Med måde

Benjamin Franklin skrev i sin selvbiografi, at han så glimrende kendte alle dyderne, hvorfor det undrede ham, at det var så vanskeligt at praktisere dem. For at øve sig udvalgte han 13 dyder, som han øvede sig på at praktisere en uge ad gange. Det kunne han så gentage 4 gange om året. Han giver udtryk for, at denne træning var meget vigtig for ham at have gennemført.

En af dyderne var mådehold.

For ikke så længe siden var der en kortvarig debat om at nogle pensionister drikker for meget.

Det medførte også en debat i blogland. Folk, herunder pensionister, må drikke hvad de vil blot de ikke ligger andre til last.

Naturligvis må det være sådan. Problemet er imidlertid, at fordrukne pensionister på et eller andet tidspunkt vil komme til at ligge andre til last.

Skal de så lade være med at drikke? Nej, naturligvis ikke, men det kan næppe skade at overveje om det er en ide at indtænke at gøre det med måde. Som det kan gøres med alle andre tendenser til overdrivelse.

Jeg tror jeg i en kommentar nævnte mådeholdet som mulighed.

Det fik mig i øvrigt til at tænke på, hvorledes man let og ubesværet kan indtage lidt ekstra kalorier uden egentlig at tænke over det.

Jeg kom for skade at gætte på hvor meget honning og marmelade på tilsvarende madder vejede. Faktisk gættede jeg på at vægten var betydeligt mindre end den viste sig at være. Jeg kunne med andre ord ret ubesværet bilde mig ind, at jeg ikke indtog så mange kalorier, som jeg faktisk gjorde.

Det førte videre til tanker om ost, knækbrød og vin.

Osteskærer

På billedet ses en osteskærer. Det er tydeligt, at osten, der skæres med de to strenge ikke er lige tyk.

Et stykke ost (af den jeg havde den dag) skåret tykt vejede 30 gram. Et stykke skåret tyndt vejede 22 gram.

Forskellen er 8 gram. Mon denne forskel kan smages?  Næppe. Hvorfor mon jeg så umiddelbart altid vælger den tykke skive? Godt spørgsmål, ikke sandt.

8 g 45% ost svarer til 25 kcal pr dag og til 9000 kalorier på et år.

1 kg kropsfedt svarer til 9000 kalorier.

Der skal støvsuges en del ekstra, hvis dette kilo ikke skal blive siddende på sidebenene.

Hvis du spiser knækbrød med smør, hvilken side kommer du da smørret på?

Knækbrød

Den med de dybe huller eller den med de mindre dybe huller? Der skal også støvsuges lidt ekstra, hvis det er siden med de dybe huller, der foretrækkes.

Vinsmagning (2)For så vidt angår vin er det sådan, at et gram alkohol indeholder 7 kcal.

Det medfører, at en flaske vin med en alkoholprocent på 12 indeholder 90 g alkohol svarende til 630 kcal.

Det medfører også, at en flaske vin med 15% alkohol indeholder 112 g svarende til 784 kcal.

Forskellen på de to flasker er således 154 kcal, svarende til 56210 kcal pr år.

Det svarer til 6 kg kropsfedt sådan cirka.

Hvis du altså drikker en flaske om dagen, hvilket sikkert ikke er tilfældet.

Men uanset hvad skal der støvsuges en del ekstra, når man foretrækker den stærkere vin, forudsat at samme mængde drikkes af de to typer vin.

Til sammenligning, og hvis man ikke har lyst til at støvsuge så meget og ikke gerne vil tage på, kan man spise radiser. I 100 g radiser er der 11 kcal.

Om man indtager kalorier med måde eller uden med måde er naturligvis ens egen sag, men jeg tænker, at en anelse bevidsthed herom kan være nyttig. Det er det i alle tilfælde for mig. Og naturligvis hvis man ikke gider støvsuge alt for meget ekstra.

Tags: , ,
Forrige post

Er mænd hanekyllinger?

Næste post

Det funktionsopdelte samfund

Comments

 1. Svar

  Det er jo interessant, at selv få gram og små mængder opregnet til årsbasis let fører flere kilo med sig. Hvis man nu bare spiser løs – og ikke vil tage på – får man et fuldstændig støvfrit og rent hjem.

  I øvrigt synes jeg, debatten om de ældre, der drikker for meget, var interessant. At drikke kan jo være en dejlig virkelighedsflugt, så jeg forstår dem godt. Det er måske rigtig svært at miste ægtefællen, ikke at skulle arbejde længere, og der kan være mange andre livskriser, der skal håndteres, så kan et glad vin være fint, men bliver det til mere end det, udvikler det sig hurtigt til et alvorligt og sundhedsskadeligt misbrug.

  • Jørgen
  • 19. maj 2016
  Svar

  Det er nemlig ret tankevækkende at gange lidt – og man kan ret let kommetil at støvsuge en del, hvis man ikke lige tænker over det.
  Jeg er enig i at der kan være mange og gode grunde til at tage et ekstra glas, og det er naturligvis problematisk hvis forbruget øges til et egentligt misbrug. Jeg tror i øvrigt at en del mennesker ikke tænker over at drikkevarer indeholder kalorier og dermed er en kilde til vægtforøgelse.

 2. Svar

  Godt indlæg!
  Det er så sundt at sætte tingene lidt i perspektiv, og jeg har faktisk også regnet på den med osten (og anmodet Hr. Nielsen om kun at bruge den side, der skærer tyndt).
  Det er reelt næsten 50 % mere ost, man sætter til livs, hvilket er fjollet, når man dårligt nok kan smage forskel på den tykke og den tynde skive.
  Knækbrød bruger jeg sjældent smør på, og hvis, er det ikke på smørslugersiden.
  På vores opslagstavle hænger der nogle tankevækkende sammenligningsskemaer, der netop sammenligner en burger med fx frikadeller med sovs og kartofler og det hele (gæt, hvad der er mest kalorierigt …).
  Jeg har også regnet på smørforbruget. Mit er ret lille, men John er en rigtig smørgris, der skal have smør under alt – selv en leverpostejmad. Jeg er holdt op med at brokke mig, men han skal bare ikke undre sig over, at han ikke kan tabe sig 🙂
  Jeg sætter stor pris på vin, men kan som oftest nøjes med et glas om dagen, så det kommer næppe under betegnelsen ‘misbrug’.

   • Jørgen
   • 19. maj 2016
   Svar

   Tak.
   Ja, det er en ret enkel måde at beskrive, hvad der sker, hvis indtag og forbrænding af kalorier ikke holdes nogenlunde i balance.
   Hr. Nielsen er, som jeg forstår dig, ikke meget for at nedsætte smørforbruget. Så må han støvsuge noget mere. Det er såre enkelt, men voldsomt svært for menneskeheden (dele af den) at forholde sig til.
   Mon ikke der er flere kalorier i deller og sovs end i en burger. Jeg foretrækker deller uden sovs, men skal i øvrigt ikke prale af min egen evne til at gøre som jeg prædiker.

 3. Svar

  Jeg går ind for mådehold med alkohol, af en eller anden grund har jeg altid troet at man kunne more sig uden at være påvirket af alkohol!

  Den med osteskærerens tykkelser er en genial observation! Jeg vil tilføje, at jeg går ind for at smage på osten uden brød – en gang imellem 🙂

   • Jørgen
   • 20. maj 2016
   Svar

   Enig. Når jeg skriver om alkohol, er det fordi jeg snes der er en tendens til at alkoholstyrken i vin øges, ganske på samme må¨de som man ofte ser en øl på ½ liter. Tidligere var de fleste øller på 33 cl. Der finder således en vægtforøgelse sted vis man ikke er tilstrækkelig bevidst om effekten af hvad man fylder indenbors.
   Det med det geniale er vist hvad min kone kalder “syndige småbidder”. De tæller med. Selvfølgelig skal man da smage på osten uden rød, men spiser så også ost med brød, må man have fat i støvsugeren.

  • Pia
  • 20. maj 2016
  Svar

  Jeg er ret bevidst om alle de mange kaloriefælder der findes omkring os. Jeg er ikke fanatiker, men jeg tænker altid over hvad jeg putter i munden. Det betyder bestemt ikke at der ikke ryger noget ind, jeg godt kunne undvære, men jeg spiser aldrig (uhyre sjældent) smør på noget som helst, heller ikke på knækbrød. Jeg vil hellere have den tykke skive ost, som dog ofte er en fedtfattig en på 6% fra den rullende ostemand. Osten smager, virkelig af noget. Det kom bag på mig i tidernes morgen, da jeg begyndte at købe den. I øvrigt vil jeg hellere gå mig en lang tur, end at tage støvsugeren, men det er noget helt andet 😉

   • Jørgen
   • 20. maj 2016
   Svar

   Kaloriefælder er et glimrende udtryk for hvad jeg snakker om her, og det er effektfuldt at være bevidst om, hvad man putter i munden. At gå en lang tur er en glimrende måde at nedsætte behovet for støvsugning på, i alle tilfælde i denne her henseende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *