Hurra for bibliotekerne

For ikke kun at lyde gnavpotteagtig, som fx i sidste indlæg, skal jeg her berette om gode oplevelser.

Hvad gør man når man har brug for at orientere sig i Dansk Missions-Blad årgang 1915? Man kan naturligvis ikke regne med at sådanne mere end 100 år gamle udgivelser står på det lokale bibliotek.

Jeg gik derhen en af de dage en bibliotekar er tilstede. Lynhurtigt kunne han finde at bogen var tilgængelig på Statsbiblioteket. Den blev bestilt og nogle dage senere kom en email om at bindet kunne afhentes. Det var at finde på hylden for reserverede materialer.

Jeg hentede bogen, der var på ca. 1000 sider. Bladet udkom hver søndag og man kunne abonnere på det et kvartal ad gangen for 60 øre.

Jeg fandt allerede på side 3, var det vist, en notits om det søgte – og nogle andre meddelelser senere på året.

Siderne blev scannet og lånet tilbageleveret.

Fantastisk. Jeg forstod bibliotekerne har en intern transport af bøger rundt om i landet. Lad os ikke håbe politikerne opdager det og ændrer på dette fortrinlige velfærdsgode.

Bind 1914 og 1913 er bestilt og lånt. Heri er fundet gode informationer. Sådan vil jeg efterhånden låne bladet tilbage til ca. 1906.

Hvorfor låner jeg disse bind? Fordi min svigerfars faster i 1907 drog til Manchuriet for at arbejde som missionsarbejder. Hun blev alvorligt syg derude, men blev frisk nok til at kunne rejse hjem i slutningen af 1914. Hun ankom til Danmark juledag, men blev indlagt nytårsdag 1915 med blindtarmsbetændelse. Operation gik godt, men den 18. februar 1915 døde hun af lidelsen hun havde pådraget sig fjernt fra Danmark.

Jeg har kendt hendes bror og vil se hvad jeg kan finde ud af om Kamma Andersens noget usædvanlige historie.

Det er derfor jeg låner de gamle bøger med gotisk skrift. 

 

Tags: , , ,
Forrige post

Flage på halv eller halvt stang

Næste post

Toget er desværre aflyst

Comments

  • Ellen
  • 14. december 2016
  Svar

  Det må være ret spændende at undersøge disse gamle sager, og når man har muligheden via den tids magasiner, er det vel endnu mere ansporende når man kan være forholdsvis sikker på at finde frem til et eller andet.
  God fornøjelse med den videre forskning.

  • Jørgen
  • 14. december 2016
  Svar

  Ja, tak, de må vise sig hvor mange informationer der er. Missionen var, kan man vist sige, ret skrivende på det tidspunkt.

 1. Svar

  Jamen Jørgen der er jo gået en sand slægtsforsker tabt i dig (eller måske slet ikke tabt?). Jeg forstår til fulde din glæde over fundene. Det er altså en fantastisk følelse at finde det man leder efter og måske har ledt efter i flere år. Jeg tør slet ikke tælle de timer, jeg selv har brugt på den slags – nat og dag.

  Det gotiske er kun en ekstra glæde.

  Du skriver: “en af de dage en bibliotekar er tilstede”. Det er jo en dejlig positiv historie om et velfungerende væsen, du serverer, men helt ærlig der burde da være en bibliotekar tilstede hver dag.

   • Jørgen
   • 14. december 2016
   Svar

   Jeg sysler en smule, men det bliver ikke i det omfang du har forsket.
   Det lokale bibliotek er ikke så stort, så det er fint der er en bibliotekar 2 dage om ugen. Borgerne her kan benytte biblioteket dagligt fra 7 – 22 og lukke sig ind med lånerkort. Det fungerer glimrende.

  • Kristine
  • 15. december 2016
  Svar

  Kender du mulighederne http://www.biblioteksvagten.dk og http://www.bibliotek.dk? De er fuldgyldige alternativer til en personlig kontakt med en bibliotekar, når dette ikke er muligt.
  Mvh. og god læselyst og hvis du i din læsning falder over Cecilie Lauritsen, der var udsendt til Syrien vist nok fra 1913, så vid at hun er min oldefars søster.

   • Jørgen
   • 15. december 2016
   Svar

   Mangetak for din kommentar, der lige skulle godkendes. Jo, jeg er opmærksom på bibliotek.dk, og jeg ville have nævnt det, men kom åbenbart fra det. Jeg havde ikke held med selv at finde de nævnte publikationer, men jeg prøver igen med nogle af de næste årgange jeg skal bestille.
   Tak – og jeg husker på din oldefars søster, hvis jeg falder over hendes navn.

 2. Svar

  Det er imponerende, hvad man kan med moderne biblioteksnetværk, ja. Fantastisk.

   • Jørgen
   • 19. december 2016
   Svar

   Deri har så så ganske ret.

 3. Svar

  Min farfar døde af blindtarmsbetændelse i 1914, da min far var 13. Det var vanskeligt at bekæmpe infektioner dengang.

   • Jørgen
   • 19. december 2016
   Svar

   Det var det, og heldigvis er det blevet lettere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *