Når sjæl og krop ikke følges ad til sidst

Min gamle mor er atter på hospitalet. Det er nu 3.gang. Denne gang har hun sagt, at der ikke er mere hun skal her i livet. Hun kan bare ikke få kroppen til at synes det samme.

Hvordan vil vi mon have det med en tilsvarende uoverensstemmelse mellem psyke og krop når vores liv nærmer sig slutningen? Skal det hellere være omvendt? Skal der heller være overensstemmelse?

Jeg har ikke noget svar på spørgsmålene endnu.

Nu må det vise sig om hun kommer sig igen, så der er lidt mere hun skal.

Sky in the morning

Forrige post

Dansk makværk i Makedonien

Næste post

Silkehaler

Comments

 1. Svar

  Åh, stakkels hende. Jeg forstår altså godt, når så gamle mennesker siger, at de er parate, eller hvordan den enkelte nu udtrykker det.
  Det bedste må vel være overensstemmelse, således at der går et minimum af tid fra hovedet er parat til at sige farvel, til kroppen også er det. Det er nok bare ikke det hyppigst forekommende.
  At sove stille ind i sin egen seng uden at opdage, at man dør, så at sige, må være det allerallerbedste. Det gjorde min 90-årige faster. Hun havde været på gården hos min far en aften, og næste morgen fandt hjemmehjælpen hende død.
  Jeg håber ikke, din mor skal ligge for længe på det hospital – det ville være rigtig synd for hende.

  1. Svar

   Se nederst.

 2. Svar

  Det må være rigtig svært, når krop og psyke ikke følges ad. Det er i orden at have nået en alder, hvor man synes, man har oplevet det, der var at opleve og hvor man bare ikke gider mere. Som Ellen skriver, må det bedste være ikke at opleve at man dør, men bare sover ind i det.

  1. Svar

   Se nederst.

  • Inge
  • 6. februar 2013
  Svar

  Det må være svært når.. hvis man ender med den følelse din mor har.
  Jeg håber for hende at krop og psyke finder sammen igen.

  1. Svar

   Se næste kommentar.

 3. Svar

  Tak for kommentarerne. Min gamle mor er netop kommet hjem til plejehjemmet igen, og nu må vi se om hun atter formår at finde lidt energi og lyst til livet, som hun gjorde det sidst. Og ellers håbe hun får en stilfærdig død.

  • Hege
  • 7. februar 2013
  Svar

  Trett av dage, heter det, – og det synes jeg er et fint uttrykk. Men så kan det jo godt være fint at kroppen og sjelen går litt i utakt, – for somme tider ombestemmer sjelen seg og vil litt til likevel; og det ender jo uansett der det skal ende til sist.

  Jeg håper hun får noen gode dager fram til den dagen kroppen følger sjelen.

   • Jørgen
   • 7. februar 2013
   Svar

   I øjeblikket er min mor træt eller mæt af dage, og jeg håber hun finder en god måde at være til på endnu en tid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *