Jagten på julestemningen

Der er naurligvis ingen grund til at begynde jagten på julestemningen, når butikkerne i slutningen af oktober synes vi skal.

JulemandMen 3. søndag i advent går vel an. Derfor tænkte vi netop denne søndag, at det måtte være en ide at tage toget til Køge og gå en tur rundt i byen. Det kunne jo være vi faldt over julestemningen.

Det gjorde vi nu ikke, måske var det bare ikke blevet mørkt endnu. Men lysten til at vente en hel time til på et tog, fik os til at prøve noget ganske nyt, nemlig at tage toget fra Køge til Roskilde. Aldrig før er det da vist sket, at vi ikke er sået af på vores egen station.

Nået til Roskilde var det blevet mørkt og der var da også fine lys i plastikguirlanderne over gaderne og juletræet på Stændertorvet lyste det bedste det havde lært. Mon farvetemperaturen i guirlandelysene er 2700 Kelvin og mon den er 3000 Kelvin i juletræslysene? De så i alle tilfælde forskellige ud.

Julestemning var der nu ikke meget af, men det kunne minde lidt om det, da vi mødte et par små børn, der vist nok syntes det var en oplvelse af de gode at gå med far og mor i mørkningen i Roskilde denne søndag eftermiddag – og måske mærkede de, ikke så meget julestemningen, som julespændingen.

Lige godt to timer efter vi var taget på tur var vi hjemme igen – uden rigtige fornemmelser af julestemning.

Måske er vi bare blevet for gamle og har prøvet dette med jul så tit, at man ikke finder den meget betydelige stimulering, der skal til for at overgå allerede oplevede juletemninger? Adaptation, hedder det vist. Med et lidet julestemningsagtigt ord.

Julestemning

Da vi nogle dage senere gik tur i nærheden af Svanesøen i Ballerup, kom vi fordi dette pyntede juletræ i en nyttehave. Jeg vil ikke sige det gav julestemning, men måske var det at trække på smilebåndet en slags julestemning. År efter år skal der mere pynt til, hvis træet ellers gror videre.

Tiden går og julen kommer nærmere og nærmere. I går skulle det indkøbte træ sættes på fod. Det kræver brug af hammer og stemmejern, og jeg arbejdede med tilpasningen i en rum tid – i næsten 10 graders varmt julevejr. Det var dejligt og jeg fik mulighed for at lade tankerne vandre. Det er vel 65 år siden min far viste mig hvordan man sætter juletræet på fod – og det at rumme tiden derfra til nu, hvor det er sidste gang jeg laver denne øvelse, gav måske en snert af julestemning, en vemodig stemning, som en konsekvens af en beslutning om at overlade til de yngre at holde juleaften fremover. Det var lidt næsten som den vemodige julestemning afslutningen af julen i barndommen medførte, når de sidste lys Helligtrekongersaften gik ud af sig selv – og det næsten ikke var til at bære at der var et år til næste jul.

I morgen skal der såmænd nok komme nogle julestemningsglimt – og under alle omstændigheder er det dejligt at se børnebørnenes julebegejstring.

Tags:
Forrige post

Glædelig jul

Næste post

Juleforberedelser

Comments

 1. Svar

  Jeg har en forfærdelig mistanke om, at den ægte julestemning er død. Den er kvalt, ikke i leveår, men i kommercielle overdrivelser.

   • Jørgen
   • 23. december 2014
   Svar

   Jeg er ganske enig i synspunktet, men håber at kunne fornemme julestemningen i morgen, når der kommer gang i julen dufte i løbet af eftermiddagen.

 2. Svar

  Jeg har det præcis som dig, men det er i hvert fald dejligt at se børnebørns julebegejstring.

   • Jørgen
   • 23. december 2014
   Svar

   Vi må gøre det så godt vi kan!

 3. Svar

  Jeg kender godt det med ikke rigtig at kunne finde julestemningen oven i det kommercielle ræs, men alligevel indfinder den sig her hos mig – lidt sent – her den 23. december. Jeg elsker jul med alt hvad der hører sig til men måske allermest det at være sammen med dejlige mennesker.

  Glædelig jul Jørgen til dig og dine!

   • Jørgen
   • 23. december 2014
   Svar

   Godt at høre at julestemningen indfinder på passende vis dagen før jul.
   Du ønskes også en glædelig jul, Hanne.

 4. Svar

  Der bliver masser af julestemning, når det først gælder.
  Og det gælder fra d. 24.om eftermiddagen.
  Så begynder der at dufte brunt og brændt, et par naboer plejer at kikke ind efter gudstjenesten (jeg plejer at lade gården repræsentere ved Frue og afkom, så jeg tager mig af gåsen) og de der er opvokset i landsbyen, som er jævnaldrende med vore sønner og -som de- er spredt for alle vinde, mødes og hører hvad hver enkelt har bedrevet siden sidste jul.
  Det plejer at være hyggeligt grænsende til festligt.

  -Og så går der løs familiært med spiseriet og træet fra kl. 6

   • Jørgen
   • 23. december 2014
   Svar

   Det lyder dejligt, Farmer, at I holder ved den gode, gamle væren fælles om julen – og jeg kan ikke afvise, at der kommer en passende stemning her i huset, når sanserne får lidt ekstra at arbejde med.

  • Ellen
  • 23. december 2014
  Svar

  Julestemning er ikke noget, der er der hele tiden; den kommer, ligesom lykkelighedsfølelsen, i glimt, og jeg er sikker på, at den indfinder sig juleaften.
  I har jagtet den godt og grundigt, men mon ikke det er som med lykken: Hvis man jager den, så flygter den – den skal helst komme helt af sig selv 🙂

   • Jørgen
   • 23. december 2014
   Svar

   Jeg er helt enig i at jule- og andre stemninger kommer i glimt. Og heldigvis for det. Når man er på jagt efter julestemningen, kunne det jo være, at der var et glimt et eller andet sted. Men, jeg tror nu også at det er et psykologisk fænomen, at vi ikke vedbliver at opleve førstegangsbegejstring, når noget ikke er første gang.
   Jeg glæder mig til juleaften, der bliver den sidste vi afholder. Og jeg glæder mig til at tænke tilbage på juleaftener, der har været gode – og dem har der været mange af.

  • Eric
  • 23. december 2014
  Svar

  Hvis julestemning er en slags forventningens glæde til jul, føler jeg den allerede med udsigten til 5 fridage i træk. Barndommens forventningsfulde spænding, som vel mest gjaldt julegaverne, har jeg ikke følt i mange år, men jeg glæder mig til, at juleduftene i morgen breder sig i huset og signalerer den særlige hygge, der kan være ved jul og traditioner.

   • Jørgen
   • 23. december 2014
   Svar

   Jeg synes afgjort man skal flytte juleaften til onsdag den et eller andet i december, så der altid ville være fem fridage og dermed en god forventningens glæde. Jeg tror netop juleduftene, der breder sig på passende vis i morgen, giver gode erindringer og dermed julestemning.

  • Pia
  • 23. december 2014
  Svar

  Jeg er helt på linie med dig og et par af kommentatorerne. Den ‘rigtige’ julestemning forsvandt da børnene blev voksne. Og den julestemning kan hverken julemusik, nisser, juletræ, levende lys, grønkål, brunkartofler, and eller noget andet frembringe. Nu har vi jo ingen børnebørn, eller andre ‘små’ børn med juleaften. DET er nemlig et godt tilskud til at frembringe lidt af den ‘gode gamle jul’ . Vi nyder den stille aften her, og jeg forstår sandelig godt din beslutning. Det bliver endnu en jul der skal fornys, og det behøver den slet ikke blive ringere af, bare anderledes.

   • Jørgen
   • 24. december 2014
   Svar

   Jeg kan fint følge med i dit synspunkt og ændringer vil finde sted. Så er det bedre selv at have sørget for dem end at de bliver nødvendige. Jeg har det fint med at julen bliver anderledes.

 5. Svar

  De sidste linier var meget smukke.
  Jeg tror at grunden til at man ikke “kommer i julestemning” er at det egentlige budskab, lysets tilbagevenden i forskellige mere eller mindre religiøse fortolkninger, bliver overdøvet af spendere-trangen. Hvis man læser Peter Fabers to digte om Julen, nemlig “Sikken voldsom Trængsel” og “Højt fra Træets”, så ser man en lettere sarkastisk lovprisning af julen med alle dens overgearede holdninger.

  Peter Faber skrev også “Den gang jeg drog afsted” som en sarkastisk kommentar til krigslysten i 1848, mener jeg at en skoleinspektør Røpke fortalte; men der er ikke mange, som opfatter ironien: “Og hvis jeg ikke falder, så kommer jeg igen …”

  Jeg har lige slået op via Internettet på Gyldendals Encyclopædi, men der er ikke antydning af ironisk tolkning af denne sang!

   • Jørgen
   • 24. december 2014
   Svar

   Tak. Og tak for betragtningerne om hvorledes julen overdøves af noget, der egentlig forstyrrer den – men, må man vel sige, det er udviklingen. Og tak for påpegningen af de sarkastiske betragtninger. Sådan havde jeg ikke lige tænkt.

  • Jan
  • 23. december 2014
  Svar

  Julestemningen kommer vel hos mig i morgen, d. 24.

  Jeg har knoklet som en hest i de sidste par måneder med og i en (ikke al for vellykket) ny struktur på mit arbejde og glæder mig nu afsindigt til hele 9 fridage…….

  Jeg er indehaver af den allerførste CD med “Most wanted Julehits – Julebryggede rock- og pophits”, som Ekstra Bladet udgav i samarbejde med Tuborg i 1996. Den er en fast bestanddel af julehygge-opbygningen herhjem og har været det siden 1996, men i år har jeg endnu ikke hørt den, så måske i morgen 🙂

  Du skriver “….hvor det er sidste gang jeg laver denne øvelse,…” (at sætte fod på træet). Og så kommer 1.000 kr. spørgsmålet: Har du besluttet at afskaffe juletræet fremover ?

  God jul og godt nytår til dig og dine.

   • Jørgen
   • 24. december 2014
   Svar

   Bare julestemningen kommer, gør det jo ikke noget det først bliver den 24.
   Efter (endnu?) en omstrukturering kan jeg meget vel forstå behovet for 9 fridage uden tanke på arbejdet.
   Det er godt at have “noget” der kan sætte gang i julestemningen, som cd-en.
   Det er sidste gang vi står for at holde juleaften – og det indebærer at vi ikke længere vil have et stort juletræ. Derfor er det slut med “øvelsen”. Og det er fint med mig. Måske får vi fremover et meget lille juletræ hvorpå noget miniature-julepynt kan hænge. Det sidste må vise sig.
   Tak for julehilsenen – og hermed også en god jul til dig og dine.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *