Jordboende bier eller andre insekter

Hvis du bemærkede de små tuer med et hul i midten i forrige indlæg, undrede du dig måske over, hvad det er for nogle.

Der var vel 8 – 10 af dem på et lille areal i græsplænen.

Haven i maj (2)Haven i maj (3)

Er insektet kommet op og fløjet væk? Eller bor der insekter i hullerne? Jeg tror muligvis mest på de første, idet hullerne synes at forsvinde.

Har læserne en ide om løsningen på dette problem?

 

Tags:
Forrige post

Det kan let gå galt – 1

Næste post

Galleriet i WordPress

Comments

 1. Svar

  Kan det være oldenborrer – man har lyst til at skrive Oldenborger, ikke sandt? men altså, insektet, som hedder “oldenborre” har nogle år lykkedes at lægge mange æg og der dannes i så fald mange oldenborrer. Nogle mener at det kun er hvert fjerde år der klækkes oldenborrer, fordi de har en livscyclus på 4 år. De er store af insekter at være.
  Once abundant throughout Europe and a major pest in the periodical years of “mass flight”, it had been nearly eradicated in the middle of the 20th century through extensive use of pesticides and has even been locally exterminated in many regions.

   • Jørgen
   • 11. maj 2017
   Svar

   Det er en interessant tanke. Jeg tror det er for tidligt til at det kan være oldenborrer.
   En eneste gang i mit liv har jeg set oldenborrer myldre op af en græsplæne. Det var som barn eller ung. Det var tydeligt at høre der skete en masse, og mange af disse biller så dagens lys. Faktisk fangede jeg en enkelt og tilføjede den til min daværende samling af biller.

   Trist at de knap har levesteder mere.

   Jeg har været ud at se hvorledes det ser ud nu. Hullerne er forsvundet og derfor går jeg ud fra at de ikke bruges, men er udtryk for at et eller andet insekt er kommet op heraf.

 2. Svar

  Jeg har ikke noget bud, men vil meget gerne høre opklaringen – hvad enten det er Donalds forslag eller en anden forklaring på hullerne.

   • Jørgen
   • 11. maj 2017
   Svar

   Jeg har ikke noget svar endnu.

 3. Svar

  Absolut ingen bud herfra, men jeg håber ikke det er noget stikkende kryb I har boende i plænen.. 🙂

   • Jørgen
   • 11. maj 2017
   Svar

   Har ikke set hvad det er, men bekymret er jeg nu ikke.

  • Jan
  • 10. maj 2017
  Svar

  Jordboende Bier har kun et (1) indgangshul, som nærmest ligner – eller kommer til – en tragt ned i jorden. Starter med et lille hul som sæsonen skrider frem bliver større og tragtformet.

  Jeg er naturmenneske, altså dus med dyrene, fuglekigger o.s.v. men en gang foretog jeg noget med et Jordbi-bo, som nok ikke er efter reglerne….

  Et forår opdagede jeg ved haveindgangen et lille hul, hvor en bi fløj ud af og lidt efter en til og så en anden der fløj ned. OK – spændende tænkte jeg og holdt øje med det. Det udviklede sig med tiden; hullet blev lidt større og tragtformet som jeg skrev og der kom flere og flere bier. Det blev efterhånden meget irriterende for os som for post- og bladbude og gæster; man skulle igennem “en sværm” hver gang man skulle ind til os eller ud. Jeg snakkede med en bekendt, som jeg kunne huske havde haft sådanne kræ i sin have. Han fortalte mig, at på nuværende tidspunkt kunne boet under jorden være flere kvadratmeter stort og det ville være noget af en graveopgave at grave det ud. Han fortalte mig så hvad han havde gjort og jeg gjorde så det samme.

  Jeg købte et par pakker køkkenruller og en 5-6 flasker lampeolie. Da så vejret en dag var sådan noget finregn og bierne inanktive, så gik jeg i gang. Jeg krøllede simpelthen stykker af køkkenrulle i kugleform ned i hullet og stoppede dem ned med et kostskaft. Efter en halv rulle hældt jeg en flaske lampeolie i hullet. Så forfra med køkkenrulllepapirkugler som stoppedes ned og så mere lampeolie. Det var sørme dybt og stort det hul under jorden så det gentoges adskillige gange til det var fyldt op til hullets kant. Den sidste olie (!) hældte jeg i så det papir der nærmest stak ud af hullet også blev gennemvæddet af olien. Ja – derefter tændte jeg ild til skidtet.

  Der kom simpelthen så en lille flamme på en 10-15 cm højde, som brændte stille og roligt. Det var nu tørvejr og de bier, der havde været “fanget ude” fløj ned i flammen og døde. Der var mange der gjorde det. Det “spøjse” er, at flammen brændte som “Den evige Flamme” under Triumfbuen i Paris i næsten to (2) døgn…..sådan stille og roligt. Ikke noget røg, bare den der lille flamme.

  Jeg havde derefter “ikke noget problem” med det Jordbi-bo.

  Jep – ikke særligt naturvenligt, men det virkede.

   • Jørgen
   • 11. maj 2017
   Svar

   Tak. Disse er jo modsat.
   Tak for din spændende historie om hvorledes du slap af med den forkert placerede jord-bi-bolig.

  • Jan
  • 10. maj 2017
  Svar

  ….for resten……kan det være “Flyve-myrer” ??? Måske lidt tidligt på sæsonen….

   • Jørgen
   • 11. maj 2017
   Svar

   Det er vist for tidligt – og hullet nok lidt for stort.

 4. Svar

  Jeg er ikke sikker på, at det er insekter, som har gravet hullerne.
  At der kom et insekt op, kan skyldes en tilfældighed.
  Mus eller mosegris kan lave huller i den stil og størrelse; men jeg vil på ingen måde kalde hullerne typiske, så jeg forstår godt din undren.

  https://www.fugleognatur.dk sidder der mange rigtig dygtige specialister og følger med og giver svar på det utroligste.
  Det var nok værd at prøve.

   • Jørgen
   • 13. maj 2017
   Svar

   Jeg har ikke set hvad der er kommet op af hullerne, men hullet er kun ½ cm i diameter, så billederne er noget størrelsesmæssigt misvisende.

   Har tænkt på fugle og natur …

  • Palle Daugaard
  • 10. august 2017
  Svar

  Jeg har set insektet der er en hvepselignende fyr med samme tegning i gul sorte striber som en lidt for slank hveps.
  Den er meget hurtig, men jeg forsøgte med en blanding af myremiddel og salmiakspiritus og det har sat en stopper for alle tuerne, måske 40-50 stykker

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *