Snevejr 21. november 2015

Snevejret kom kraftigere og tidligere end forventet. Det var ikke sjovt at køre 40 km.

Snevejr 21.11.2015

Det kom vist kun som en overraskelse for de få, at det blev snevejr over Sjælland lørdag aften. Det kom muligvis som en overraskelse for de mange, at der kom så meget sne så hurtigt.

I min forståelse, af den del af verdenssituationen, skulle der komme en god portion sne, men det skulle først ske på den anden side midnat. Så det skulle vel ikke være forbundet med særlige vanskeligheder at køre på familiebesøg og siden køre hjem igen.

Ved 21-tiden begyndte hjemturen. Der lå noget sne, men det var ikke mere end at jeg kunne gå rundt om bilen og skrabe sneen af uden at mine sko blev fyldt med sne. Da vi kørte var det ret generende at se på de store snefnug, som jo kommer med en vis hastighed fordi man kører. Et stort lysregulret kryds i Ballerup var uden lys, men det gik da at få trafikken afviklet følgende almindelige vigepligtsregler og lidt hjælpsomhed.

På motorvejen, hvor der ikke er gadebelysning, var det umiddelbart ikke sjovt at færdes. Det var ikke let at finde ud om om man nu havde placeret sig rigtigt så man ikke havnede i Københvan eller Frederikssund, når retningen var Roskilde. Men det gik – og det var efterhånden muligt at køre bag andre biler. Hastigheden var ofte under 30 km. i timen.

Det gik stille og roligt, men også i denne situation var der bilister, der manglede fornemmelse for afstand og som hastede afsted i 3. spor. Der var efterhånden en lille snevold mellem sporene, og det undrede en smule at der tilsyneladende ikke have været en sneplov endnu. Eferhånden som vi nærmede os Roskilde pakkede trafikken mere og mere sammen for til sidst at gå i stå. Det vil sige der blev kørt nogle få meter med mellemrum.

Vi begyndte at tale om at køre fra ved Trekroner fordi det muligvis var den lille bakke på motorvejen før Roskilde Ø, der var problemet. Denne måtte være blevet så glat at bilisterne ikke kunne komme op over den. Det tog lang tid at komme de sidste 600 meter til afkørslen, som valgtes. Herefter gik det et kort stykke vej nogenlunde let, men det endte sandelig med megen ventetid igen, idet det ikke var vanskeligt at passere en lyskurv længere fremme. Det gik så langsomt, at vi begyndte at tale om risikoen for at skulle overnatte i bilen. Der var ½ meter sne alle steder i Trekroner og det ville ikke have været sjovt at vade igennem det med almindelige sko.  Vi talte også om, at det måske ville have været smartere at være kørt gennem Hedehusene, men det er jo ikke til at vide om den ene beslutning er bedre end den anden.

Fremme ved lyskurven kom vi til venstre og den sidste del af turen hjem gik uden særligt besvær. Næsten. Der havde været en sneplov på vejene og også i byen, men ikke på de sidste 50 meter. Det lykkedes at køre de få meter gennem den tunge sne og først køre i stå i den hjemlige indkørsel, som det ses på billedet. Så var det til at overskue fodturen gennem sneen.

Vi havde da været undervejs i 3½ time og klokken var nu 00.30.

Det er, må erkendelsen være, vigtigt at have rigelig “vinterudrustning” med så man kan klare sig længe i kulden. Det er også vigtigt at have en anelse om, hvorledes man kører når det er glat. Vi så alfahanner, der satte bilen i 1. gear og jokkede speederen i bund, hvilket blot medførte, at der blev endnu glattere.

Men bedst må det være at træffe beslutning om ikke at køre ud når der er optræk til et vejrlig som lørdagens.

PS: Her er det gået ud over hække, træer og buske. Hække er væltede, grene er knækkede og buske har været tynget meget ned af sne. Syrengrenen på billedet er senere knækket.

Tags: ,
Forrige post

Rollatorgængernes genvordigheder

Næste post

Musestenen

Comments

 1. Svar

  Det var godt, I kom hjem i god behold. Det er nok rigtigt, at det er bedst slet ikke at køre ud.

  Ja det har været slemt ved Roskilde. Vores organist var 2½ time om at køre fra Roskilde til Hvidovre søndag morgen.

   • Jørgen
   • 24. november 2015
   Svar

   Det var et, og det er det.
   Det var åbenbat vigtigt at køre fra Roskilde i god tid søndag morgen, hvis organisten skulle nå sit arbejde i tide. Der er sikkert utallige historier at berette fra det døgn.

  • Lene
  • 24. november 2015
  Svar

  Snevejret kom åbenbart meget forskelligt, fordi i Vanløse var der allerede først på aftenen kommet en del sne. Godt I nåede hjem, vi tog så først turen hjem fra København næste dag, det blev en lang tur til Nordjylland.

   • Jørgen
   • 24. november 2015
   Svar

   Ja, jeg tror der var store regionale forskelle. Det var givet godt at vente med at køre til søndag, men der bruges ekstra tid når vejret er som det har været. Godt alle er nået hjem.

  • Ellen
  • 24. november 2015
  Svar

  Jamen Jørgen dog – sikke en historie! Heldigvis med en happy ending. Hvor var det godt, I ikke behøvede at overnatte i bilen!
  Da jeg var barn, måtte mine forældre gå det sidste stykke hjem fra en fest pga. et voldsomt snefald, hvor bilen ikke længere kunne klare det på det sidste stykke vej. Mor gik 1½ km med stilethæle i høj sne. Efter den oplevelse lærte alle, og vi har altid haft udstyr nok til en mindre polarekspedition, så snart vejrudsigten lover sne. Og en skovl, et par jutesække og to tykke tæpper er der også altid i bilen hele vinteren. Better safe than sorry … vi kører jo også til Sverige, så vi vil gerne være helgarderet.

   • Jørgen
   • 24. november 2015
   Svar

   Det var fint ikke at skulle overnatte på en vej i Trekroner.
   Jeg har selv prøvet at gå tre km. som barn. Vi havde været i København i slutningen af marts og snestormen gjorde at vi lige netop kunne sætte min mormor af hjemme, men at køre det sidste stykke var ikke muligt.
   Jeg har også lært det – næsten. vi havde et tæppe, en skovl, godt med tøj og lange støvler til fruen, men ikke proviant. Godt med strøm på mobilen og en fuld tank, idet man bruger meget benzin når man holder og ruderne skal holdes dugfrie.

  • Eric
  • 24. november 2015
  Svar

  Skræmmende drama og stof til eftertanke! Forrygende at I når så langt og først kører fast i egen indkørsel.

   • Jørgen
   • 25. november 2015
   Svar

   Det var et godt sted at køre fast. Når det nu skulle være.

  • Pia
  • 24. november 2015
  Svar

  Godt det endte lykkeligt, men det er anstrengende at skulle koncentrere sig ekstra meget i sådan et føre. Denne gang blev vi advaret af vejrprofeterne, men nogle gange kommer det også bag på metrologerne. For et par år siden, på samme årstid cyklede vi til familien i et ganske udmærket vejr, da vi skulle hjem, var de det vildeste snevejr og vi måtte vade gennem driverne hjem. Det er ikke nemt med en cykel.

   • Jørgen
   • 25. november 2015
   Svar

   Jeg undrede mig over – efterfølgende – at jeg ikke havde været mere opmærksom på, hvorledes vejret faktisk artede sig. Det er meget anstrengende at køre i snevejr, men vi holdt jo stille meget af tiden, så det gik. På cykel havde det ikke været sjovt!

 2. Svar

  Pyha, sikke en hjemtur I havde – en sand gyser!
  Ja, vi bør jo nok tage vejrudsigterne mere alvorligt, når der er udsigt til store mængder sne, og huske sneskovl, tæpper, vand – og hvad man ellers kan få brug for i værste tilfælde.
  Her skete der en del skader i haven. Heldigvis ser den 30 meter lange og 2 meter høje ligusterhæk ud til at have overlevet at blive lagt ned af snemasserne.

   • Jørgen
   • 28. november 2015
   Svar

   Måske knapt en gyser, men der er ingen grund til gentagelse. Vi havdedelvis sikret os, men jeg tror mange ikke har forstået nødvendigheden heraf.
   En dronningebusk er faldet og en del grene knækket her. De er smide ligusterhækkene.

 3. Svar

  Når jeg læser “Roskilde Ø” eller “Aalborg Ø” tænker jeg altid, Næh, er der en ø i nærheden?

  Det var utroligt godt at du klarede turen! Det er meget vanskeligt at køre sikkert i sådan et snevejr. Oftest er det fornuftigst at blive hjemme (men i var jo ikke hjeme! jeg ved det godt).

   • Jørgen
   • 28. november 2015
   Svar

   Det forstår jeg godt, men jeg har ikkeselv den association. Der var igen egentlige faresituationer, men langsommeig trafikafvikling – og logikken r at melde afbud når vejrudsigten var som den var, alternativt at være kørt en time eller 1½ før, hvis jeg havde tænkt over det.

 4. Pingback: Modellen i hovedet | Kort og godt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *