Gamle ishuse

I gamle ishuse, længe før køleskabenes og termokandernes tid,  kunne man opnå, at isen holdt længere ved en særlig byggeteknik.

Corselitze (14)

For kort tid siden omtalte jeg det gamle ishus i parken ved Corselitze herover. Der kunne være meget is i det.

Ishuset i Vemmetofte

Billedet herover er ishuset ved Vemmetofte Kloster. Det ligger lige uden for Klosterhaven. Der er ryddet omkring det, taget er fornyet – og faktisk kan man gå ind i det.

Det var jeg forleden ved et nostalgitræf i Vemmetofte.

Det viser sig, at der ikke kun er et hus, men to. Det ene er bygget over det andet andet. For illustrationens skyld er der kun lagt tag på det yderste hus.

Vemmetoftetræf (14)

Det ses tydeligt her.

Det man vel har udnyttet er den stillestående luft mellem de to huse. Hvorved isen har kunnet holde sig længere om sommeren.

Isen blev i øvrigt hentet ved stranden. Hvad man gjorde i milde vintre melder historien ikke noget om.

Historiske betegnelser for ishuse kan ses ved at følge linket.

Tags:
Forrige post

Skaderede i hovedhøjde

Næste post

For 10 kr. persille

Comments

 1. Svar

  Næh, hvad mon man gjorde i milde vintre? Men selv om man har haft masser af is, er det alligevel imponerende, at man har kunne få isen til at holde hele sommeren i disse ishuse.

   • Jørgen
   • 14. maj 2016
   Svar

   Ikke godt at vide, men man fandt jo løsninger og har sikkert også gjort det i milde vintre.

 2. Svar

  Det er da en rigtig spændende – og smart – byggeteknik, som du her så fint illustrerer. Jeg tænker også over de milde vintre men har ingen forslag.

   • Jørgen
   • 15. maj 2016
   Svar

   Historien har fortjent at blive fortalt, og der er vist ikke mange af disse ishuse tilbage.

  • Pia
  • 14. maj 2016
  Svar

  Det er et stort og velbevaret ishus de har på Corselitze og når man ved lidt om hvordan det foregik med at pakke og hente isen igen til herskaberne, så ved man hvor farligt og hårdt et arbejde, det har været Min morfar var fodermester på en herregård, men hjalp også med isen, så jeg har fået fortalt at de stod på den smalle kant man kan se rundt om ‘brønden’ og stangede is nede i dybet, og isen holdt sig langt henover hele sommeren uden at smelte, men om de havde lager til 2 år, ved jeg ikke. Må prøve at spørge min mor, for hun hjalp også med at køre isen fra stranden til ishuset.

   • Jørgen
   • 15. maj 2016
   Svar

   Dejligt at du kan uddybe beretningen om ishusene, især med det farefulde ved arbejdet. Gulvet i Vemmetoftes ishus er, som jeg har forstået det, ikke oprindeligt, idet der også her var hul. Når man tænker på, hvor koldt der konstant er lidt nede i jorden, har man naturligvis fået hjælp til at holde temperaturen nede på denne måde. Spændende o din mor kan bidrage.

 3. Svar

  I milde vintre – hvis sådanne forekom i “gamle dage” – måtte man undvære konditorens luksus-islagkager og desserter! Der var bare ikke noget at gøre indtil man opfandt isværket.

  Jeg glæder mig til at høre om Pias mor fortæller.

   • Jørgen
   • 18. maj 2016
   Svar

   Ja, vi er vist rigeligt forvente i vore dage. Jeg glæder mig også til at se hvad Pia kommer frem til – især er dens slags fortællinger vigtige i vores historieløse tid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *