ABC Scandinavia er nået til Q igen. Det er ikke så let et bostav at forholde sig til.
Qvinde
I 1872 afskaffedes officielt at kv kunne staves med qv, men før den tid kunne man om Danmarks første kvindelige statsminister have skrevet qvinde, hvilket man altså ikke mere kan. Ikke desto mindre ser det ud til at ordet qvinde trives fint. Google siger at mere end 40000 sider bruger ordet. Trods afskaffelse af ord, bruges de stadig. Godt gået, qvinder.
Quince
vilt og vakkert skrev om Quince, kvæde, men savnede billeder. Jeg har en kvæde, Quince, i min have, og har taget et par billeder i tidens løb. De følger her:
Her er linket til yderligere qvidren med Q.
Kvæde kender jeg kun fra te og marmelade. Interessant at se den. Jeg havde ikke forestillet mig, at frugten var gul. Der er så meget, man ikke lige får kontrolleret 🙂
Kvæden skal have frost inden den anvendes. Dette er i øvrigt ikke japansk kvæde som er en lille busk, men denne kan blive til et træ. Heldigvis er der meget man ikke får kontrolleret!
Heisann!
Så flott. Tror aldri jeg har lagt merke til treet i blomst. Nydelige bilder.Vanligvis er vi kjent med den japanske prydvarianten med mer rustrøde blomster. Har nok heller aldri smakt noe med frukten i. Dette var gøy, Jørgen. Takk og ha en go’ hælj!
Takker. Blomsterne er forskellige. God weekend også til dig.
Hvor er det længe siden, jeg har set en kvæde, quæde, quince, i blomst. Det så jeg engang i Bagsværd før det ændrede sig fra sommerhus-kvarter til beboelse og industri 🙂 (Man kommer altså somme tider til at føle sig rigtig gammel, når man har erindringer fra en tid de fleste ikke forstår har existeret).
Jeg ville tro at der er mange, som skriver quinde idag for at give ordet lidt “farve” af en eller anden slags, måske det føles lidt mere feminint. Mænd og kvinder er næsten lægelige udtryk, herrer og damer er de selskabelige ord, og quinde kommer ind som noget mere poetisk måske?
Jeg har ikke fornemmelsen af at føle mig rigtig gammel. Heldigvis. Måske hænger det sammen med at jeg knapt kan tillade mig det så længe min mor på 93 lever. Men jeg forstår det godt, det med tiden.
Det er en interessant analyse af brugen af begreberne omkring quinde du her leverer.
Jeg er sådan set heldig, da jeg var i Valby forleden sagde en af de yngre at jeg ikke så ud til at være 65 – det er selvfølgelig godt nok, men jeg er ikke sikker på at det altid holder. Der er gode dage, hvor man har det godt, og andre, hvor man ligner en hængt kat! … eller noget …
Jeg håber de gode dage er i stort overtal!
Bruger I kvæderne til noget? Min mor talte med længsel i stemmen om sin barndoms kvædemarmelade. Pia har lovet mig et par kilo i år, så jeg selv kan lave kvædemarmelade og langt om længe smage det, jeg kun hørte om i så mange år.
Der er ikke mange på træet i år, og sædvanligvis når vi ikke at anvende dem. Når min mor kogte kvæder til kvædebrød (sukret marmelade, der blev lagt ud på fade i et tyndt lag på 1½ cm og tørret og siden skåret ud), boblede det længe på komfuret og sprøjtede op på loftet.
Kvædemarmelade smager dejligt. Syltede, kvæder i større stykker er fint til kødretter. Glimrende til snaps. Det er noget af et arbejde at håndtere kvæder fordi de er så hårde.
Så flott den er! Nydelige blomster! -Margit-
Ja, kvæde er et fint træ med nydelige blomster og frugter.
Vores alm. kvæde bærer godt i år; den japanske kvæde ser noget mere frugtfattig ud.
Vi når som regel at få lavet lidt kvædemarmelade og så må vi se at få lavet noget kvædebrød i år.
I min bardom var nabokonen specialist i kvædebrød. Det er en god form for slik, som varmt kan anbefales.
Har man smagt kvædebrød i sin barndom, glemmer man det aldrig. Jeg håber der bliver tid til at lave lidt af det i år.