Slaget ved Harzhorn – Roms glemte felttog

Har du hørt om slaget ved Harzhorn? Har du hørt om en hestesandal? Jeg havde i alle tilfælde ikke.

En lille notits i avisen om en udstilling gjorde mig nysgerrig.

En lyd i en metaldetektor betjent af en amatørarkæolog satte i 2008 gang i en arkæologisk proces som har vist sig uhyre spændende. Amatørarkæologen fandt et stykke jern, som tænktes at være fra middelalderen. Det var det ikke. Det var fra romertiden. Det fundne var nemlig en sandal til en hestehov. en hipposandal. Og sådanne sandaler har ingen andre end romerne benyttet sig af.

Herefter tog udgravningerne fart, og hvad fandt man så? En urørt slagmark fra det 3. århundrede efter Kr.

Det undrede, at der tilsyneladende ikke var fjernet noget som helst fra området, idet efterladenskaberne efter slaget måtte have ligget synlige på jordoverfladen i mange år. Efterhånden blev de dog dækkede af jord – og nu har det vist sig, at der fandt sådan et slag sted i nærheden af Harzen flere århundrede efter man hidtil har troet det var slut med den slags krige mod nord. Det var ikke tilfældet alligevel.

Hvis du har lyst til at se mere om denne sensation, er her et link til slagets hjemmeside, Romerslaget ved Harzhorn.

Harzhorn ligger lige vest for Harzen, mellem Bad Gandersheim og Kalefeld. Har du kørt gennem Tyskland ad A7, er du kørt næsten lige forbi dette sted.

Det der var omtalt i den lille avisnotits i Berlingske var en udstilling af fundene. Udstillingen kan beses i Braunsweig på

Braunschweigisches Landesmuseum. Udstillingen slutter 19. januar 2014.

Forrige post

Miniferie i Kiel

Næste post

Roskilde Fjord

Comments

  • Eric
  • 19. oktober 2013
  Svar

  Spændende. De sider skal vist studeres nærmere.

   • Jørgen
   • 19. oktober 2013
   Svar

   Netop. De er et nøjere kig værd.

 1. Svar

  Virkelig spændende! Jeg havde ingen anelse om, at romerne havde været så langt nordpå i Tyskland. Jeg skal også have nærlæst de sider. Tak!

   • Jørgen
   • 19. oktober 2013
   Svar

   God læselyst – jeg tror det er ret spektakulært.

 2. Svar

  Pinligt! Som romerinteresseret, har jeg naturligvis læst om Varus og hans tabte tre legioner (og kunne ikke lade være med at fryde mig), men det er aldrig faldet mig ind at finde ud af, hvor det egentlig foregik. Jeg forestillede mig automatisk, at det var længere sydpå. Nu har jeg lige læst i Jyllands-Posten, at romerne angreb fra nord, så de havde altså været endnu længere oppe. Der er vist noget, jeg skal have indhentet 😉

   • Jørgen
   • 19. oktober 2013
   Svar

   Vi kunne håbe udstillingen kommer til Danmark eller endnu nærmere engang. Det er lidt morsomt at forestille sig at dette er foregået ca 250 år før romerriget gik rabundus (fordi de lå ned og spiste!)

 3. Svar

  Det er næsten ike til at forstå, at der findes en urørt slagmark fra det 3. århundrede efter Kr. Spændende også, at romerne var så langt mod nord!

  • Jørgen
  • 19. oktober 2013
  Svar

  Jeg tror også det var noget af det arkæologerne blev meget forundrede over.

 4. Svar

  Nu bliver jeg endnu mere nysgerrig. Er der substans i det med, at romerriget gik rabundus, fordi romerne lå ned og spiste? Naturligvis var det ikke direkte derfor, men er der en eller anden finurlig forbindelse?

   • Jørgen
   • 19. oktober 2013
   Svar

   Jeg synes jeg har hørt noget om at de blev for magelige, og jeg plejer bruge den vending, når vi her i landet eller i Europa bliver for magelige. Det skulle jo nødig gå sådan. Om der er substans i det skal jeg ikke kunne sige noget om. Det er måske noget med at det hele bliver for selvfølgeligt.

 5. Svar

  Jeg havde hverken hørt om Harzhorn eller hestesandaler, og jeg er slet ikke romerrigeklog, men hvorfor er det så overraskende, at de har været ved Harzen omkring år 200? De forsvandt først fra England omkring år 400, og der var de meget højere mod nord; helt oppe ved grænsen mod Skotland.
  Nå – jeg må vist heller læse artiklen, du linker til 🙂 – fantastisk er det i hvert fald, at slagmarken er nærmest intakt.

   • Jørgen
   • 23. oktober 2013
   Svar

   Det overraskende er at man ikke har haft viden om et større slag mellem romere og germanere efter romernes nederlag år 9 (Varus), men et sådan har fundet sted, nemlig det omtalte. Derfor skal historien skrives om. Det kunne jeg naturligvis godt have angivet.

 6. Svar

  Det var spændende! Jeg ville tro, at germanerne i de store uigennemtrængelige skove var en vanskelig nød at knække for de romerske hære, sådan som vi hørt det fra de romerske historieskrivere

  De historier rummer en væsentlig parallel til nutidens partisan-krige. Det kan lade sig gøre at vinde over partisaner, men det koster dyrt og det er ikke en varig sejr, med mindre man vinder hjerterne.

  Det er en spændende historie, de har fundet med “hestesandaler” ved Northeim. Jeg så i 1966 første gang, hvor smukt og frit landskabet er omkring Northeim og kan ikke lade være med at tænke at det jo er et sted, der egner sig til slagmark … Men sikken en tanke! Man burde hellere sige det egner sig til hvededyrkning! 🙂

   • Jørgen
   • 25. oktober 2013
   Svar

   Jeg synes også det her er spændende, men er du sikker på slaget kan sammenlignes med partisan-krig. Stillede man ikke hærene op – og sloges?
   Historien her fik mig til at tænke på, hvor ofte man mon har gået på – om jeg så må sige – krigsskuepladser. Nogle gange må det være sket. Og det ville være bedre at dyrke hvede på dem. Jeg tror i øvrigt jeg kommer til at tænke på Harzhorn næste gang Harzen passeres.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *