Motorvejseffekt

Forleden hørte jeg en interessant bemærkning om effekten af motorveje, der forbinder udkanten af Danmark med indkanten.
Argumentet for at anlægge sådanne motorveje er, at de gavner de fjernere egne, der lettere nås ved brug af sådanne veje snarere end traditionelle landeveje.
Den modsatte effekt blev nævnt med en vis vægt. I en by ved en sådan motorvej, var der før motorvejens velsignelser 3 supermarkeder. Efter dens ibrugtagning var to af de tre lukkede.
Grunden er den enkle, at det er blevet lettere for folk fra udkanten at tage på sightseeing i storcentre i indkanten. Og når de har tilbragt tilstrækkelig tid i katedralen, køber de ind i de i storcentrene beliggende storsupermarkeder. Så kører de hjem til udkanten igen.
Her er der så kun brug for et supermarked til indkøb af gær og den slags man glemte da man var på udflugt. Og det er vel nok med et enkelt supermarked til at betjene de billøse borgere i byen.

Nå, men det hører jo trods alt til bagatellerne i en tid, hvor Europa er i krig.

Tags:
Forrige post

Egern og svaner

Næste post

CLAY Keramikmuseum Danmark

Comments

  1. Svar

    Man kan jo også, som vi, nyde at vi til stadighed flytter længere og længere ud på landet uden omkostninger til flyttebil og -bajere.

    Den landsby vi bor i, har hverken det ene eller det andet.
    Skole slut ca. 1958.
    Brugsen slut ca. 1995.
    Lokalbussen nedlagt ca. 2000.
    Håndværkerne faldt fra én efter én. Nu lukkede smeden for blot få uger siden.
    Inden for byskiltet er jeg den eneste aktive landmand. To udflyttede gårde drives dog stadig, Så vi er 3 ialt. Den ene dog på deltid.

    -Men her er masser af liv, og i øjeblikket er der kun et enkelt hus til salg, og det har kun været til salg ganske kort tid. Det skal nok blive solgt, når skoven bliver rigtig grøn.

      • Jørgen
      • 24. marts 2016
      Svar

      Det ser ud til at man kan flytte længere og længere ud ved at ændringer finder sted. Men det vigtigste er der er liv i egnen – og at det ikke kun er henlagt til storcentres cafeer m.v.

  2. Svar

    Der er fordele og ulemper ved alt … jeg kan godt lide Farmers bemærkning om, at han flytter uden flytteomkostninger 😉

    • Jørgen
    • 24. marts 2016
    Svar

    Det er der, men de er ikke altid talt med når der argumenteres. Jeg synes også Farmer skriver fint om det der er vigtigt.

  3. Svar

    For godt 25 år siden hørte jeg også den opfattelse om store veje anvendt på Nordkysten: Hvis man byggede den motorvej, som allerede Tyskerne havde tegnet ind på kortene i 1943, så ville ferie-området blive oversvømmet og erhvervsvirksomheder ville slå sig ned i lange baner. Nu har man jo siden dengang en lokalplan (tidligere regionsplan) og man kan ikke bare bruge et areal til virksomhed.

    Det har byrådet så til gengæld klaget over – hvis man ikke må lægge virksomheder i området, svinder indtægterne ind og alle bliver pendlere.

    Jeg kan (som Ellen) godt lide Farmers kommentar, men jeg må dog sige at jeg er ked af den underlige udvikling, vi ser, hvor der ikke er ret mange aktive landmænd. Men jeg troede faktisk kun det var et problem i nærheden af de store byer, og at der stadig er mange aktive landmænd i Jylland?

      • Jørgen
      • 25. marts 2016
      Svar

      Det er ikke let at finde de rette argumenter for at få det hele til at gå på en ordentlig måde.
      Vi må håbe Farmer kan køre bil eller traktor længe endnu når han nu – uden egenindsats – flyttes længere og længere ud i udkanten. Det er vist ikke let at være landmand i dagens Danmark, men det gjorde ikke noget at der var flere.

  4. Svar

    Ja, langt mellem supermarkederne, det hører egentlig til bagatellerne — selv om vi som land gerne må være en “rollemodel” for de urolige områder af Europa.

      • Jørgen
      • 25. marts 2016
      Svar

      Problemet er stadig hvad vi gør når vi bliver gamle og affældige. Så savner vi måske nærbutikkerne, når velfærdsrollemodellen ikke har råd til at købe ind for os.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *