Gamle illustrationer

Public domain var to ord jeg søgte efter tidligere i dag, men da jeg ikke lige kunne komme i tanker om, at det netop var dem jeg var på jagt efter, måtte jeg en lille omvej.

Den førte mig bl.a. til en hjemmeside, Old Book Illustrations, hvis widget jeg har indsat til højre. Måske kunne der være behov for sidens tilbud om at anvende gamle illustrationer.

Det fik mig i øvrigt til at tænke på, at jeg har 3 bind af Illustreret Tidsskift for de nyeste Reisebeskrivelser, for Skildringer af Naturen, Folkeliv, mærkelige Begivenheder m. m.

Tidsskriftet er fra ca. 1870 og jeg antager at tegninger og tekst er uden copyright og hører under det offentlige domæne (hvad kaldes det på dansk?).

For illustrationens skyld har jeg scannet et billede af en, der bliver båret liggende i en sofa, en såkaldt palankin.

Palankin

Billedet indleder en artikel om en rejse fra 1862-1864 i Indiens sydlige provinser. Artiklen er skrevet af Alfred Grandidier – og er gengivet i tidsskriftets 2. årgang fra 1869, side 129.

Forrige post

Mit første Verdens bedste brød

Næste post

Nørderne fra Ringsted

Comments

    • Ellen
    • 24. november 2012
    Svar

    Det er ikke kun guds veje, der er uransalige … det er utroligt, som man kommer rundt, når det ene link fører det næste med sig.
    Tidsrøvende, men hyggeligt og ofte meget lærerigt.

      • Jørgen
      • 26. november 2012
      Svar

      Nemlig, det her var i alle tilfælde ret sjovt. Jeg må i øvrigt scanne lidt flere billeder fra dengang – og tænke over hvorledes et OCR-program vil håndtere de gamle bogstaver.

  1. Svar

    Det er da fantastisk at du har tre bind af et tidsskrift fra 1870; det må være penge værd. Jeg er meget interesseret i historie og gamle bøger, og kan dvæle ved dem i timevis på loppemarkeder mv. Det er nu sjældent jeg køber noget, for hvad skal man lige som med dem?

      • Jørgen
      • 26. november 2012
      Svar

      Det kan da tænkes de er lidt værd. Jeg synes nu ikke prisen på brugte bøger er særlig god. Jeg har altid kunnet lide gamle bøger, men køber heller ikke ret mange. De sidste var vist et par store, flotte svenske bøger om planer. På hollands bogudsalg kostede de vist 40 kr. tilsammen.

  2. Svar

    Gad vide, om datidens unge damer og herrer læste “Illustreret Tidende” eller om det kun var børn og gamle mennesker, som underholdt sig med de fascinerende grafiske fremstillinger af verden udenfor Danmark?

    Berlingske Tidende fra før 1900 har jeg aldrig set, måske skulle man finde noget til sammenligning. De har sikkert ikke haft tegninger i Berlingeren dengang, fordi man ikke uden videre kunne lave sådan noget på en rotationspresse. Nu bliver det teknisk 🙂

      • Jørgen
      • 26. november 2012
      Svar

      Det er ikke godt at vide hvem der læste sådanne bekrivelser. Det må have været en måde at få tilfredsstillet en vis nysgerrighed på. Jeg kender heller ikke Berlingske fra før 1900. Det tekniske skal jeg ikke gøre mig klog på.

    • Pia
    • 27. november 2012
    Svar

    Det minder mig om at jeg har nogle rigtige gamle blade og tidsskrifter om forskellige ting liggende godt gemt. Jeg har intet at bruge dem til, men nænner ikke at skille mig af med dem, selvom jeg ved nogle har stor værdi for samlere.

      • Jørgen
      • 27. november 2012
      Svar

      De ligger sikkert sikkert og godt hvor de ligger, de gamle blade – og en skønne dag får du vel selv noget at bruge dem til eller sender dem videre ud i verden.

  3. Svar

    Vi har ikke noget officielt ord for “Public Domain” andet end det er frit tilgængeligt – og det sker typisk et antal år efter forfatterens død og/eller hvis personen bagefter “kasserer” materialet.
    Interessant som de små omveje kan bidrage med ny viden. Det er de snørklede veje som gør os alle så kloge. 🙂

      • Jørgen
      • 28. november 2012
      Svar

      Jeg ved ikke om det hedder “uden copyright”, men frit tilgængeligt er let forståeligt. Omveje er ikke så dårligt endda.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *