Indkøb i Tyskland

Efter at have omtalt tre vandreture i grænselandet i de sidste indlæg, var tiden kommet til at køre hjem igen. Sådan går det – en god ferie slutter.

Inden vi kørte mod Sjælland var der imidlertid lidt at ordne. Vi kører ikke til Tyskland for at købe ind, men når vi er i Tyskland køber vi naturligvis ind. Det gør vi bl.a. fordi det er billigere at gøre det dér end i Danmark. Det sparede giver et tidskud til ferien og gør den lidt billigere.

Når vi er i Wassersleben kan man naturligvis besøge Fleggaard. Det er der så mange der gør, at det har været muligt at bygge en ny kæmpebutik. Her kan man få mangt og meget, men der er også uendeligt meget jeg ikke kunne drømme om at købe i butikken. Når man imidlertid kan få – som vi kunne – 10 bananer for kr. 3,33 er der ingen grund til ikke at slå til. Det blev da også til et par flasker vin, men når tysk vin foretrækkes er det ikke lige stedet. Man kan dog finde noget.

Vi kører til Harrislee. Der er ikke langt. Lige ved det centrale Markt finder man to supermarkeder, Lidl og PennyMarkt. I nærheden kan Aldi også findes.

Vi køber det vi har brug for. Et brød til 16 kr. i Danmark koster 9 kr. i Tyskland. Så enkelt er det. 400 gr. frosset spinat koster 3 kr. Det fungerer fint som kølebrik og kan spises til aften.

Når vi er færdige med supermarkederne, kan man gå en tur i Rossmann, der ligger samme sted. Her kan tandtråd købes for 6 kr., når den er på tilbud. God fod- og håndcreme fås også billigt – samt en masse andet. Det er klart umagen værd at bruge lidt tid i butikken.

Husk kontanter til brug i disse butikker.

Endnu en butik skulle besøges inden turen gik hjemover.

I foråret var min søn og svigerdatter et smut i Kaiserstuhl i Baden, da de var i Alsace. De hjembragte en vinprisliste fra Kaiserstühler Winzerverein Oberrotweil (ældste vin i listen var en rødvin fra 1964 til 300 kr.).

Man kunne godt få dem til at sende vin til Danmark, men portoen var ret bekostelig. Det var derfor glædeligt at opdage, at der er en forhandler af disse vine i Flensborg, eller rettere i Handewitt, men det er stadig ikke langt væk. Der blev derfor indkøbt nogle flasker Baden-vin fra Der Weinhändler.

Kør et smut dertil og køb nogle flasker tørre Müller-Thurgau, Weissburgunder, Grauburgunder og Spätburgunder og nogle sødlige Ruländer. Det var alle druenavne. Hvis du kan lide syren i dansk frugt, bør du kunne lide disse fortrinlige vine.

Og så gik det ellers mod Sjælland efter nogle gode dage i grænselandet.

 

Forrige post

10000 skridt om dagen

Næste post

Marechal Foch kan nu spises

Comments

 1. Svar

  Når man ser, at fx. 400 g frosset spinat fås for 3 kr. og at det skal forrente dyrkning, høst, frysefabrik, emballage, transport og butik, – OG

  når mindste enhed i en isenkram butik koster 10 kr. eller mere bare i distribution, – SÅ

  kan man se, at der er noget galt med prisstrukturen, både “opad og nedad”.

  Jeg får samme tanke, når en næsten komplet computer fra Taiwan eller Kina kan købes for 1000 kr. (sidste år 950 kr) og en enkelt, forholdsvis simpel bagrudeviskermotor (til en speciel række modeller, derfor monopol) koster 900 kr.

  Vi gør “en god gerning ved at spise mere spinat” så det er ikke en kritik, men vi bliver nødt til at indse, at de horrible niveau-forskelle er næsten samme mekanisme, som drev økonomien ud i boligboble, boligspekulation, svindel og bankkrak. (Amen! 🙂

   • Jørgen
   • 5. oktober 2013
   Svar

   Enig i at vi må indse … Når en plastikknop til at tage fat i til et toilet koster 80 kroner føler jeg mig afgjort snydt.

 2. Svar

  Jeg er igennem 10 år kommet meget i Bayern og har også været med til at købe dagligvarer ind, og det har slået mig, hvor billigt alting er. Men dertil skal det også huskes, at det tyske indkomstniveau er noget lavere end det danske, så købekraften er nok nogenlunde den samme.

   • Jørgen
   • 5. oktober 2013
   Svar

   Enig i at indkomstniveauet er lavere, men med de seneste udmeldinger fra fx Fona om at medarbejderne må gå ned i løn eller risikere at blive sagt op, tyder det på at vi må se at tilpasse os her i landet. Det skal i øvrigt ikke hindre mig i at se min fordel ved at gøre billigere indkøb i Tyskland.

  • Eric
  • 5. oktober 2013
  Svar

  Ja, billigt er det, og det er vist dokumenteret til hudløshed, at de danske varer bl.a. fordyres af mangel på konkurrence.

  I en lille by på den græske ø Leros er der tre bagere, og et brød, som i DK ville koste fx 25 kr., kostede der 1 euro, og jeg tror ikke, at grækerne får melet billigere – måske snarere tværtimod.

   • Jørgen
   • 5. oktober 2013
   Svar

   Nej, det er ikke ukendt, at der er en prisforskel – af de årsager der nu er. Fint at brød i Grækenland er til at betale.

 3. Svar

  Jeg var slet ikke klar over, at der er så stor prisforskel på varer i Danmark og Tyskland. Hvis man alligevel er på de kanter, som I var, er det oplagt at kigge sig om og tage et lille lager med hjem.

   • Jørgen
   • 5. oktober 2013
   Svar

   Det er der. Og det er netop min pointe at man må se sig om og gøre lidt gode indkøb. Og så slår jeg gerne et slag for god tysk vin, når mulighed byder sig. Som her.

 4. Svar

  Klart, at man lige benytter sig af lejligheden. Det har vi som bekendt også gjort, men som i Sverige gælder det om at kende sine priser både her og hisset, for det er ikke alt, det kan betale sig at købe. Det meste, ja, men ikke alt, og måske er det der, hele fidusen ligger for dem, fordi mange ukritisk bare rager ned fra hylderne?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *