Kvædesmør

En tilbagevendende opgave utallige lillejuleaftener har været at lave hjemmelavet rødkål til middagen juleaften. Sådan var det ikke i år.

Jeg lavede kvædesmør – ikke til juleaften, men som alternativ til marmelade.

Kvæder

Her er et billede af kvæder. Jeg har brugt det før, men det går nu nok. Træet i min have er en aflægger af et kvædetræ mine forældre fik i 1940erne. Min mor lavede kvædebrød, som jeg i den grad holdt af som barn. Hun brugte aldrig kvæderne til andet.

Det kan man imidlertid sagtens.

På bl.a. Pias blog (se nederst) er mange anvendelsesmuligheder for kvæder omtalt.

Opskriften på kvædesmør er enkel.

  • 12 kvæder
  • 1/4 kop vand
  • 1/4 kop citronsaft
  • 1 kop sukker

Med de justeringer man synes.

Jeg brugte 15 kvæder fordi de var ret små i år. De blev grundigt vasket, kernehuset blev fjernet, men jeg skrællede dem ikke.

Vandmængden blev øget med et par sjatter undervejs i de par timer kvæderne stod og småkogte.

Da de var godt gennemkogte blev de blendede. Så tilsattes saften af en (stor, viste det sig) citron og en kop sukker. Efter et opkog havde jeg 3 herlige glas æblesmør. Lige en anelse for syrligt, men pyt.

Jeg har ikke set efter links til kvædesnaps, kvædebrød. kvædemarmelade og syltede kvæder, men det kommer nok. Har du gode opskrifter at henvise til, modtages links i kommentarfeltet gerne.

 

Info:

Pias opskrift på kvædesmør.

Pias blogindlæg om kvæder på mange måder, herunder kvædechutney, kvædeflæsk og kvædesaft.

Lone Landmand har en opskrift på bagte kvæder.

Camilla Plum har flere opskrifter med kvæder.

Tags: , ,
Forrige post

A Boat After Storm?

Næste post

Merry Christmas from Roskilde Daily Photo

Comments

    • Pia
    • 26. december 2013
    Svar

    Det smager altså bare godt og er det for surt kan man vil give det et drys sukker når man har lagt det på brødet?
    Jeg har godt nok ikke noget link, men kvædegløgg tilsat appelsiner og måske lidt ingefær, var noget jeg selv havde intentioner om at afprøve i år, men er ikke nået så vidt. Har dog flere kvæder på lager endnu, så…

      • Jørgen
      • 27. december 2013
      Svar

      Der skal ikke drysses sukker på. Det er bare antydningsvist for syrligt og egentlig gør det ikke noget. Der er ikke meget at komme efter på Google om kvædegløgg, men det bliver spændende at høre om det bliver til noget.

    • Inge
    • 26. december 2013
    Svar

    Det lyder lækkert, jeg kan ikke byde ind med gode kvædeting.. jeg elsker duften af kvæder, og har dem bare liggende i frugtskålen, når jeg engang i mellem er heldig at få nogen foræret… 🙂

      • Jørgen
      • 27. december 2013
      Svar

      Duften kan jeg også godt lide …

  1. Svar

    Jeg har ikke hørt om kvædesmør før, men det lyder lækkert! I min barndoms have havde vi et kvædetræ, og min mor fremtryllede den lækreste marmelade 🙂

      • Jørgen
      • 27. december 2013
      Svar

      Kvædesmør er som æblesmør, marmelade med mindre sukker kan man måske sige.

  2. Svar

    Hvor lyder det lækkert. Jeg har faktisk aldrig smagt kvæder, men det I alle sammen laver af kvæder lyder meget delikat.

      • Jørgen
      • 27. december 2013
      Svar

      Det smager godt, det man laver af kvæder, synes jeg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *