Kæbekirurgisk indgreb til 4000 kr.

I sommermånederne har jeg haft en dårlig smag i munden. Sådan bogstavelig talt. Det skulle vise sig, at der dels er tale om en visdomstand, som iflg. min tandlæge burde være fjernet da jeg var 25 år. Det blev den ikke. Og dels er der tale om en betændelsestilstand i nærheden af den tand. Det var ikke noget tandlægen kunne ordne. Det krævede henvisning til en specialtandlæge.

For 14 dage siden i morgen havde jeg en tid hos en specialtandlæge. I løbet af 1½ time – det varede længere end kæbekirurgen havde forventet – var visdomstanden trukket ud. “Nu kommer der en knæklyd”. Og en cyste, der havde forlystet sig med min kæbe, var også blev fjernet. Det var udflod fra den, der gav den dårlige smag i  munden.

“Nu larmer vi”, sagde specialtandlægen flere gange. Det var god information, idet jeg var placeret under noget blåt papir af en slags – for at mindske infektionsfaren. Det generede mig nu ikke det mindste og heller ikke at det tog sin tid.

Ud kom cysten og visdomstanden. 7 sting skulle der til at holde sammen på den opskårede del af slimhinden. Og besked om at spise sådan og sådan osv, blev givet.

4 kontrolbesøg blev det til og ved det sidste blev stingene fjernet.

Ved et af dem fik jeg at vide at bortslibningene (det var det der larmede) havde efterladt min kæbe som værende æggeskalstynd, hvor cysten havde forlystet sig. Hm, det kræver vel en vis forsigtighed indtil kæben er normaliseret i løbet af det kommende år.

Jeg fandt jeg blev behandlet kompetent.

Dette er det mest omfattende helbredsmæssige indgreb jeg har været udsat for siden jeg som barn fik fjernet mandler – og det i en grad så min mor besvimede ved synet af et bedøvet barn. Skulle jeg møde flere kirurgiske udfordringer klarer jeg nok det, må erfaringen herefter være. Ingen tandlægeskræk. Ingen lægeskræk. Godt at vide.

Lidt erfaringer følger her:

1. Et indgreb som det omtalte medfører umiddelbart en ændring af måden at spise på. Små bidder. Kniv og gaffel til alt. To kartofler og lidt fisk skået ud fylder en helt tallerken og man bliver såmænd mæt af det. Det er en god slankemetode. Spis på samme måde som børn på ½ år, så taber du dig. Her smuttede et par kilo.

2. Det kostede godt (i den gammeldagsbetydning: lidt mere end) 4000 kr. incl. røntgenoptagelser og bedøvelse. Hertil kom en udgift for det offentlige på godt 300 kr. Det forekommer mig mærkværdigt, at jeg skal betale så meget selv og sygesikringen så lidt. Jeg synes nemlig ikke det er selvforskyldt det her. På min højre pegefinger har jeg en seneknude, som ikke generer, men jeg kunne givet få den fjernet hvis jeg ville. Det ville velsagtens være ganske uden egenbetaling. Det er en særpræget tradition vi har fået udviklet her i landet. Faktisk synes jeg det er ganske uretfærdigt, at der ikke er et bedre tilskud til det kæbekirurgiske indgreb end tilfældet er. Traditioner og beslutningshæmmede politikere (der ellers har travlt med at forlange “mere velfærd” (hvad det så end er)) skulle måske tage sig sammen og ordne det anførte uretfærdighedsforhold.

3. Man skal sandelig passe på, når man har været udsat for det besrkevne. I går bed jeg lidt kraftigt i et stykke brød (i den side jeg skal bide). Et højt drøn lød og en ømhed optod straks. Det gode spørgsmål er om jeg har skadet den bro, der er lige ved siden af visdomstanden eller hvad der nu måtte være sket. Det viser sig. Og så må vi se hvad det koster.

4. Når man er 70 år skal der sættes godt med penge på budgettet til tandlægeregninger.

Det var en historie om en helbredelsesaktion. Jeg håber at undgå følger, men lad os nu se.

Østrig 2011094

Jeg synes naturligvis ikke det stedfundne kan illustreres med et billede af en vandring til Bonn-Matreier-Hütte i Virgental, men det sætter jeg nu alligevel mere pris på.

Tags: ,
Forrige post

Fruegade

Næste post

Gentofte Sø

Comments

 1. Svar

  Hej Jørgen! Godt klaret! Pas nu fortsat på – så taber du også lidt mere – gid det var mig. God bedring og kærlig hilsen Bodil

   • Jørgen
   • 10. oktober 2013
   Svar

   Hej Bodil, Jeg er spændt på om broen gik itu eller hvad der skete, men det må vise sig over tid. Tak og kh Jørgen

 2. Svar

  Ja, man skal sætte penge til side til tandlægeregninger. Der har jeg et problem. Jeg får en regning, ikke på 4,000 men 40,000 kr. for at få to tand-implantater, kindtænder. Jeg kan ikke tygge for tiden.

  Men jeg synes du har klaret det godt.

  Jeg har også erfaret, at man skal tygge *meget forsigtigt*!!!

   • Jørgen
   • 10. oktober 2013
   Svar

   Så er min regning for intet at regne, og det er sandelig trist at skulle betale så meget for ikke at kunne tygge. Håber det kommer. Måske skal der lægges mere vægt på, hvor forsigtig man tilsyneladende skal være. Ikke at man ikke gøres opmærksom herpå, men måske skulle det virkeligheden understreges.

 3. Svar

  Det undrer også mig, at der er så lidt tilskud til den slags. Gør man ikke noget i tide, kan det jo udvikle sig damatisk og blive en meget bekostelig affære.
  Historie får mig til at tænke på min mormor, som fik et gebis i konfirmationsgave …

   • Jørgen
   • 10. oktober 2013
   Svar

   Ja, man undres. Og det er rigtigt, at et gebis i konfirmationsgave var meget almindeligt for ikke så længe siden.

 4. Svar

  Det har altid undret mig, at vi siger vi ikke har brugerbetaling på sundhedsydelser – det har vi da i høj grad på både briller og tænder. Jeg forstår ikke, at der skal betales 95 pct. af egen lomme for tænder og 100 pct. for briller. Jeg har lige købt nye briller for 10.000 kr, og jeg var ved at gå bagover.

   • Jørgen
   • 10. oktober 2013
   Svar

   Jeg har ikke noget imod brugerbetaling som sådan, men kunne ønske mig en lidt ligeligere fordeling. Her har vi også købt briller i år, men ikke i det prisleje du taler om. Men sundhedsudgifter er en betydelig udgiftspost i år, håber ikke dette fortsætter.

   1. Svar

    Jeg skal huske at sige, at jeg fik to par briller: Et par almindelige briller til at gå med i det daglige og et par skærm- og læsebriller. Nu kan jeg atter se NemId-koderne, dem skulle jeg før have lup til.

     • Jørgen
     • 11. oktober 2013
     Svar

     Det formilder det lidt og det er da rart at du ikke skal have fat i luppen hele tiden.

 5. Svar

  Man er noget bedre stillet, hvis man er medlem af Danmark, men det ER tåbeligt, at den offentlige sygesikring ikke omfatter tænder og øjne i langt højere grad. Den yderste, festlige konsekvens ville jo være raske oldinge (der bliver flere), som hverken kan se eller tygge.

   • Jørgen
   • 10. oktober 2013
   Svar

   Vi er medlem af Danmark og det hjælper lidt på det, men der er vist lang tid til medlemskabet giver overskud. Ja, det er en festlig konsekvens – 20 oldinge på række der skal have sondemad.

  • Eric
  • 10. oktober 2013
  Svar

  Nogen fornøjelse er det ikke at gæste de tandsnedkere, men man kommer jo ikke uden om, selvom det var en dyr slankekur i dit tilfælde. Heldigvis gik det godt.

  Om et par uger skal jeg til rutinetjek, og efter ca. 15 minutter må jeg erlægge nogle hundrede mere end tidligere, fordi man har fjernet tilskuddet til tandrensning. Det med tilskud eller ikke tilskud er blottet for logik.

   • Jørgen
   • 10. oktober 2013
   Svar

   Det gik godt, men jeg er spændt på, hvad min lille uopmærksomhed måtte vise sig at være. Tilskud til tandrensning er vist gået til fængselsophold for forbrydere. Tilskuddet er jo politik og politik er ikke logik, snarere psykologik.

  • Inge
  • 10. oktober 2013
  Svar

  Du er sluppet billigt, rent økonomisk, man får ikke lavet meget tand arbejde for det beløb. I øvrigt har det altid undret mig, at det offentlige tilskud til tandbehandling stort set bortfalder når børnetandplejen slipper de unge.. 🙂 og det er nok etpar år siden, du blev udskrevet fra den ordning. Det kan have ret vidtrækkende helbredsmæssige konsekvenser ikke at kunne tygge sin mad f.eks.

   • Jørgen
   • 10. oktober 2013
   Svar

   Måske er jeg sluppet billigt, men tilsammen er vi ikke. Jeg tror ikke børnetandplejen var opfundet da jeg gik i skole, men ellers er det vel rigtigt. Lad os få noget mere velfærd på dette område. Politikerne vil jo alle have mere velfærd, hvad det så end er. Flydende kost skal ikke tygges! Men så galt er det ikke og har ikke været det.

 6. Svar

  Nu siger du selv, at det var første gang siden du var barn, du har været ramt af noget helbredsmæssigt … det fornemmede jeg, da du nævnte prisen, for det er nemlig, som Inge siger, billigt sluppet til en tandlæge; især for et stykke arbejde, der varer så forholdsvis længe. Ikke, at jeg ikke synes, det er mange penge af den grund.
  Jeg krydser fingre for, at broen ikke kollapsede!
  Vi er aldeles enige i vores undren over tilskudsbevillingerne og mangel på samme. Lægen er totalt gratis, mens vi skal betale det hele til briller og tænder. Man får vist tilskud til høreapparater? Det er da hamrende ulogisk, at man godt må kunne høre på samfundets bekostning, men ikke se og ikke tygge sin mad …
  Og Sygesikringen Danmark: det er nærmest lidt til grin, hvad man får refunderet, synes jeg.

   • Jørgen
   • 11. oktober 2013
   Svar

   Jeg har både bro og krone i munden og de kostede meget end end det kæbekirurgiske indgreb. Pris på det var fast, men det var åbenbart lidt mere kompliceret end som så at foretage indgrebet, idet det jo tog længere tid end forventet. Selvfølgelig er broarbejde og dens slags også et helbredsmæssigt problem, men ikke kirurgisk, det var det netop overståede. Og det har jeg ikke just prøvet meget af – endnu.
   Et eller andet er der sket med broen eller kæben eller noget helt andet, men det får nu vise sig.
   Min mor betalte i alle tilfælde ikke noget til høreapparat, som hun så slet ikke brugte, hvilket jeg tidligere har besværet mig over her: https://nyhedsblog.com/undersgelse-af-gamle-damers-hrelse-m-v/
   I netop dette tilfælde får jeg et pænt beløb fra Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *