Julepsykologi 6 – forventningens glæde

På nuværende tidspunkt er der ca. 2½ uge tilbage inden det er juleaften (som er den 24. december, hvis det skulle være glemt).

Ihukommende Søren Kierkegaards berømte udsagn: Af alle Glæder er Forventningens Glæde den største, er der med andre ord nu al mulig grund til at sætte gang i forventningens glæde.

For at kunne det kræves erfaring. I alle tilfælde når det drejer sig om jul. Erfaringen er lejret i alle mulige associationer, der har med julen at gøre, og som kan hensætte én i en sær spændingstilstand. Er det mon det der er forventningens glæde?

Eller er det forestillingen om, hvorledes en kommende begivenhed vil arte sig. Måske nok. Det kan i alle tilfælde lade sig gøre at knytte god tidsanvendelse til forestillingen om det kommende, og det er ikke så skidt endda. For tænk, hvis det ikke bliver som tænkt. Så udebliver glæden måske ligefrem!

Hvad sker der hvis forventningens glæde skuffes – hvis begivenheden ikke lever op til det forestillede? Forventningens glæde modereres. Det sker måske endda med tiden for de fleste.

Er det godt eller skidt? På sin vis er det skidt for det begrænser. På sin vis er det godt fordi det er mere i overensstemmelse med hvad der sker, nemlig at man efterhånden har dannet et afbalanceret forhold til forhåndsforventninger.

Hvilken særlig forventning i forhold til julen er din forventningens glæde knyttet til? Kan du vedblivende opretholde den eller er den blegnet? Er den ny eller gammel?

Lad os høre om forventningens glæde i kommentarfeltet!

Forrige post

Julepsykologi 7 – overdrivelse

Næste post

Ufrivillig humor

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *