fra et bestemt tidspunkt, når vi har inviteret og snarere betragte det som kl. det og det +/- et eller andet. Det har givet mulighed for mindre irritation og irrationalitet. Du er på krogen ganske som jeg er. Vi må lære os at hoppe af den pokkers krog.

  • Pia
  • 30. april 2015
  Svar

  Jeg kender det også. Jeg bliver irriteret og noget så rastløs, og selvom jeg sætter mig og laver det jeg kalder ingenting, f.eks. strik, så tager jeg mig i at kigge på klokken, eller gå til døren eller vinduet, selvom jeg ved personen vil ringe på. Jeg hører bildøre der smækker osv. Men det hele sker hos ‘naboen.’ Sådan har jeg haft det hele livet, og har ikke lært at tackle det endnu.

  • Jørgen
  • 30. april 2015
  Svar

  Atter en lidelsesfælle. Jeg forstår dig til fulde. Det lyder som du har samme foretrukne måde at spilde tiden på, som jeg har.

  • Jan
  • 30. april 2015
  Svar

  Rejsedage……dem hader jeg. Nærmere betegnet er det tiden indtil rejsen påbegyndes.

  Skal vi flyve f.eks. kl. 15 fra Kastrup, så skal vi hjemmefra ca. kl. 12-12,30 med bus, S-tog og Metro for at komme til Kastrup. Tiden efter bad og morgenmad – der er selvfølgelig pakket dagen før – og til vi skal afsted er irriterende; jeg er rastløs, kigger lidt i et blad/læser lidt men kan ikke koncentrere mig, zapper lidt rundt på TV-kanalerne uden mål, går lidt rundt…for pokker hvor jeg hader den tid. Også når man er i samme situation i udlandet og skal hjem. Man kan sjældent lave/nå noget før end man skal afsted.

  Det er for mig den værste tid at spilde.

   • Jørgen
   • 4. maj 2015
   Svar

   Atter er det ventetid, der giver fornemmelsen af at tiden ikke kan anvendes til andet end spildtid. Jeg kan sagtens leve mig ind i din situation, men jeg tror efterhånden jeg bedre kan håndtere den slags situationer.

 2. Svar

  Det var da et interessant indlæg. Jeg har ikke nogen foretrukken måde set i det perspektiv, men jeg føler at jeg er nødt til at spilde en masse tid på at sove og pleje legemet, tid, som jeg hellere ville bruge til at skrive en novelle eller arbejde med musikken, som jeg holder af. Jeg får tid til både at skrive og dyrke musik, men jeg ville gerne have mere, og når jeg er træt eller utilpas (det sker desværre ofte) nøjes jeg med at slappe af med TV-dokumentarer og krimi-serier, som jeg dog ofte bliver træt af! 🙂

  Jeg kan ikke forklare hvorfor det er mere spild af tid at vente, men jeg kender det godt og forstår det skam udmærket. Jeg havde fået at vide at grus og fliser ville blive kørt ud tirsdag, – men de kom ikke, heller ikke onsdag, og så tænkte jeg “hellere gå op og se om han har glemt det …”

  I mellemtiden får jeg dog som regel lavet mange andre ting, men anspændt – ja, det er man, lytter efter lyden af en lastbil eller hvad der nu kan være. 🙂

   • Jørgen
   • 4. maj 2015
   Svar

   Jeg synes jo ikke det er at spilde tiden at lade op. Ellers kan man jo slet ikke noget. Det er egentlig underligt at ventetid – i nogle tilfælde – er forbundet med at spilde tiden og næsten mere end det. Jeg synes jo det er vigtigt at man holder aftaler så man ikke derved påfører andre gener.

 3. Svar

  Jeg har samme anspændthed, som gør mig ude af stand til at lave noget ordentligt. Det bliver til lidt småpillerier og spekulationer om, hvad der får vedkommende jeg venter på til at være så ligeglad med aftaler.
  Mangen en sælger og håndværker har mistet en ordre hos mig ved at være upræcis.

  Efter at mobiltelefonen er blevet hvermandseje laver jeg mine aftaler således, at de som skal komme til mig ringer f.eks. 10 min. før ankomst. Så er de ikke hængt op i en tidsmæssig klokkestreng, og jeg kan -pudsigt nok- fortsætte mine gøremål helt uden denne anspændthed.

  Ud over det rent psykiske er der hos mig det problem med aftaler, at det ofte indebærer, at jeg forlader det jeg er i gang med i marken eller skoven.
  Så uanset hvordan jeg har det med ventetid, vil der ofte være tale om et regulært og målbart afbræk i en arbejdsfunktion.

   • Jørgen
   • 4. maj 2015
   Svar

   Det er meget interessant at folk vælger at være upræcise uden fornemmelse for hvad det gør ved andre. Og interessant at anspændtheden forsvinder ganske fordi det aftales at der ringes før man kommer. Det er vel nødvendigt at forlade arbejdet fordi det er nødvendigt at lave aftaler for at få bedriften til a fungere, men jeg forstår fint at det ville være rart om forstyrrelsen ikke vil forkomme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *