Gåsegang i Hillerød

Et lille ærinde førte mig fredag til Hillerød, og der var tid til et smut til parken bag slottet.

Der var en del gåsepar (grågæs?) med gæslinger. De fleste var på land og forsynede sig med græs. Mon ikke der var 4-5 par alle med unger. Et par havde muligvis 12 gæslinger, et andet kun to.

Der er ikke så meget for forældrene at holde styr på selv om de har mange unger. De præges (udvikler stærke tilknytningsbånd) i løbet af meget kort tid til at følge efter moderen, sædvanligvis. Så det går ganske af sig selv.

Faktisk følger gæslingerne efter det første objekt der bevæger sig, hvilket typisk er moderen. Men som Konrad Lorenz påviste var prægningen, som han kaldte det, ikke knyttet til moderen, men til bevægelse. Således prægedes gæslinger til ham, hvis han var det første der bevægede sig efter de var født.

Her følger et par indtryk taget på ret lang afstand.

Gæs og gæslinger i Hillerød

Gæs og gæslinger i Hillerød

Gæs og gæslinger i Hillerød

Gæs og gæslinger i Hillerød

Prægningen kan tydeligt ses på de to midterste billeder. På det første af de to ses bevægelse til venstre i billedet, ungerne følger med de voksne. På svømmebilledet ses det også at ungerne følger lige efter den voksne.

Tags: , ,
Forrige post

Pakker til afhentning

Næste post

I forbifarten

Comments

 1. Svar

  Åh hvor er alle de små unger dog søde. Godt fanget af dit kamera – det er dejlige billeder, du viser.

   • Jørgen
   • 26. april 2014
   Svar

   Ja, dem kan man ikke stå for. Tak.

 2. Svar

  Det er virkelig fine billeder du har taget! Spændende at læse om prægning, og at det også kan være til et menneske.

   • Jørgen
   • 26. april 2014
   Svar

   Tak. Ja, det var en meget passende sammenhæng at nævne prægning i.

  • Eric
  • 26. april 2014
  Svar

  Ak ja, nogen af os er særprægede 😉

   • Jørgen
   • 27. april 2014
   Svar

   Er det ikke dejligt?

 3. Svar

  Sikke da en børnehave, der er gang i der!
  Mht. prægning af gæslinger: Kender du filmen Fly Away Home? Det er en halvdokumentarisk børnefilm (ikke helt små børn), men de voksne synes også den er vældig god og sød. Anna har nok set den 20 gange – vi så den fire gange alene i juleferien, men det kan den godt tåle, og jeg kan stærkt anbefale den til dine børnebørn, også selv om de vist er lidt ældre end mine.

   • Jørgen
   • 27. april 2014
   Svar

   Det må man sige. Jeg kender ikke filmen, men har noteret den. Tak.

 4. Svar

  Grågæs, som det ganske rigtigt er, trives godt i vore nuværende landskabs- og parktyper. Gæs er græsædere og da korn er græsarter, er der nok at æde.
  Samtidig er gæs så store og vagtsomme, at skader og krager, som ellers er i fremgang og skyld i en masse redeplyndringer, ikke har mange chancer.

  En anden faktor er, at gæs er i stand til at regulere deres niveau af skyhed. I bynære områder uden jagt er de relativt tamme, medens de i områder med jagt er særdeles årvågne.

   • Jørgen
   • 28. april 2014
   Svar

   Tak for tydeliggørelsen. Det er meget interessant at gæs kan regulere graden af skyhed afhængigt af område. I øvrigt har vi en del i nabolaget her syd for Roskilde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *