Det kan let gå galt – 4. Når mikrobiologisk prøve modtages efter svar på prøven foreligger

Medens jeg arbejder på et mit indlæg om betoning, er her det sidste bidrag i serien “Det kan let gå galt” i denne omgang.

Udviklingen i Danmark fortsætter og fortsætter. I Danmark har en hastetankegang (Balslevs udtryk i Berlingske) været fremherskende de sidste 20 år. Med store konsekvenser – dårlige it-løsninger, der ikke har fungeret m.m.m. Og med mindre konsekvenser – som illustreres med følgende 2 selvoplevede eksempler, som dog nok kan give stof til eftertanke.

Formentlig er det velkendt, at man kan logge sig ind på sundhed.dk og se forskellige informationer i relation til ens helbred og usundhedstilstand.

Man kan bl.a. se laboratoriesvar. Det kunne tænkes at have betydning at kunne se hvornår en given prøve er modtaget og hvornår svar foreligger. Jeg har haft behov for at se efter svar på prøver de senere måneder, især fordi et svar gav information om angreb af Clostridium difficile. At denne genstridige bakterie angreb 2 gange, gjorde besøg på hjemmesiden hyppigere.

Efterhåndenopdagede jeg og begyndte at undre mig over, at prøvens modtagelsestidspunkt ændrede sig. Jeg måtte antage man havde opdaget en fejl og rettet den, men så enkelt var det ikke. Det viste sig, at det angivne modtagelsestidspunkt intet havde med det faktiske tidspunkt for modtagelsen at gøre. Efterhånden blev det klart for mig, at modtagelsestidspunktet for mikrobiologiske prøver altid var mit log-in-tidspunkt på sundhed.dk.

Eftersom det kun tager få timer at konstatere tilstedeværelsen af den nævnte bakterie, måtte det naturligvis undre at modtagelsestidspunktet nogle gange var angivet som værende senere end svartidspunktet samme dag.

Jeg har gjort sundhed.dk opmærksom herpå. Man har videresent informationen til den vedligeholdelsesansvarlige myndighed, men sidst jeg så efter var denne besynderligere fejl ikke rettet endnu.

Så vidt så skidt.

Den medicin, der skulle anvendes til behandling af 2. angreb, kan ikke udskrives af egen læge. Den udleveres af en relevant hospitalsafdeling.

En time før ambulatoriets lukketid ringede en medarbejder og spurgte om jeg kunne hente medicinen, “idet man ikke var meget for at sende den med posten, da man ikke længere kunne regne med, at brevet ville nå frem dagen efter”.

Jeg kunne sagtens nå at hente medicinen – men det er godt nok særpræget, at vi her til lands har indrettet os så det citerede udsagn er en del af virkeligheden anno 2017.

Så vidt så skidt.

Måtte de kommende gode sommerdage bekomme dig vel.

Tags: , ,
Forrige post

Pensionistens mandag, den sidste i maj 2017

Næste post

Indtryk fra parken ved Frederiksborg Slot

Comments

 1. Svar

  Det var dog en særpræget IT-fejl (bug), men selvfølgelig effektiv til at bringe borgerne i vildrede.

  Ordet “post” vil snart få sin latinske betydning tilbage – som i post mortem. Må du snarest blive fri for uvenlige baciller.

   • Jørgen
   • 25. maj 2017
   Svar

   Ja, det er særpræget og noget overraskende at det var sådan det fungerede, men sjovt nok at opdage det.

   Det med post er godt nok også særpræget, og mærkeligt at det er kommet så vidt.

 2. Svar

  For nu at tage det sidste først – det med postuvæsenet: Jeg går og venter på PIN-koden til mit nye Visakort; det tager jo sin tid, når der kun kommer post en gang om ugen. Den betjening er snart så ringe, at de burde få dødsstødet endeligt. Jeg kan godt lide Erics brug af ordet “post”.

  Sundhed.dk og YouSee.dk kan tage hinanden i hånden fsva. en dyst om de dårligste og mindst overskuelige sider. Fx synes jeg, det er stort set umuligt at finde ud, hvor jeg kan se, hvor meget medicin, jeg har i behold på serveren. Er der nok eller skal jeg bede DPC fikse nogle flere recepter?

   • Jørgen
   • 29. maj 2017
   Svar

   Det er ikke så godt med det gamle væsen, og jeg synes vi har forvaltet dette skidt.

   Jeg synes nu jeg nogenlunde kan finde ud af sundhed.dk, men jeg har nu set at en opdatering af aktuel medicin ikke har fundet sted så det ser ud til at man får noget andet end tilfældet er.

   Det burde fremgå tydeligt hvor mange gange man har tilbage på en given recept.

 3. Svar

  Det er lidt uhyggeligt at man bruger ordet udvikling. Det er selvfølgelig det rigtige ord, men de grundlæggende principper for god IT er overtrådt i så mange tilfælde, kommunikation mellem patient og læge påvirkes, og det grundlæggende behov for infrastruktur er ikke opfyldt, posten bliver forringet, ikke det man forbinder med “udvikling”.

  Det var en klog medarbejder, som spurgte, om du kunne hente medicinen. Jeg håber det hjælper, det er ikke godt når fordøjelsen inficeres.

  Jeg håber du får det bedre med det samme!

   • Jørgen
   • 29. maj 2017
   Svar

   Undertiden er afvikling mere passende end udvikling. Jeg tror vi har forhastet os her i landet i bestræbelserne på at blive verdensførende. Det har vi i denne sammenhæng ingen grund til at stræbe efter. Ordentlighed og funktionssikkerhed må være væsentligere.

   Detvar nu fruen der var ramt – i slutningen af februar. Det var en hård periode, og vi håber sandelig ikke den nævnte bakterie viser sig igen. Alt i sammenhængen er endnu ikke klaret.

 4. Svar

  Der er to slags lande: de underudviklede og de overindviklede …
  It er ikke altid det samme som fremgang – jeg bryder mig heller ikke om den “udvikling”.

   • Jørgen
   • 31. maj 2017
   Svar

   Har noteret mig bemærkningen om de overindviklede lande …
   Det går nok lidt hastigt af og til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *