Indefor

På min gåtur i dag fik jeg øje på en bil.

Alt indefor VVS og …, stod der på siden.

Måske var det bare på den ene side af bilen, at n manglede? Nej, der stod ganske det samme på den modsatte side.

Indefor var et nyt ord for mig (eller hukommelsen er dårlig, hvis andre har skrevet om det før).

Hvis indefor var selvpåklæbet af VVS-manden, kan man måske forstå det, uagtet en snak med andre måske kunne have medført et n.

Hvis det er lavet af en skiltemand, er det ikke så godt. Selvfølgelig kan det være efter aftale med VVS-manden, men jeg lagde kun mærke til fejlen, ikke hvad firmaet hed, så ingen opgave herfra kan forventes.

Googles indefor vises resultater for indenfor. Men man kan søge på indefor. Der er sandelig mange hits, men ikke alle er danske.

Dagbladet Ringkøbing-Skjern kan også klare fejlen: Kom indefor på badehotellet, lyder invitationen i en overskrift.

Mon det er vores tendens til udistinkt (for nu at bruge et ord der heller ikke ses i ordbogen) udtale der bevirker denne fejl? 

Hvad mener skiftkloge læsere herom?

 

Tags: ,
Forrige post

Sproglig bevidsthedsløshed

Næste post

Lyspunkt

Comments

  • Lene
  • 11. april 2017
  Svar

  Ingen gode forklaringer, men trist at korrekturlæsning tilsyneladende ikke eksisterer mere.

   • Jørgen
   • 13. april 2017
   Svar

   Ja, det er trist at ordentligt sprog er en mangelvare.

 1. Svar

  Skiltemaleren har måske bare gjort hvad han blev bedt om, men han har sikkert lov til forsigtigt at antyde, at det måske ikke er helt rigtigt, hvis ellers han var klar over det.
  Hvis jeg var skiltemaler, ville jeg aldrig kunne få mig selv til at skrive bevidst forkert, selv om jeg fik en lodret ordre.
  Jeg ville i øvrigt udtale indefor og indenfor på to forskellige måder, men fejlen her er da sikkert sket, fordi det ikke er alle, der udtaler det her manglende n.

   • Jørgen
   • 13. april 2017
   Svar

   Det er ikke godt at vide hvorledes det er gået til, og jeg tror også det har med sjusket udtale at gøre – og manglende kritisk sans.

 2. Svar

  Det bekræfter bare mine værste petitesseryttertendenser; Der er simpelthen ikke nogen, der kan stave mere. Jeg færdes meget på Facebook, og jeg græmmer mig flere gange dagligt over, hvor dårligt den danske retstavning har det.

   • Jørgen
   • 13. april 2017
   Svar

   Jeg synes ikke dette har med petitesserytteritendenser at gøre, det er faktisk ret skidt at det er sådan i vort lille land. Måske er det udtryk for at viden bør forlades til fordel for uvidenhed og alternative fakta.

 3. Svar

  Har du lagt mærke til, hvor mange, der ikke udtale iNDEN, men blot siger “innnn”?

  Det er forklaringen på at de unge generationer ikke kan skrive og tale. Der er cool-status forbundet med at tale utydeligt, hvor mærkeligt det end lyder. Det må være samme tendens, der har udskilt dialekter, som lader mange stavelser forsvinde. En bekendt fra Lolland morede sig med dette eksempel på Lollandsk: en hopu er en hovedpude.

  Engang fandt jeg ud af at Klaus Rifbjerg udtalte “overhovedet” uden nogen som helst konsonanter, jo, eet ‘h’: OUÅ-h-OEð.

  (Jeg mener at:) Det er dødsensfarligt for et sprog at have koryfæer, som mener at “naturlig tale” er med så mange udeladelser eller sammentrækninger (elisioner) som muligt.

   • Jørgen
   • 20. april 2017
   Svar

   Det har jeg lagt mærke til. Et af de gode eksempler på ualmindelig dårlig udtale er når en bilsportekspert på TV2 skal sige Kevin Magnussen. De bliver kæmagsn.
   Distinkt udtale er at foretrække for både over- og underdistinkt.
   I øvrigt kan jeg godt lide den måde Mikkelsen udtaler dansk på i den aktuelle serie om Danmarks historie på DR1. Det er til at forstå.
   Jeg skal i øvrigt have købt en ny hopu.

 4. Svar

  Når jeg læser kommentarerne tænker jeg, at fynsk ka´skesens bliver det nye rigsdansk.

   • Jørgen
   • 22. april 2017
   Svar

   Det er ikke utænkeligt du får ret – uagtet der er nogle særegne stød i TV-dansk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *