Gewürztraminer og gewurztraminer

Det kan ske at indlæg ikke færdiggøres af en eller anden grund. Sådan gik det med dette. Men det kan naturligvis gøres færdigt. Det bliver det så nu. Der er en ganske bestemt grund til at skrive dette indlæg. Den fremgår senere.

Det handler om, at gewürztraminer og gewurztraminer er ganske den samme drue, som bruges til at lave vin af, af samme navn som druen.

Forskellen er selvfølgelig de to små prikker i det første druenavn. De mangler i det andet. Årsagen er enkel. Gewürztraminer fortæller at vi er i Tyskland, gewurztraminer at vi er i Alsace.

Det burde være elementær viden, hvis man interesserer sig for vin. Og især hvis man laver et blad om vin.

Det er der nogen i COOP der gør. Bladet, der  udkommer flere gange i årets løb, kan fås gratis i forskellige butikker, og tilfældigvis tog jeg et i en Superbrugs engang i foråret.

Stor var min undren, da jeg kunne læse, at man i en artikel om Alsace-vin konsekvent skrev drue- og vinnavnet gewurztraminer på tysk uagtet man illustrerede omtalen med billeder af forskellige etiketter, hvor man naturligvis havde skrevet drue- og vinnavnet på fransk.

Det er åbenbart ikke nødvendigt at være bevidst om forskellen.

IMG_20160414_0243Gewürztraminer Auslese 1988

Herover ses druer, som de så ud i oktober 1988. De var vel angrebne af  ædel råddenskab. De smagte herligt. Jeg var med til at plukke disse flotte gewürztraminer-druer i Guntersblum i Rheinhessen på marken Eiserne Hand.

Som det ses kom der en tør Auslese ud af det, men der blev også lavet en almindelig ædelsød Auslese.

Jeg havde nogle af flaskerne i mange år og vinene blev ved at smage særdeles godt.

8 thoughts on “Gewürztraminer og gewurztraminer

  1. Ellen

    Hmmm. Jeg vil nu mene, at det har mere med den elementære viden om det tyske og det franske sprog, om man skriver med u eller med ü.
    Bortset fra det, er det en drue, der næsten altid kommer en god vin ud af, uanset om vi er i Mosel eller i Alsace.

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.