Nogle læsere husker måske, at jeg sidste år skrev et indlæg om, at et skadepar havde bygget en rede i et blommetræ. Reden blev fjernet ved at en gren blev savet over.
Det må man ikke. Naturbeskyttelsesloven forbyder dette.
Det gjorde Tine, som jeg ikke kender, opmærksom på ved et par småvrede kommentarer i nat til det omtalte indlæg Disse kommentarer fik mig til at se nærmere på Naturstyrelsens hjemmeside om naturbeskyttelse. Det kan altid være en ide at skærpe opmærksomheden på bestemmelser man ikke er så stiv i.
Netop i eftermiddag har jeg sandelig opdaget, at et skadepar er ved at bygge en rede i en dronningebusk lige uden for carporten. Kun en smule over hovedhøjde. Det er lidt dumt af de skader, men de får nu chancen for at gøre arbejdet færdigt. Det vil formentlig fryde Tine. Om man kan kalde det skadefryd, skal jeg ikke forholde mig til nu.
På billedet kan den ufærdige rede ses.
Det er ikke tilladt at ødelægge fuglereder. Men mon det er tilladt at ødelægge en skaderede under opførelse?
Faktisk er det lidt tilfældigt, at busken ikke blevet skåret ned. Den er blevet for stor. Nu får skaderne så mulighed for at vise hvad de formår, men må så finde sig i, at deres rede ikke kan genanvendes til næste år.
Om noget interessant lader sig konstatere, skal jeg orientere herom i kommende indlæg.
Opdatering:
Tine har i en kommentar i dag, den 30. oktober 2017, spurgt hvorledes det gik. Jeg skrev at der var unger, og er efterfølgende kommet til at tænke på, at jeg tog et par billeder senere på sommeren, men jeg fik vist ikke skrevet et indlæg herom.
Der er to skadeunger ud af det. De var lidt støjende i haven, idet de i ret lang tid forlangte at blive serviceret af forældrene. Jeg er ikke klar over om billederne er af den samme skade eller om det er begge ungfugle.
Vi havde en skaderede i et stort æbletræ i en almindelig villahave sidste år. Fuglene gik ‘stille med dørene’ og vi opdagede ikke byggeriet før reden var færdigbygget, selvom det kun er et par meter fra indgangsdøren. Jeg tænker, at naboernes katte gør større indhug i bestanden af småfugle end skaderne.
Vi har i øvrigt gråspurvereder under tagstenene, og har flere gange haft den spændende oplevelse at sidde på terassen og iagttage spurvehøgen komme susende og snuppe en fugl der sad på tagrenden.
Tak for kommentaren. Jeg håber vore skader går lige så stillemed dørene som dine, Her arbejder småfuglene på at finde smarte steder til rederne, men jeg synes nu ofte skaderne ses på og i hækkene, vel på udkig efter ofre.
Spurvehøgen skal også leve!
Jeg læste dit indlæg fra 2015 – og alle de interessante kommentarer. Tænk at der trues med op til to års fængsel. Hvis man sammenligner med andre lovovertrædelser, synes jeg, der mangler parallelitet, som det vist hedder (Jeg kan ikke komme på det rigtige ord). I øvrigt var selv bygningsværket rigtig flot!
Jeg synes nu også der skal lidt perspektiv på.En skaderede er jo ikke en havørnerede. Men som udgangspunkt må ikke fjerne fuglereder (der eri brug, antager jeg), men der må vel være også være en grænse for hvad man skal finde sig. Der skal selvsagt gerne være sammenhæng mellem straffen og forbrydelsen.
Det er vældig flot hvad skaderne formår at bygge.
Jeg husker det godt. Ikke i detaljer, men jeg har lige fået det genopfrisket 🙂 Jeg ønsker ikke at komme i krig med nogen. Jeg er faktisk en fredelig fugle- og naturelsker.
Jeg opfatter dig i høj grad som naturelsker – det vidner dine indlæg sandelig om.
Der bliver sikkert ingen krig om noget med nogen, men jeg måtte lige læse de nye kommentarer til det gamle indlæg et par gange. Hvorefter jeg selvfølgelig traf beslutning om ikke at deltage i den lidt skingre tone, som skriveren syntes var nødvendig. Hun mente det vist ikke helt så konkret, kan man forstå.
Nå, men hvis du ikke må fjerne reden, kan du vel sørge for at beskære busken, så skaderne får ordentligt lys i soveværelset og udsigt fra dagligstuen. Når blot ånden er redebon …
Jeg venter med at beskære busken, der snart vil blomstre meget smukt. Har skaderne fået unger, venter jeg til de er fløjet, men derefter må den ned i en højde, der er lettere at styre for gamle folk – som det i øvrigt gælder med mangt og meget andet i haven. Men ellers tak for rådet.
“Dann haben wir ganz anderen Metoden …” En løsning kan man nok altid finde.
Der er vel ingen af os, der kunne finde på at ødelægge/fjerne en rede med æg i, men at gøre fjernelse af en rede uden æg ensbetydende med grov kriminalitet er nok at sætte tingene en anelse på spidsen.
“Lad den kaste den første sten osv…”
Vi har her i pinsen lukket af for de tre fuglereder, der de foregående år var boret gennem ydervæggen, og hvor musvitterne derfor huserede mellem yder- og indervæg. Naturligvis sikrede vi os, at der ingen aktivitet var i år, inden der blev lukket, men vi bryder os ikke om det hærværk og utilgængeligt griseri, de små fugle forårsager – de har en hel skov at yngle i, så de må finde sig i at blive forment fra vores hus.
Enig, man kan jo nok forstå man kan blive lidt ophidset når man ikke får sin nattesøvn.
Der må jo findes løsninger, som I også gør, så vi kan være her.
Skaderne bygger og bygger – og vi må se om de når det, de har i alle tilfælde ikke vænnet sig til os, idet de flygter når vi går ud.
Jeg kan ikke tro at der er nogen, der vil løfte et øjenbryn over en ødelagt skaderede – det er jo som det fremgår den slags væsener, som æder vores sangfugle og selv om der ellers ville være overbefolket af solsorte, så ved vi jo fra områder som her hvor jeg bor, at sangfugle ikke vokser på træerne.
Godt med lidt skadefryd 🙂
Skal man tro folk, er det ikke skadeligt for fuglebestanden at skaderne forsyner sig, men jeg bryder mig nu ikke meget om at se et ødelagt fugleæg i haven, som må formodes at være skadens værk (eller egernets).
Ja, lad os få lidt skadefryd.
Hej Jørgen! Det var mig, der var sur dengang :o) hvordan gik det med skadereden? Kom der unger i? De får kun et kuld om året, så hvis man tænker, at nu får de et kuld til og et til, så er det ikke sådan. det hele varer kun nogle uger, måske 6-7 uger i alt.
Det er spændende at læse, at de bygger rede så langt nede, det tyder på, at det er et fredeligt område de bor i. Hvis de bor i et områd, hvor de bliver jaget bliver de mere og mere sky. Jeg vil så gerne have skadereder.
Hej Tine, Jo skaderne fik unger. De larmede en del, men som nævnt er dronningebusken skåret ned. Jeg tror de har forsøgt sig i et træ hos naboen.
Det var noget overraskende, at de valgte at bygge så lavt.
Håber du får besøg af et skadepar engang.