Medicin og priser

Der er vist ikke noget nyt i at medicinpriser ikke er underlagt regulering. De fastsættes af medicinalvirksomhederne og gælder de kommende 14 dage.

Hvad der ligger til grund for prisfastsættelsen har jeg ingen særlig ide om, men det må være tilladt at blive forbavset når et medikament, der kostede 98 kr. i begyndelsen af december, er steget til 451 kr. 3 måneder senere. Det er en stigning på 460%. Eneste forskel var en udløbsdato 10 måneder senere på det dyre produkt.

Det følgende har intet med det forrige at gøre, men for nylig skulle jeg påbegynde en behandling i 40 dage. Hvis den har passende effekt, kører den formentlig videre.

Jeg fik at vide, at jeg kunne hente 60 piller på et apotek. Da jeg kom hjem havde jeg fået 30. Det viste sig ved læsning, at medikamentet kunne fås i pakninger med 30 og 100 stk. Lægen havde, kunne jeg se på sundhed.dk, angivet, at jeg skulle have 2 pakninger a 30 stk. Enten overså apoteket det 2-tal eller man havde kun en pakke.

Det viste sig, ved senere henvendelse, at jeg godt kunne få den anden pakning, men kun på det givne apotekt, idet recepten allerede var lukket. Hvis man altså havde haft den.

Det lykkedes så 3. gang, hvilket kostede 25 km. i benzin m.v. Det var ikke mit vanlige apotek, men det faldt sig for fordi et andet ærinde i nærheden skulle klares de to første gange, men ikke den 3.

Hvis lægen havde udskrevet 100 stk., havde jeg i øvrigt sparet 22 kr. i forhold til prisen på de 2×30 stk.

Kan man lære noget af det? Den første medicin kan måske indkøbes, når den er billig – med mindre det er en permanent prisstigning. Om den anden erfaring kan man i andre tilfælde spørge om flere piller er billigere, og i alle tilfælde sikre sig at det er det rigtige antal apoteket udleverer.

Man må sørge for at holde hjernen nogenlunde skarp og være opmærksom. At falde alt for meget af på den går ikke.

Medicinpriserne kan man i øvrigt holde øje med på medicinpriser.dk.

Tags:
Forrige post

En håndsrækning

Næste post

Rygestop for 40 år siden

Comments

 1. Svar

  Se, jeg kan jo fortælle ret meget om medicinpriser og tilskud og lignende, fordi jeg har været ansat i en farmaceutisk virksomhed, men de eksempler du giver, ligger ret langt fra den verden, jeg kendte mens jeg arbejdede, så netop dine tal kan jeg ikke forklare.
  Se på de lyse sider: Man skal undre sig, og man skal udfordre hjernen for at holde Alzheimers fra døren, og din hjerne er helt sikkert blevet udfordret af disse tal ?

   • Jørgen
   • 4. marts 2018
   Svar

   Tak for det gode råd. Der er naturligvis ingen grund til at gå i koma på grund af den slags tosserier. Enig i at det er godt at udfordre hjernen af tal, hvilket jeg gerne gør, når lejlighed byder sig.

  • Pia
  • 4. marts 2018
  Svar

  Jeg skal ikke gøre mig klog på noget jeg ikke forstår eller ved nok om. Jeg har dog hørt fra de nærmeste, som er på livsvigtig og livsvartig medicin, at meget har ændret sig. Man må ikke mere udlevere større mængder, hvad det så end er. Jeg ved søster har problemer med at få den medicin mor skal have. Der er ikke altid hun kan få to slags forskellige piller med hjem, og pakningerne er blevet mindre. De har endda udtalt at der skal gå et bestemt antal dage, før de må udlevere noget overhovedet af hensyn til misbrug (videresalg) Jeg behøver vist ikke nævne at søster er træt af at det.

   • Jørgen
   • 4. marts 2018
   Svar

   Der synes at være tale om en mangfoldighed af besynderligheder, og det kræver også i denne sammenhæng et godt helbred og stor tålmodighed at have behov for medicinsk behandling. Det er sikkert ikke let at sondre mellem potentielle misbrugere og potentielle brugere.
   Jeg har indset det næppe bliver lettere med alderen.

  • Eric
  • 4. marts 2018
  Svar

  Medmindre det skyldes, at du er startet på et nyt tilskudsår, er prisstigningen vanvittig. Din historie vidner om, at man SKAL være skarp og kontrollere det, man får udleveret. Man bør også tjekke kassebonnen i supermarkedet, men jeg er ikke god til at huske det.

   • Jørgen
   • 4. marts 2018
   Svar

   Nej, det er ikke fordi et nyt tilskudsår er begyndt. Der var et lille tilskud til den dyre medicin fordi den første grænse blev nået. Når man udtrykker sin forbavselse på apoteket henviser man altid til netop forskellen på tilskud, men det er ikke det jeg taler om. Jeg synes prisstigningen virker arbitrær og jeg begriber ikke mekanismen.
   Man skal, som du skriver, være skarp – og lære så længe man kan. Jeg husker altid at følge med i priserne i supermarkederne eller gennemgå bonen. Ofte ses efter om priserne er sammenhængende med angivelserne ved hjælp af prisscanneren. Det sker alt for ofte at de ikke passer sammen.

 2. Svar

  Ja, man skal være på vagt, bruge enhver lejlighed til at kontrollere om det kan gøres bedre og billigere.

  Jeg håber at kuren virker godt.

   • Jørgen
   • 19. marts 2018
   Svar

   Det skal man, men hvad disse svingninger skal til for at vanskeligt atbegribe.

   Det gør den – som en slags forhindring af sygdomsudvikling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *