Hvad skal man med en kødhakkemaskine, når en bollesprøjte er nok?

KødhakkemaskineFor mange år siden købte vi en kødhakkemaskine. Den er stort set uanvendelig, men bruges dog en gang om året. Når der skal bages vanillekranse.

Kødhakkeren er af østeuropæisk herkomst og fremstillet med så omhyggelig unøjagtighed, at der er vel rigeligt med slub i den. Den burde defor kasseres.

Det troede jeg vi havde gjort, men den lå her stadig.

Hvis vi havde kasseret apparatet, skulle vi så indkøbe en ny til brug ved vanillekansebagningen eller hvad?

Af en eller anden grund kom jeg til at tænke på en gammeldags bollessprøjte. Et metalrør som et sykke tilpasset træ kan trykkes ned i, sådan at melboller kommer ud i den anden ende og kan skæres af i passende størrelser. Kunne man mon få sådan en indretning med et lille stjerneformet hul, så man kunne trykke vanillekransedej ud i lange baner?

Det kan man faktisk godt – så sådan en ønsker jeg mig. Så vil det være langt lettere at lave vanillekranse!

Når vanillekransene er bagt, glæder vi os til at smage en vaniljekrans.

Tags: , ,
Forrige post

Vaniljekranse og peberkagepyntning

Næste post

Statue af Serge Mandin i Neustadt in Holstein

Comments

 1. Svar

  At have en kødhakkemaskine udelukkende til at fremstille vaniljekranse med, nærmer sig da også stærkt at skyde gråspurve med kanoner 🙂

  Min mor havde sådan en maskine, men den duede også til meget andet.

  Det med bollesprøjten er en god idé – men hvem har egentlig sagt, at vaniljekrnse skal være rillede?

   • Jørgen
   • 8. december 2014
   Svar

   Bollesprøjten er vist dyrere end kødhakkeren men ellers enig i gråspurvesynspunktet. Denne hakker kan ikke hakke kød.
   Vaniljekranse behøver ikke være rillede.

 2. Svar

  Min mor havde også sådan en maskine (og jeg arvede den, da jeg flyttede hjemmefra). Hun brugte den til mange ting: Kødboller, melboller, medisterpølse er hvad jeg lige kan komme på.

   • Jørgen
   • 8. december 2014
   Svar

   Sådan en maskine er ganske glimrende, hvis den ellers eller ordentligt lavet.

 3. Svar

  Sådan en havde min mor også, men den virkede til det hele 😉
  Det med bollesprøjten er smart nok, men jeg har det lige som Rasmine: Vanillekransene smager lige så godt uden riller – jeg har afprøvet det …

   • Jørgen
   • 8. december 2014
   Svar

   Kransene behøver naturligvis ikke være stjerneformerede, og måske var det bedre om de ikke er, idet de alligevel næsten fylder ud.

 4. Svar

  Jeg håber, du får dit juleønske opfyldt! De gamle kødhakkemaskiner er der nok ikke mange, der har mere. Min blev kasseret for 15 år siden – den var et arvestykke fra min mormor.

   • Jørgen
   • 8. december 2014
   Svar

   Nej, de går nok helt af mode, de gamle kødhakkemaskiner. Nu må vi se om det med bollesprøjten bliver til noget på et tidspunkt, ellers må den gamle maskine holde for. Det synes børnebørnene nok også bedre om. De drejer af hjertens lyst.

  • Pia
  • 7. december 2014
  Svar

  Jeg har aldrig ejet en ‘rugbrødskødhakker’ men kender den fra min barndom. Med alle de grise, kalve og andet jeg har slagtet igennem tiden har jeg haft en Kenwood køkkenmaskine der kunne ALT. Jeg har prøvet at lave vaniliekranse med en tylle og sprøjtepose, som man bruger til at pynte lagkage med. Det duede ikke, så vaniliekransene blev bare rullet. Jeg tænkte slet ikke på at bruge min bollesprøjte, som ellers stadig er i brug til melboller. Jeg har endda den skive med stjernemønsteret.

   • Jørgen
   • 8. december 2014
   Svar

   Det kan være godt at være motoriseret, forstår jeg. En tylle ville jeg ikke turde bruge, men selvfølgelig den mere stabile metalbollesprøjte. Fint du fik en ny ide.

 5. Svar

  Vi kender den jo alle sammen, os, der har levet mere end 50 år. Som Pia skriver har man også moderne motoriserede udgaver af den.

  Jeg mener min mors fungerede meget godt, men hun brugte den jo heller ikke, for man fik kødet hakket hos slagteren. Hun købte altid friskhakket småkød, for så vidste man hvad det var, sagde hun, underforstået har slagteren blandet alt muligt andet i det fad, der er hakket når det udstilles. 🙂

   • Jørgen
   • 24. december 2014
   Svar

   Du har da nok ret i at der i det store og hele ikke har været et særligt behov for den slags maskiner – borset fra, altså, når man skal fremstille vaniljekranse.

 6. Svar

  Jeg fik faktisk fat på sådan en fætter via morens opmærksomme øje da hun stødte på en sådan model i en genbrugsbutik. Jeg erkender dog også, at den siden 2010 ikke har været brugt ret mange gange, men jeg har nu aldrig haft problemer med for meget svub i det indvendige rør. Det kører bare…

  God jul herfra. 🙂

   • Jørgen
   • 24. december 2014
   Svar

   Det er godt dit apparat fungerer fint – jeg har nu set efter, hvorfor min er med svup. Der er en lille metalforhøjning, der sidder i vejen. Den skal bare væk. Det kunne jo være klaret for længst med en fil, men bedre sent end aldrig …
   God jul til dig, Henrik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *