Goddag og hvad du derefter siger

Goddag. Ja, hvad siger du egentlig efter du har sagt goddag?

ABC Scandinavia er nu nået til g.

Dette glimrende spørgsmål har Eric Berne, transaktionsanalysens fader, beskæftiget sig med i en sådan grad, at det for mange år siden blev til en hel bog på mere end 400 sider om emnet. What do you say after you say hollo?, er titlen.

Med skam at melde nåede jeg hine travle arbejdsdage ikke at læse bogen, men jeg læste de to sidste sider, et lille appendiks. Jeg har aldrig glem indholdet, og det er emnet for g i dag.

Jo hårdere såkaldt script, jo kortere kommunikation. Hvis røveren siger goddag overhovedet, er næste sætning. »Hit med pengene«, alkoholikeren siger: »Vil du ha’ en øl?«

Berne forklarer, at de situationer man kan møde andre i kan inddeles i 6 kategorier. Jeg skal ikke her gennemgå dem, men blot nævne, at den første er højt struktureret og det er obligatorisk at sige noget. Det er f.eks. hos lægen. Den sidste indebærer at tale ikke er tilladt. Det gælder i S-toget med mindre noget usædvanligt sker.

Forfatteren giver en joke til bedste om hvorledes en mand kommunikerede med kvinder. Den lyder således:

Goddag.
Goddag.
Har du lyst til at gå i seng med mig?

En af hans venner syntes det var vel direkte og rådede ham til at sige lidt mere.

Goddag. Har du nogensinde været i Etiopien?
Nej.
Så lad os gå i seng.

Berne skriver, at denne sidste måde kan være meget anvendelig, hvis man f.eks. taler videre om Etiopien og han inviterer hende til frokost på restauranten derhenne.

Forleden ringede Lasse (hed han vist) fra Berlingske. Jeg holder avisen fredag, lørdag og søndag, og regnede selvfølgelig straks ud at han ville sælge mig de øvrige dage. Samtalen lød ca. således:

Goddag, det er Lasse fra Berlingske.
Goddag.
Jeg vil lige høre dem om du er tilfreds med avisen?
Ja.
Kommer den til tiden?
Nogenlunde, det er jo vinter.
Det er godt. Jeg har et godt tilbud til dig.
Det er jeg ikke interesseret i.
Jamen, du kan få…
Det er jeg ikke interesseret i.
Hvorfor ikke?
Fordi jeg har truffet en beslutning om at holde avisen som jeg gør.
Lasse holder en god pause, og siger så: OK. Du må have en god aften.
I lige måde.

Jeg glæder mig til læsernes eksempler på, hvad I siger efter at have sagt goddag.

Grantræ i Virgental

Dette lille grantræ og den særlige vokseplads det har fundet er fotoet, der ledsager g i dag.

Glædelig jul og godt 2011.

Her er linket til andre glade deltageres glimrende g’er.

Forrige post

A Rose is a Rose

Næste post

Svenssons betragtninger om håb

Comments

  • Ellen
  • 17. december 2010
  Svar

  Det kommer meget an på situationen, som du også giver eksempler på her.
  Jeg aldrig rigtig tænkt over det… men i telefonen er jeg nok mest tilbøjelig til den gængse “Hvordan går det?”, hvis jeg ringer til en jeg kender. Ved forretningssamtaler præsenterer jeg mig og går derefter selvfølgelig lige til sagen.
  Sjovt eksempel med Lasse – han var da i det mindste ikke så insisterende, som mange phonere er 🙂

  Dit lille grantræ-foto er rigtig godt… jeg forbavses ofte over, under hvor kummerlige vilkår planter kan slå rod – og oven i købet opnå en forholdsvis pæn størrelse.

   • Jørgen Carlsen
   • 19. december 2010
   Svar

   Hvis Lasse havde insisteret, var jeg blot blevet ved med at gentage beslutningen i en eller anden form.

  • anjoe
  • 17. december 2010
  Svar

  Har Gransket min hjerne og er nået frem til, at jeg meget sjældent bruger eller hører ordet Goddag, heller ikke fra ivrige telefonsælgere. De præsenterer sig med eget navn efterfulgt af firmanavn, hvorefter svadaen startes med ordet Vi har…

  nb. Jeg troede faktisk, at alkoholikeren ville sige: “Gi’r du en øl”

  Rigtig GOD weekend, Jørgen 😀

   • Jørgen Carlsen
   • 19. december 2010
   Svar

   Alkoholikeren søger et alibi for at få sig en øl, og det er lettere hvis han tilbyder. Siger den anden nej, kan han sige “Jeg snupper en”, det kan han ikke, hvis den anden siger “Nej”. Alkoholikeren vil principielt altid agere, så han kan “belønne” sit misbrug. Det gælder vel også alle andre holikere – shopaholikeren eksempelvis.

  • TorAa
  • 17. december 2010
  Svar

  Goddag lille gran,
  vil du bli juletre når du blir stor?

   • Jørgen Carlsen
   • 19. december 2010
   Svar

   Næppe, det står i Virgental i Østrig på et lidt uvejsomt sted.

 1. Svar

  “Vores” telfonsælgere, nej ikke sælgere af telefoner, men af forsikringer, aviser, siger sjældent goddag.
  Præsenterer sig med navn og firmaer. Her afbryder jeg: “Beklager, vi er ikke interesseret, men bedre held med den næste, specielt hvis du er provisionslønnet!”
  Uadgående samtaler: “Dav, du taler med osv.”
  Flot skud, stakkels træ, det bliver næppe stort!”

   • Jørgen Carlsen
   • 19. december 2010
   Svar

   Jeg forstår at goddag er lidt gammeldags, men det er jo lige meget om indgangen er det ene eller det andet. Jeg husker engang jeg sagde til en at skulle han leve af dette var det en dårlig ide at blive ved med at tale med mig.

 2. Svar

  Mange gange på en helt almindelig arbejdsdag siger jeg goddag og kan oftest nøjes med at se spørgende ud, hvis jeg ikke lige ved hvad gæsten ønsker at drikke….Når jeg tager min telefon når den ringer siger jeg ikke goddag, men ringer jeg ud til nogen som ikke er familie eller venner, siger jeg altid goddag og præsenterer både mig selv og hvad jeg ringer om.

   • Jørgen Carlsen
   • 19. december 2010
   Svar

   Ja, at se spørgende ud er også kommunikation. Det lyder som du holder fast i goddag.

  • Mette
  • 17. december 2010
  Svar

  Jeg tror, jeg vil prøve mig med

  Goddag. Har du nogensinde været i Etiopien?
  Nej.
  Så lad os gå i seng.

  Man kunne vel være heldig, at det gav pote 😉

   • Jørgen Carlsen
   • 19. december 2010
   Svar

   Haha, god fornøjelse.

 3. Svar

  Man behøve jo egentlig ikke sige mere end goddag. 🙂

   • Jørgen Carlsen
   • 19. december 2010
   Svar

   …og så se hvad der sker?

 4. Svar

  Det var tankevækkende og spændende at læse! Noget af det pinligste kan være at sidde i et S-tog, hvor ingen taler sammen – og så er det mig en sand fryd at tale alligevel 🙂

   • Jørgen Carlsen
   • 19. december 2010
   Svar

   Synes du du bryder en regel ved at tale alligevel, og hvorfor giver det denne frydefulde fornøjelse?

  • Inge
  • 17. december 2010
  Svar

  Øhhhh hmmmm måske bare goddag.. eller hej. Det kommer nok mest an på situationen. Når jeg tænker mig om, tror jeg ikke jeg bruger Goddag voldsomt meget som indgangs hilsen, men ofte som udgangs hilsen.. som i Hav en god dag..

   • Jørgen Carlsen
   • 19. december 2010
   Svar

   Jeg tror nu også hej bliver mere almindeligt. Hav en god dag er fint blot man undgår fortsat som 3 ord i sætningen.

 5. Svar

  Min far kom altid i snak med alle. Han sagde jeg stirrede for meget, men jeg tror at jeg blot prøvede at forstå “goddag-transaktionerne”.

  Det er meget muligt, at der i en ikke-telefon-samtale er nogle vigtige “kig-kig” og smileøvelser, som er afgørende. I telefonen kan man sige “goddag” og “hej” og “hæi” + navn på så mange forskellige måder, så jeg får det til et par stykker mere end 6 🙂

  Ham telefonsælgeren bider ikke og jeg har nogle gange lidt ondt af dem, de spilder deres tid hos mig, så jeg plejer faktisk at sige det ligeud, men på en pæn måde, idet jeg tænker, det kunne være han bliver eller er far til et barn, som gerne vil være stolt af sin far.

  Donald: “Det er Donald Axel -+?”
  Lasse: “Goddag, det er Lasse fra Berlingske.”
  Donald: “Goddag Lasse, hvad har du på hjerte?”
  Lasse: “Jeg har et godt tilbud, du kan få Berlingske Tidende gratis i 4 dage”

  Donald: “Jeg holder Dagbladet Xyzzy og jeg kan dårligt nå at læse mere, men ellers tak skal du ha’ – fortsat god jagt!”

  Hjælper det ikke svarer jeg, efter et par venlige bemærkninger, “Jeg vil ikke spilde din tid, så jeg siger farvel nu: Farvel!”

  Min bedste kollega var engang telefonsælger på Berlingske og forklarede, at de hellere vil have at folk siger nej med det samme, hvis de ikke er interesserede.

   • Jørgen Carlsen
   • 19. december 2010
   Svar

   Jeg øver mig i at tale pænt, men det er svært ikke at lægge lidt ekstra kraft på, hvis de ikke hører hvad jeg siger. Jeg ville ønske jeg kunne gøre det lige så elskværdigt som du gør, idet jeg sagtens forstår det kan være et hårdt job at møde så mange afvisninger som tilfældet formentlig er.

  • Mona
  • 18. december 2010
  Svar

  I Sverige säger ingen Goddag. Alla säger Hej! Jag avskyr telefonförsäljare. Den här repliken skulle nog vara vanligare hos oss: “Hej Mona. Jag heter Lasse och ringer från Berglingske.” Jag känner hur alla mina taggar vänder sig utåt när Lasse ringer och låter som om han är en personlig vän, fast jag vet mycket väl att han bara är ute efter att sälja något. Då säger jag genast: “Tyvärr jag är inte intresserad”. Han fortsätter och kör sitt race. Och jag upprepar “Jag är inte intresserad”. Till sist frågar han: “Varför då?” och då svarar jag “Därför!” Detta är tyvärr en vanlig konversation med telefonförsäljare. Jag är med i något som heter “Nix-register”. Det betyder att ingen får ringa och försöka sälja mig något förutom dom där jag redan är kund hos eller nyligen har varit kund hos. Jag vet inte hur det är i Danmark, men i Sverige är vi många som inte orkar med telefonförsäljare. Dom flesta har en väldigt aggresiv försäljningsmetod.

   • Jørgen Carlsen
   • 19. december 2010
   Svar

   Interessant med dit sidste svar – derfor. Vi har vist intet nix-register i Danmark, men jeg hørte engang om en hjemmeside, der gav eksempler på, hvad der sker, når man siger: Det bruger vi ikke her. Det er kun få ting der må sælges via telefon i Danmark og heldigvis for det. I øvrigt er en metode at afbryde samtalen midt i en af ens egne sætninger.

  • Lilli
  • 18. december 2010
  Svar

  Hvordan har du det? Takk for sist!
  Det følger nok ofte, ganske så spontant etter goddaget mitt 🙂 Men klart en åpning med utallige muligheter:)

   • Jørgen Carlsen
   • 19. december 2010
   Svar

   Tak, godt – og selv tak. Det er nemlig godt at have muligheder.

 6. Svar

  Goddag, goddag, så godt å se deg! Velkommen…
  Takk for hilsen! -Margit-

   • Jørgen Carlsen
   • 19. december 2010
   Svar

   God varm velkomst kan man ingen få nok af.

  • Anna
  • 18. december 2010
  Svar

  uh.. arbejdsskade at (i arbejdsammenhæng) at fortsætte med et “har I styr på det? Og hov forresten, har I haft en god weekend?”

  😉

   • Jørgen Carlsen
   • 19. december 2010
   Svar

   Rækkefølgen betyder noget – hov forresten…

 7. Svar

  heisann, julsann!

  kanskje jeg sier …. lenge siden sist?
  For jeg har hatt det så travelt i det siste at jeg har forsømt venner.
  Var ute i går med to vennepar, og praten gikk om hva vi hadde vært med på i det siste.
  Deg har jeg aldri vært inne hos før, så jeg får si : Goddag, skal bli hyggelig å bli kjent med deg!
  Tusen takk for koselig kommentar på bloggen min- og god jul
  fra Bjørg Nina

   • Jørgen Carlsen
   • 19. december 2010
   Svar

   Tak for gode eksempler og din hilsen.

 8. Svar

  Sier så sjelden “God dag”.
  Tror det blir sagt minst mulig etterpå *tenkende mine*

  Den grana har alle muligheter til å bli stor, hvis den da ikke blir juletre først…

  Ha ei fortsatt fin helg 🙂

  • Jørgen Carlsen
  • 19. december 2010
  Svar

  Granen har i det mindste et helt træ at vokse i.

 9. Svar

  Goddag er ett ord jeg sjeldent bruker. Det går mest i HEI eller HALLO etterfulg av …det var lenge siden, eller….så koselig.

 10. Svar

  Min mand er en sand mester i small-talk, så for ham er det let at komme videre fra Goddag. Jeg er ikke helt så god til det, og hvis jeg møder en der ligesom mig heller ikke er god til det, så kan der godt blive lidt stille – og ind imellem næsten pinligt stille. Måske siger jeg: “Goddag, hvordan går det?” Og så ærgrer jeg mig nogen gange, hvis den anden svarer: “Det går ikke så godt…” især, hvis jeg ikke kender personen sådan ret godt.

  • anjoe
  • 19. december 2010
  Svar

  Indrømmet, Jørgen, jeg melder pas til din kommentar; de alkoholikere du har kendskab til, er helt forskellige fra de typer jeg har oplevet fra barnsben af og frem til nu… Dine lyder mere som “skabsdrankere”; sådan nogle har jeg selvfølgelig også kendskab til, men de har penge nok til at kunne byde, og om jeg svarer nej tak, så siger de kækt, at de altså lige har lyst til dagens første (!!!!!) opkvikker.
  De alkoholikere, jeg tænkte på, er anderledes støbninger end dine – og det understøttes nok af dit afsluttende, nemlig shopgale, der altid kan finde en begrundelse for lige et indkøbsorgie ekstra, belønning for et eller andet (eller unævnt bare at ville eje seneste ny mode, sådan som stakkels teenagere fanges af – mange indkøbsposer smides ind i tøjskabet, måneder senere findes de frem, og hold da kæft, hvorfor købte jeg de ting, og hvor meget skylder jeg egentlig nu mine forældre + banken?)…
  Ikke for at være efter dig, Jørgen, men måske har dit årelange erhverv ramt dig lidt her *LOL*
  De bedste ønsker for dig i den snart kommende uge, og læs svar på fotosjov i mit Playhouse!

 11. Svar

  Ojda, en litt vanskelig utfordring du kommer med her – men fornøyelig lesning! For hvor går veien videre fra God dag…hm, det kommer helt an på hvem vedkommende er og hvor vi slapp forrige samtale, så det er jo relativt. Jeg er veldig dårlig på småprating egentlig…

  • Irene
  • 20. december 2010
  Svar

  God dag! Hvordan går det med deg …. Vel, egentlig kommer det helt an på situasjonen. Men det var nå det første jeg kom på :o)

 12. Pingback: Kommunikation på en bænk « Kort og godt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *