Grænseovergangen ved Bornholmer Strasse

Hvis du skulle have lyst til at se, hvorledes det gik til, da Muren i Berlin faldt den 9. november 1989, genudsender Tyskland 1, ARD, i aften en meget spændende film om den aften ved grænseovergangen ved Bornholmer Strasse.

Det forudsætter naturligvis, at du kan se den tyske kanal, men det kan mange. Filmen er tekstet på dansk. Netop denne grænseovergang var den første der åbnede, hvilket må tilskrives en enkelt mand, der selv traf beslutninger, nemlig Harald Jäger. 20000 mennesker strømmede over broen til Vestberlin den aften.

Jeg skrev lidt om filmen da jeg så den.

Tags:
Forrige post

Slagelse Lystanlæg

Næste post

De Hvide Busser

Comments

 1. Svar

  Tankerne går de 25 år tilbage, og det er slet ikke til at forstå, at der er gået et kvart århundrede siden den aften (var det ikke en aften?). Dengang læste jeg stadig og boede på kollegium. Jeg var aldrig i det gamle Berlin, selvom det kunne have været spændende at opleve.

  Jeg kan desværre ikke se filmen, du anbefaler, for min boks er gået i stykker, og jeg venter på en teknikker – pokkers også, for jeg ville gerne have set den.

  God lørdag til dig.

  • Jørgen
  • 3. oktober 2015
  Svar

  Ja, jeg tænkte du ville synes det ville være fint at se den film. Trist det er sådan med teknikken.

 2. Svar

  Ja, tænk at det hele ikke kom til at koste en hoven menneskeliv.

  Filmen kan vist ses her:

  https://www.youtube.com/watch?v=x2QZKZ1NLA4

   • Jørgen
   • 4. oktober 2015
   Svar

   Ja, var godt klaret. Tak for linket.

 3. Svar

  Jeg har set lidt af de scener, men en film om Rusland (Sovjet) i årene 1985-89 med Gorbachev har fascineret mig ret meget mere, det er som om det er dér, tingene sker, og Gorbachev himself har været villig til at fortælle og også i nogen grad åbent og selvkritisk fundere over de enkelte begivenheders mulige alternativer – det er selvfølgelig kun interessant, fordi det viser noget om hans tankegang.

   • Jørgen
   • 6. oktober 2015
   Svar

   Det lyder interessant, bl.a. fordi det er nutidshistorie for os.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *