Hvad ser du først?

I forrige indlæg viste jeg et udsnit af mit barnebarns tegning herunder. Det medførte interessante kommentarer.

Her følger nogle spørgsmål.

Hvad ser du først?

Hvad ser du dernæst?

Hvad ser du så?

(Spørgsmålene knytter sig til tegningen, ikke til striberne i baggrunden, som måske har med scanningen at gøre).

Katugle

Når man ser hele tegningen, er det dominerende motiv en ugle. Herefter vil man muligvis undre sig over uglens hale og kombineres det med uglens hoved og ører, så træder katteaspektet tydeligt frem. Til sidst opdager man måske, at uglen har katteben. Øjnene har også noget at gøre med kattens visuelle fremtrædelsesform.

Sådan omtrent var den måde jeg oplevede tegningen på, men jeg er nu ikke sikker på det var mig selv der opdagede poterne. Det var snarere min stærkt visuelt orienterede kone.

Det sete afhænger af øjnene der ser er et i bl.a. vidnepsykologien velkendt udsagn. Det betyder at det er individuelt, hvad der sker, når sansepåvirkningen har fundet sted og bearbejdningen i hjernen sker. Om denne bearbejdning leder til uglen eller katten, er individuelt, men efterhånden vil kombinationen kunne opleves. I alle tilfælde når man har hele billedet og ikke kun et udsnit.

Jeg antager de fleste kender Rubins vase, der skifter mellem figur og baggrund, og jeg vil også gætte på at mange har set tegningen af den gamle kone eller den unge kvinde, hvor det ikke er til at vide om den ene eller den anden ses først.

Der er naturligvis mange andre optiske og visuelle illusioner og skjulte figurer, og jeg synes det er lykkedes fortrinligt for mit barnebarn at frembringelsen af en kombination af en kat og en ugle. Det må i øvrigt være en såkaldt katule, som måske bør hedde Katulensia gustaensis (bedre og mere korrekte latinske betegnelser modtages gerne af latinkyndige læsere).

Tags: , ,
Forrige post

Uge 6 2019

Næste post

Hvad er det?

Comments

 1. Svar

  Det er en flot tegning, dit barnebarn har lavet, og sjovt fundet på med dyret, der ikke findes.

  ‘Rubins vase’ kendte jeg slet ikke. Kun den unge og den gamle kvinde på samme billede.

   • Jørgen
   • 8. februar 2019
   Svar

   Der skiftes så hurtigt mellem ugle og kat at det er meget rigtigt at sige dyret ikke findes, men faktisk ser vi kun den ene eller anden del af illusionen ad gangen.
   Rubin var en dansk psykologiprofessor.

 2. Svar

  Imponerende, altså! Dit barnebarn er ret talentfuldt. Hvor gammel var han/hun, da tegningen blev lavet?

   • Jørgen
   • 8. februar 2019
   Svar

   Netop. Hun er 14 nu og jeg går ud fra at tegningen er ret ny, men faktisk ved jeg det ikke .

  • Lene
  • 8. februar 2019
  Svar

  Og jeg kan stadig ikke se katten, næbbet forhindrer mig i det. Hvorimod jeg sagtens kan skifte mellem den unge og den gamle kvinde og i Rubins vase
  Dit barnebarn er virkelig talentfuld, når hun/han kan tegne en sådan illusion.

   • Jørgen
   • 8. februar 2019
   Svar

   Det tager jeg så til efterretning, men det foregår på samme måde som med vasen og kvinderne.
   Det er hun – og jeg er glad for jeg måtte bruge tegningen.

 3. Svar

  Det er lidt sjovt: Jeg ser ikke skiftevis en kat og en ugle. Jeg ser en hybrid mellem en kat og en ugle; altså begge dyr på én gang.

   • Jørgen
   • 9. februar 2019
   Svar

   Jeg forstår fint det med at se en hybrid. Jeg gør det også og kalder den en katule. Jeg tror imidlertid at man også ser ugle og kat skiftevis – eller omvendt, men det går så vældig hurtigt med de skift at man slet ikke erkender dem. Det har noget at gøre med at vi danner gestalter, og her gestalter vi en ugle og en kat, men ikke på samme tid.

  • Pia
  • 9. februar 2019
  Svar

  Jeg har først nu læst forrige indlæg, og så også en ugle og en kat, som jeg også gør nu. Jeg har kendskab til mange andre af den slags tegninger. Det er ikke dem alle, det er lige nemt at få øje på det hele, men hvis man ved, der er mere end et billede, bliver jeg ved at kigge, til jeg ser det, og når man pludselig ser det, er det svært, eller helt umuligt, ikke at se begge hele tiden. Min far lavede også et lille maleri, hvor man tænkte, hvad pokker de par streger var, indtil man kun så selve billedet.
  Flot arbejde af barnebarnet.

   • Jørgen
   • 9. februar 2019
   Svar

   Jeg kender godt det du skriver om, og der har i tidens løb været sådanne billeder hvor det har været vældigt svært at finde frem til enten skjulte figurer eller flere. Jeg tror ikke man ser dem samtidig, men skifter lynhurtigt mellem det ene og det andet.
   Ja, det er godt lavet.

  • Eric
  • 9. februar 2019
  Svar

  Jeg er ikke bevidst om, hvad jeg ser først, men billedet er godt lavet!
  Siden her har i øvrigt mistet sin formatering – det er som om dit stylesheet ikke indlæses. Jeg har prøvet med to browsere, og resultatet er det samme.

   • Eric
   • 9. februar 2019
   Svar

   Hm, nu – efter få minutter – ser siden normal ud igen. Underligt.

    • Jørgen
    • 9. februar 2019
    Svar

    Ja, det er underligt. Det sker af og til, men hvorfor er ikke gået op for mig. Det plejer at hjælpe at tømme cachen.

   • Jørgen
   • 9. februar 2019
   Svar

   Det tror jeg heller ikke er let at være, i alle tilfælde ikke når man er blevet klar over de to muligheder.
   Det er mærkeligt at stylesheet forsvinder af og til.

 4. Svar

  Hrm tjah jeg ser faktisk stadig begge dyrene PLUS fuglehuset i baggrunden, hvilket får mig til at mene, at det trods alt er en ugle. Men jeg er klar over, at jeg tager fejl.

   • Jørgen
   • 9. februar 2019
   Svar

   Det er helt fint, at du ser begge. Jeg tror blot ikke det sker samtidig. Jeg ser også uglekassen, men hvorfor den er ved jeg ikke rigtig.

 5. Svar

  Jeg ser indbegrebet af enhver mus’ mareridt.

   • Jørgen
   • 19. februar 2019
   Svar

   Det er en meget fin abstraktion!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *