Nyt kørekort

For mange år siden fik jeg et kørekort, der var gældende til jeg blev 70 år. Det var noget uvirkeligt at forestille sig at det ville ske i 2013.

Tiden gik og for 4 år siden måtte jeg have en lægeerklæring, et billede og efter et besøg hos Borgerservice kom et nyt kreditkortagtigt kørekort med posten.

Det udløber i morgen.

Jeg har fulgt med i ændringen af kørekortloven – eller hvad der nu styrer dette område – og blev klar over, at man ikke længere skal have en lægeerklæring når man fylder 70 år. Det skal man først som 75-årig. Og siden hvert andet år i nogle år. Derefter hvert år.

Jeg så også, at mit kørekort ville blive forlænget i 3 år hvis anmodningen – ledsaget af lægeerklæring – fremsattes før udløbet af det aktuelle kørekort.

Følgelig bestiltes tid hos lægen i begyndelsen af juni. Ingen anmærkninger. Pris 400 kr.

Så bestiltes tid hos Borgerservice til i går, 2 dage før kørekortets gyldighedsperiode slutter.

Den store nyhed i denne henseende er imidlertid, at 1. juli 2017 er kravet om lægeerklæring afskaffet (medmindre …) og kørekortet fornyes for 15 år ad gangen.

Godt nok betaltes for en – skulle det vise sig – unødvendig lægeerklæring, men et større antal erklæringer skal efter ændringen ikke købes (medmindre …). Herligt.

Kørekortet forlænges til jeg bliver 89 år. Og det næste til 104.

Så må det vise sig hvornår det er slut med at køre bil. Men det er en anden historie.

/Jørgen

Tags:
Forrige post

Godt vejr når Danmark spiller om finalen

Næste post

Husk passet – og journalistisk vrøvlesnak

Comments

    • Inge
    • 12. juli 2017
    Svar

    Tillykke med dit nye kort.. Hmmm det betyder at min søde gamle far næste gang får forlænget til han er 104, det bliver han glad for at høre, og vi andre bliver en smule bekymrede. 🙂

      • Jørgen
      • 13. juli 2017
      Svar

      Tak. Den nye regel kræver et og andet af den kørende, af familien og af lægen, når tiden for ophør nærmer sig. Lad os ikke håber konflikterne øges.

  1. Svar

    Jeg synes det er fint, at man har afskaffet den hyppige fornyelse, selv om mange (unge) har ondt af det. Men hvem er det lige, der kører mest tosset og har flest ulykker? Det er vist ikke os ældre …
    Det kræver dog en større grad af selvdisciplin og dermed erkendelse af, hvornår man frivilligt bør holde op med at køre bil.

      • Jørgen
      • 13. juli 2017
      Svar

      Man har også afskaffet reglen om at kortet skulle gælde til man bliver 70. De yngre skal også have det fornyet hvert 15. år.
      Jeg tror heller ikke det er de ældre der laver flest ulykker, men man ser nogle der bør stoppe inden det sker.
      Det bliver interessant at se hvad der sker når erkendelsen ikke er der, men bør være der. Kan familien klare sagen? Kan lægen?

    • Eric
    • 12. juli 2017
    Svar

    Jeg er ganske enig med Ellen, om end det med disciplinen nu netop er overladt til en selv. Men når tiden er moden, kan du jo skifte til veteranbil, og så må den være i vinkel 🙂

      • Jørgen
      • 13. juli 2017
      Svar

      Det er ikke kun overladt til os selv. Jeg har forstået at lægen har en pligt, men ikke hvad den går ud på.
      Jeg tager en tur i en veteranbil i Tivoli til sin tid, god ide.

  2. Svar

    Ja hold dig i form – det ville være ærgeligt, hvis du kørte så meget, at benene blev kortere

    — en vits, som vores tegnelærer i skolen yndede at illustrere: Fremtidens mennesker havde korte ben, sagde han, fordi de kørte (for) meget i bil!

    Jeg kan heller ikke forestille mig, at vi er nået frem til, nej forbi 2016 og at jeg er blevet 70 år. Jeg skal anstrenge mig lidt for at være i nutiden og tænke på fremtiden. Det er ikke så slemt, det går – det er endda dejligt når man kan se at blomsterne blomstrer – igen.

      • Jørgen
      • 21. juli 2017
      Svar

      Jeg går og går. Det er godt at gøre. Foreløbig synes benene således ikke at blive kortere.

      Det er noget underligt noget med alderen, der bare øges og øges – men det er vel netop det at det sker, der muliggør et gensyn med blomsterpragten året efter.

  3. Svar

    Generelt er ændringerne positive.
    Det kræver dog en hård linie fra pårørende. Særligt ved demens, som jeg desværre har oplevet i omgangskredsen.
    Der køres på rutinen, og ved ændringer går det så helt galt.

    Der var etableret en rundkørsel ved en nærliggende omfartsvej. Byen ligger til venstre, når man kommer fra nord, altså tog min tidligere arbejdsgiver en tur modsat rundt.
    Det udløste heldigvis ingen tilskadekomne; men i stedet en anmeldelse.
    Trist, når det skal helt derud.
    Vi må love hinanden at holde den hårde linie, selvom det kan koste venskaber.

      • Jørgen
      • 21. juli 2017
      Svar

      Hvis man ikke selv forstår at holde op med at køre bil, må man sandelig håbe at ens pårørende tager magten og handler fornødent.

      Dit eksempel er et godt eksempel på, at det er gået for vidt at køre bil.

      Sikkerheden på prioriteres højt.

  4. Svar

    Jeg har ikke kørekort, og har aldrig erhvervet et, så egl. burde jeg mig slet ikke debatten. Men jeg synes faktisk, det var i orden, at køreorket skulle fornys hvert andet år. Det burde også ske for de unge mennesker. 104 år… det er da helt pip.

      • Jørgen
      • 21. juli 2017
      Svar

      Jeg er ikke enig i at kørekortet skal fornys hver andet år, men det bliver da lidt spændende at se om man må ændre den nye regel for gamle bilister. De 104 år bliver givet vist ikke tilfældet for mig, men hvis jeg uden videre kan få det forlænget som 89-årig,må det blive til 104. Det lyder godt nok absurd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *