Julepsykologi 14 – muskelsansen og følesansen

Efter at have omtalt syns-, høre-, lugte- og smagssansen, er tiden kommet til de sidste sanser – følesansen og muskelsansen.

Følesansen, der registrerer varme, kulde og trykpåvirkninger, er naturligvis også en del af julen. Julehyggen kræver lidt mere varme end til hverdag, behageligheden fornemmes.

Der er et særligt emne, der knytter sig til muskel- og følesansen. Det har med juletræet at gøre. Juletræet – der også i år er en rødgran – er uden fod. Den skal med andre ord sættes på.

At håndtere juletræet uden handsker er en del af julen – man skal tage lidt varsomt på det, når det skal håndteres for ikke at blive stukket af de spidse nåle. En lille smule at mærke gør ikke noget, det kan næsten ikke undgås. Der kommer harpiks på fingere – det kan heller ikke undgås og hører med til den årligt tilbagevendende del af juleoplevelserne. Således er følesansen aktiveret.

Muskelsansen hører med til samme del af forberedelserne. Når foden sættes på efter tilpasning af stammen om nødvendigt, er det spændende om muskelsansen har sørget for passende præcision. Er træet lodret, når det rejses op? Eller lykkedes det ikke i et hug?

Hvad er særligt betydningsfuld for dig i forhold til føle- og muskelsansen?

Forrige post

Kreditkortholder med navn eller billede

Næste post

Julepsykologi 13 – julens smag

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *