God og små som tidsangivelse

Det er åbenbart ikke let at finde ud af, hvorledes god (godt) og små (lille) skal anvendes som tidsangivelse.

Forleden kunne man igen høre at Aftenshowet (DR1) varer en god times tid.  Nej, sådan er det ikke, idet udsendelsen er på 50 minutter.

God og godt betyder i sammenhængen “lidt mere end”. Små og lille betyder “lidt mindre end”.

Det skulle vel ikke være svært at begribe.

I går skulle nyhedsværten forklare hvornår Aftenshowet ville begynde. Han blev åbenbart lidt usikker, idet han først sagde, at udsendelsen ville begynde om små 10 minutter, hvilket han dog straks ændrede til om godt 10 minutter. Det sidste var det rigtige, idet der var 13 minutter til udsendelsen skulle begynde.

 

Vejarbejde og trafikpsykologi

I Aftenshowet, som jeg så en smule af i går, berettede en vejmand om farerne ved at arbejde på vejene. Det var atter med baggrund i en stedfunden ulykke. Det var en fornøjelse at høre denne mand besindigt og roligt forklare sit synspunkt og opfordre  bilisterne til at begribe, hvad det drejer sig om, når de kører forbi et vejarbejde, hvilket vel heller ikke skulle være svært.

Dernæst havde man indforskrevet en ekspert, en trafikpsykolog, til at forklare, hvorfor bilisterne ikke fatter en brik. Beklageligvis var det umuligt at fatte en brik af hvad denne hastværkssnakkende psykolog havde at sige, idet han utallige gange sagde “hva det nu det hedder”. Da jeg havde hørt det 15-20 gange slukkede jeg.

Må jeg bede om vejmandens måde at kommunikere på.

 

Det særlige lys forleden

Forleden aften var der et særligt gulorange lys over landet. Donald fangede det fint. Jeg tog et par billeder af regnbuen ud gennem vinduet.

Regnbue

Regnbue

Man kan måske ane lyset på de to billeder, men det var langt flottere i virkeligheden.

Tags: , ,
Forrige post

Squash med bitterstoffet Cucurbitacin skal ikke spises

Næste post

Frø

Comments

 1. Svar

  Det er meget smukke billeder du har taget – ja, sikke et lys! Ak ja, sproget og måden at bruge det på er også noget, der får mig til undre mig indimellem.
  Jeg kommer til at tænke på min tidligere kollega, den legendariske radioavisoplæser Ole Emil Riisager, som revsede alle, der ikke talte korrekt i DR. Han taler selv det smukkeste dansk.

   • Jørgen
   • 29. august 2015
   Svar

   Ja, lyset var ganske særligt den aften. Jeg husker også den nydelse det var at høre Riisager i radioavisen.

 2. Svar

  Det generer mig mindst lige så meget, som det generer dig, men vi må nok se i øjnene, at især ‘godt’ er et pendulord og dermed på vej til at skifte betydning.
  At nogen kan sige ‘små’ om noget, der er mere end det, man holder det op imod, kan jeg derimod overhovedet ikke forstå!
  Jeg så det samme i Aftenshowet i aftes og gjorde det samme som dig pga. den yderst irriterende psykolog – jeg måtte så nøjes med at forlade rummet, da John ikke lader sig irritere så let som jeg gør. Oven i det hele kommer de med præcis den samme oplysning i rulleteksterne en million gange under indslaget. Hvor dumme tror de vi er? Hvis man kommer ind i midten af indslaget, fanger man formentlig hurtigt, hvad det handler om.
  Faktisk forlader jeg meget ofte rummet, når der er Aftenshowet – jeg kan ikke holde alle de ‘æhhhh’er ud, som de nye værter på et eller andet tidspunkt nok skal få lært af (den ellers dygtige) Mark Stokholm. Jeg var så glad for Mikkel Fønsskov i starten, men han har lært at sige ‘æhhh’ nu …

   • Jørgen
   • 29. august 2015
   Svar

   Det er rimeligt at undre sig. DR m.fl. kunne anskaffe en A4-side med de fejl, der ikke er grund til at lave, når man ha nationen som tilhørere. Det kunne vel hjælpe lidt på det. Irriterende kommunikation er irriterende!

 3. Svar

  Jeg bryder sammen og tilstår, at jeg aldrig har tænkt på forskellen mellem “god” og “små”, så jeg også sikker på, at jeg bruger det forkert. Tak for belæringen, den vil jeg tage med mig.

  Er der en ting i TV, jeg ikke kan holde ud, er det Aftenshowet. Det skyldes dog mest alle deres irriterende rulletekster forneden på skærmen. Jeg synes, de flytter fokus, så man ikke kan høre ordentligt efter, hvad de siger.

  Det er dog en usædvanlig smuk regnbue, du har fanget med kameraet.

   • Jørgen
   • 29. august 2015
   Svar

   Det svarer til godt og vel og knap og nap. Enig i at rulletekster er til gene. Den var fin, regnbuen, og den gik endda hele vejen rundt.

  • Inge
  • 28. august 2015
  Svar

  Jeg har helt samme opfattelse som dag af god og godt og små og lille i forhold til tidsangivelse, og jeg bliver forvirret når begreberne bliver brugt modsat.

   • Jørgen
   • 29. august 2015
   Svar

   Ja, der e ingen grund til at man skal forvirres på denne måde.

 4. Svar

  Jeg går ind for logik i sproget! En god logik! 🙂 Og der er mange, som har en meget lille logik – og som taler med færdige / misforståede sætninger.

  Når vi tænker efter, så er det noget, vi alle gjort, mere eller mindre, og som vi har arbejdet med at komme ud over.

  Jeg vil ikke “sprogrevse” og mener ikke som Sabine Kirchmeier at der er noget sprog, der er “korrekt” – desværre må jeg se mig enig med sprogrevseren fra DF som sagde at der er *godt* og ***bedre*** sprog 🙂

   • Jørgen
   • 3. september 2015
   Svar

   Enig i det med logikken – og det er ganske nødvendigt at forholde sig bevidst til sproget. Og aktivere tvivl, så man ikke pr. autopilot fastholder det hedder at give nogen det glatte lagen, hvis man som barn fik lært sig den formulering.
   Jeg synes nu det er ganske rimeligt at sprogrevse. Det er ikke godt når man i store annoncer kan læse at en brugs sælger agurke og kyllingebryste. At kritikken bør rettes mere direkte til butikken end jeg gør er en anden sag. Forleden skrev jeg på Menys facebookside, at jeg ikke kunne forstå hvad de mener med fyldte wienerschnitzler, da sådanne ikke just er fyldte, men sådan nok brok synes blot at blive slettet.
   Så der findes godt, bedre og slapt sprog. Det sidste fortjener et hak i tuden. Også når jeg slev benytter mig af det.

 5. Svar

  Tak for visning af denne smukke himmel fra forleden! Den ligner det vi så her, også i farvetonen.

   • Jørgen
   • 3. september 2015
   Svar

   Tak.

  • Eric
  • 28. august 2015
  Svar

  Det kan også være svært. En god time kan også være en time i godt selskab, og det er skidt, både når det er op ad bakke og går ned ad samme, det sidste dog ikke for cyklister. Det kan blive småt for enhver og er det for alle nærsynede, hvis de bruger briller.

   • Jørgen
   • 3. september 2015
   Svar

   Du har ret, men jeg synes nu ikke alle eksemplerne er tidsangivelser.

  • Pia
  • 28. august 2015
  Svar

  Vi ser ikke Aftenshowet, men for mig er det også stadig de gamle udtalelser, der er gældende sprogbrug, og det vil det altid være, så hvis jeg lever længe nok, vil jeg en dag blive betragtet som den dumme, der ikke forstår at bruge sproget rigtigt.
  Jeg forstår mig bedre på det smukke billede af regnbuen.

   • Jørgen
   • 3. september 2015
   Svar

   Vi holder os til regnbuen og brokker os til sproget bliver mindre tosset end nu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *