Mit liv som olding

Som bekendt er hver dag den første dag i resten af ens liv. I går var en ganske særlig dag. Jeg blev olding, dvs. jeg fyldte 70 år. Sådan går det, når man er født 14. juli 1943.

At blive olding må antages at være ensbetydende med at træde ind i livets sidste kategori. Det forekommer at være ganske upassende, men en realitet.

Når jeg benytter betegnelsen olding, er det ikke fordi jeg har tænkt meget over, at det ville blive en realitet. Faktisk skyldes anvendelsen af netop den terminologi Tage Voss, den gode, gamle skrivende læge. Forleden fyldte han 95 år. Det blev naturligvis fyldestgørende omtalt i Berlingske. Og Tage Voss forklarede, at han på nuværende tidspunkt havde 25 års erfaring som olding. Så kan (næsten) enhver regne ud, at man bliver olding som 70-årig.

Det bliver i denne livsperiode jeg forhåbentlig lærer at ukomplicere for alvor, men det bliver forhåbentlig også i denne periode jeg har mange gode oplevelser til gode, rejser, samtaler, bøger, der skal læses. Om jeg flytter fra hus til lejlighed vides ikke, men jeg håber livet slutter uden ophold på plejehjem.

Har du tænkt på hvorledes oldingetilværelsen vil forme sig?

Forrige post

Sidste dag i Garda–med marked og tomme gader

Næste post

Mødet med Rico fra restaurant Bella Venezia, Garda

Comments

  • Eric
  • 15. juli 2013
  Svar

  Nej, det har jeg endnu ikke tænkt over ud over håbet om godt helbred osv.

  Man er tilbøjelig til kun at tænke ét skridt frem, og for mit vedkommende er det senmiddelalderen, dvs. tilværelsen fra det tidspunkt arbejdslivet ophører, indtil oldingetilværelsen banker på, og senmiddelalderen forventes at begynde om 5½ år, medmindre noget andet indtræffer.

   • Jørgen
   • 15. juli 2013
   Svar

   Senmiddelalderen er et fint udtryk – og den afløses så af et eller andet på et tidspunkt. Vi må jo sørge godt for at “noget andet” ikke indtræffer, men vi nærmer os tidspunkter i livet hvor det ikke lader sig gøre at se bort fra den risiko. At være forberedt herpå tror jeg er en god ide.

 1. Svar

  Tillykke med i går … må jeg vel stadig gerne sige 😉
  Ja, det har jeg tænkt på. Havde jeg tænkt på. Nu kan jeg ikke længere nødvendigvis forvente at blive en olding, men det ændrer ikke på, at der stadig er planer for det næste stykke tid. Jeg vælger at se på den lyse side: risikoen er mindsket for, at jeg kommer på plejehjem 🙂
  Jeg var i øvrigt ikke klar over, at man bliver olding som 70-årig. Det fortæller jeg ikke John, som bliver 68 i næste måned …

   • Jørgen
   • 15. juli 2013
   Svar

   Tak. Nej, det er ikke godt at vide hvorledes det går, men måske bliver du vældig gammel. Livet har vi heldigvis så længe vi har det, bare vi slipper for plejehjemmet. Jeg er nu ikke sikker på at det er officielt at man bliver olding som 70-årig, men jeg tænkte en enkelt provokation kunne være på sin plads.

  • Inge
  • 15. juli 2013
  Svar

  Tillykke med fødselsdagen i går. Jeg tænker nu ikke olding om en frisk og rørig 70 årig. Jeg forbinder olding med langt ældre mennesker.
  Nej jeg har ikke endnu tænkt ret meget over olding tiden..

   • Jørgen
   • 15. juli 2013
   Svar

   Tak.Jeg tænker ej heller olding om mig selv, billedet man får på nethinden ser lidt anderledes ud.

  • Pia
  • 15. juli 2013
  Svar

  Tillykke med et af de mere skarpe hjørner. Oldinge er nogen der er gamle af sind og som også ser gamle ud. Dem bliver der færre og færre af, fordi vi er “unge” længere.
  Jo, tanken strejfer mig ind imellem. Jeg håber på at bevare et godt helbred, så jeg stadig har kræfter til at udforske og nyde livet, omend på et lidt andet neveau.

   • Jørgen
   • 15. juli 2013
   Svar

   Tak. Du har ret – vil holder os bedre nu end tidligere så derfor er oldingebegrebet bedre anvendeligt senere i livet.

 2. Svar

  Til lykke! Alle fødselsdage er værd af fejre, for de betyder, at det er lykkedes at overleve endnu et år 🙂

  Nej, min fantasi er yderst begrænset, faktisk ikke-eksisterende, i visse retninger.

  Olding – tja, egentlig kan jeg slet ikke forstå, hvorfor man klassificerer folk på den måde: ung – yngre – midaldrende – ældre – gammel – olding. Hvad tjener det til?

  Jeg har selv været igennem flere af de stadier uden at mærke ret meget andet til dem, end at andre reagerer mere og mere negativt på ens alder. Hvorfor kan de ikke bare blande sig udenom? Men nej, man skal partout placeres i en eller anden aldersklasse, og man skal være sin alder bekendt. Jamen hvad er alder, når det kommer til stykket? Hvad er det, man absolut skal være bekendt? Et årstal? Og hvad indebærer det? Og hvorfor skal man behandles efter, hvor gammel man er på papiret? Jeg bliver så vred, hver gang jeg støder på det.

   • Jørgen
   • 21. juli 2013
   Svar

   Tak. Jeg tager det synpunkt til mig at alle fødselsdage er en fejring værd – fordi det er lykkedes at blive et år ældre. Det er vel rigtigt at vi gennemløber forskellige livsfaser i vores udvikling (og siden afvikling) og det er vel blot disse der forsøges komprimeret med et enkelt ord.
   Her er det registreret at ingen betvivler ens alder når man siger man er pensionist, hvis der er en særlig entrepris for sådanne, og det tyder på man ser sådan ud. Men ellers er det ikke leet at opleve sig som 70-årig. Jeg er jo også bare som jeg er. Det kan bl.a. forstås på den måde, at jeg ikke gider arbejde mere og er glad for jeg er holdt op.
   Jeg er lige blevet behandlet efter min alder idet kørekortet skulle fornyes. Det har jeg haft længe og måske skulle man sætte grænsen op fordi vi netop ikke bliver oldinge som 70-årige nu om stunder.

 3. Svar

  Hjerteligt tillykke med fødselsdagen forleden (jeg ser føst dit indlæg nu). Jeg forbinder ikke ordet olding med en rask og rørig man på 70, for at være olding, skal man være meget ældre, synes jeg – uden at jeg dog kan sige hvornår det så kommer. Selv har jeg gjort mig mange tanker om det at blive gammel. Jeg håber inderligt at jeg kan bevare mit gode helbred og at jeg kan blive ved med at holde formen vedlige ved at cykle til stort set alt det jeg skal. Jeg håber ikke på at skulle på plejehjem. Samtidig har jeg dog tænkt over, at de kommende plejehjemsbeboere vil sidde på hver deres stue med en højhastighedsforbindelse og være på Facebook med hinanden. Fremtidens plejehjemsbeboere vil se helt anderledes ud end dem, vi kender i dag.

   • Jørgen
   • 21. juli 2013
   Svar

   Tak. Ja vi må anstrenge os for at holde os i gang ved at cykle, gå og i det hele taget lade som vi vi ikke er så gamle som vi er til enhver tid. Enig i at fremtidens plejehjemsbeboere er anderledes end i dag. Vi vil have pizza til middag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *