Når man færdes ser man her og der en Kgl. Privilegeret Kro ved de gamle lande- og hovedveje.
At man også kan få øje på et Kgl. Privilegeret Apotheke var nyt for mig. Måske har jeg hørt herom, men i så fald har jeg glemt det.
Forleden faldt mit blik imidlertid på et apotek i Bad Bramstedt. På facaden kunne ses den fineste kongekrone i Frederik VI’s monogram.
På apotekerforeningens hjemmeside kan man læse at kun apoteker måtte tilberede og sælge lægemidler fra 1672 og at der krævedes kongelig bevilling for at kunne drive sådan virksomhed.
Lad os håbe ingen tysk myndighed skulle få den ide, at denne gamle tilkendegivelse ikke må sidde hvor den sidder.
/Jørgen
Hvor er det flot! Jeg har altså heller aldrig hørt om et kongelig privilegeret apotek.Jeg kan så godt den slags påmindelser om tiden før vores.
Det er det nemlig. Jeg måtte naturligvis taget et billede da jeg opdagede tavlen.
Jeg har en fornemmelse af, at jeg har set tilsvarende engang for længe siden, men kan ikke huske hvor. Det kan også godt være, at det har været et billede, og at man ikke kan finde den slags skilte mere i Danmark.
Jeg blev i det hele taget nysgerrig, og på en side med en samling receptkuverter fra Kalundborg Svane Apotek fandt jeg én med følgende ledsagende tekst:
“Ældre receptkuvert hvor der på bagsiden blot er oplyst at apoteket er “Kgl. privilegeret – Anno 1682″ ”
Det er da imponerende – eller forholder det sig mon sådan, at apoteker er så nødvendige, at de meget sjældent bliver nedlagt, så der faktisk er mange apoteker med så lang en historie?
Man kunne vel også undre sig lidt over, hvad svaner har med medicin at gøre – der findes jo et mylder af svaneapoteker rundt omkring. I Jens Bangs Stenhus i Aalborg var der et svaneapotek i stue-etagen i min barndom. Stenhuset er fra 1624, og der havde været apotek i huset siden 1666. (Det er en skændsel, at man nu har flyttet det – til fordel for en guldsmedeforretning eller noget i den retning! – men det kommer ikke denne sag ved.)
Denne kommentar var havnet i spamfilteret af en eller anden grund.
Jeg har forstået at det ikke var en særlig lukrativ forretning at drive apotek i de tidlige år, hvorfor man havde tilladelse til at sælge andre produkter, herunder vin.
Interessant link! Jeg ville gerne vide, hvilket apotek der er Danmarks ældste, men fandt ikke noget direkte resultat. Aarhus Løve Apotek er fra 1596 – og altså fra før der skulle en bevilling til. Det er måske nok det ældste overlevende, selv om det kun gør krav på at være byens ældste arbejdsplads 🙂
Dette link er måske interessant: http://denstoredanske.dk/Krop,_psyke_og_sundhed/Sundhedsvidenskab/Farmakologi/apotek – se afsnittet historie.
En facade at værne om, og for så vidt betryggende, at man på et tidligt tidspunkt besluttede, at der på området skulle være en form for forbrugerbeskyttelse.
Ja, man må håbe den er holdbar. Ja, man kunne ikke have hvem som helst til at fremstille medicin – og der skal stadig bevilling til for at man kan drive apotek.
Ja, det ville være småligt at tage den ned. I gamle dage var det den slags national-ting som gav anledning til ufatteligt smertefulde krige, og det må vi da komme ud over!
Jeg kan forestille mig at den gamle apotheker har gemt skiltet og at det er kommet op igen efter at tiderne har ændret sig og EU er vores allesammens.
Ja, ikke flere krige, men det er jo ikke så længe siden kroerne fik besked på, at de ikke måtte bruge kronen, men heldigvis har nogen besindet sig.
Måske har skiltet været gemt og er sat op igen i forbindelse med facaderenovering, måske ikke.
Jeg har hørt om det tidligere, men man (læs jeg) ser ikke så fine skilte på bygningerne nogen steder. Det er synd, at de går tabt.
Jeg tror ikke jeg har set sådanne skilte i Danmark. Fint at dette er bevaret.